Tips om duurzaam onkruid te bestrijden

Geplaatst op 04 mei 2008 in Duurzaam wonen

Particulieren mogen sinds 1 januari 2008 (gelukkig) geen glyfosaat meer gebruiken om onkruid te bestrijden op hun terrassen, tegels en bestrating. Gelukkig zijn er nog voldoende andere manieren om onkruid te verwijderen. De meest eenvoudige manier van onkruidbestrijding is natuurlijk met de hand. Daarnaast zijn er verschillende gereedschappen op de markt die het verwijderen van onkruid gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld schoffels, krabbers en elektrische borstels. Ook zie je steeds vaker branders om onkruid te bestrijden. Veel leuker, interessanter en vaak duurzamer vind ik eigenlijk de oude volkswijsheden. Zo hoorde ik laatst dat je bijvoorbeeld onkruid op verhardingen kunt aanpakken door de planten bij droog weer direct met schoonmaakazijn te besproeien.

Tips voor onkruidbestrijding

 • Veeg regelmatig uw stoep of terras met een harde bezem, hierdoor worden zaden van onkruidplanten weggeveegd.
 • Besproei onkruid met schoonmaakazijn met droog weer.
 • Giet verdund schoonmaakazijn (1:10) of kokend water over de stoep of het terras.
 • Breng een worteldoek aan onder de tegels bij de aanleg van een terras.
 • Gebruik bij de aanleg van bestrating grote tegels en sluit deze goed tegen elkaar aan.
 • Heeft u nog meer leuke duurzame onkruid bestrijdingstips? …. laat het dan weten!

  Reacties (55)
  27/05/08 • 22:36

  Wanneer je je bestrating keurig onkruidvrij gemaakt hebt, kun je het onkruidvrij houden door er een laagje strooizout in te vegen. Wat water erover (let erop dat het zoutwater niet bij je planten komt!) en klaar is kees.. zo krijgt onkruid voorlopig geen kans!

  ben
  01/06/08 • 22:48

  kijk ook eens op de website van VIVA

  Dirk van Genugten
  02/06/08 • 21:28

  Goeie tip Dorine, als je nog meer tips hebt dan moet je het zeker laten weten!

  Dirk van Genugten
  02/06/08 • 21:29

  He Ben heb ik gedaan, maar wat bedoel je precies?

  Marcel
  14/06/09 • 08:56

  Geen glyfosfaat maar schoonmaak azijn en zout, da’s lekker voor je tuin. Vergiftig je nog de boel. Hoezo duurzaam?

  Dirk
  14/06/09 • 21:51

  Hoi Marcel azijn is een niet milieu-belastend product. Daarom is deze schoonmaakmethode niet schadelijk voor het milieu. Azijn breekt erg makkelijk af dus niet schadelijk voor de tuin.

  29/06/09 • 22:05

  Voor zwaar tuinwerk is hier een goeie tip !

  15/09/09 • 16:51

  Voegmortel zorgt er voor dat onkruid jarenlang geen schijn van kans krijgt! Dit is eerst veel toegepast in openbare ruimten maar tegenwoordig ook beschikbaar voor particulieren. Kijk eens op http://www.promaq.nl of neem contact op met 0252-626942. Succes!

  Grad
  01/04/10 • 13:38

  De voegenvuller van Promaq klinkt wel aardig maar als je het uitrekend voor 1 m2 waalformaat stenen kom je uit op ca 22,- per m2. Wordt een kostbare zaak voor particulier gebruik. Ze hebben een online winkel waar je als particulier kunt bestellen http://www.promaqgarden.nl

  19/11/10 • 17:02

  […] Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten! Lees ook tips om duurzaam onkruid te bestrijden […]

  Baconcutter
  29/08/11 • 16:06

  Kép pasgeleden iets gelezen over ‘nieuw’ biologisch voegzand. Zit volgens mij een beetje richting waar Grad het over heeft. Misschien is dit wel iets, bijvoorbeeld na het schoonspuiten van de tegels en tegelijk het wegspuiten van het onkruid tussen de tegels. Er is meer te lezen bij tuinkrant.

  Reant hovenier
  13/09/11 • 06:47

  Ik zie bij de tips twee punten die niet kloppen.

  1. worteldoek werkt niet omdat de zaden van boven komen en tussen de voegen vallen.
  2. Als je de tegels strak tegen elkaar ligt komt er ook onkruid tussen
  en is dat er bijna niet tussen uit te krijgen. de oplossing: de tegels 3 tot 5mm uit elkaar liggen en invoegen met polymeer voegzand wat een elastische voeg geeft waar geen onkruid in komt.

  Helma
  16/03/12 • 12:38

  Als je de groene aanslag hebt verwijderd,gooi er dan elke maand,een emmer water met wat wasverzachter erin,over je terras,1 dopje op een emmer water,je zal zien dat je terras mooi blijft.

  Johan
  16/06/12 • 08:53

  Helaas heeft niet iedereen budget voor een tuinman 😉

  Josine wilms
  07/08/12 • 09:08

  Na het schoonspuiten gewoon wit speeltuinzand 2 euro voor een zak erin vegen helpt ook maanden. En daarna weer op ieuw. Het witte zand ziet er ook verzorgd uit.

  19/08/12 • 09:24

  Hoe komt u erbij dat glyfosaat voor de particuliere gebruiker verboden is?
  Het zit nog steeds in allerlei onkruidverdelgers zoals round-up, dat bij elk tuincentrum te koop is.
  Met vr. Groet,
  Geeske winia

  19/08/12 • 09:29

  Wat schetst mijn verbazing!
  Onder de tips over onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier staat een linkje naar een website waar ze roud-up verkopen! Inderdaad dat goedje waar dus glyfosaat in zit!
  WAT IS DIT VOOR ONZIN!!!!!

  Jessica
  22/08/12 • 15:36

  Kokend water erover gieten. Werkt echt!! De volgende dag is het verdroogd en makkelijk te verwijderen. Google er maar op!! Dit is pas echt milieuvriendelijk. Niks om af te breken.

  Johan
  24/08/12 • 09:29

  Als voegzand Gator XP (polymeerzand) gebruiken en je hebt geen last meer
  van lastige onkruid.Is waterdoorlatend.
  ZIE -> http://www.youtube.com/watch?v=A3hd735iXUo en
  http://www.alliancegator.com/2011/gator-xp-sand-bond/

  Ook in Nederland te koop.

  klien
  03/02/13 • 11:40

  TIP!
  Ik kan me nog goed een buurvrouw herinneren die haar stoepje schobte met choor. Maar waarom niet gebruikmaken van de voegen tussen de tegels? Zaai er desnoods gras in!

  Martin
  14/02/13 • 07:11

  Het acceptatie niveau moet naar boven bijgesteld worden.
  Links en rechts wat gras tussen de voegen is niet verkeerd.
  Zelfs wat planten tussen de voegen welke wat breder geworden zijn geeft de tuin een natuurlijker karakter.
  Verder de voegen afvullen met brekerzand (gebroken kiezel) geeft een goed resultaat.
  Onkruid in borders hoeft geen probleem te zijn als je maar zorgt dat die goed dicht groeit.

  Jolly
  23/03/13 • 10:26

  Ik was het eigenlijk alweer vergeten maar een oud middeltje om onkruid te bestrijden:
  Het gietwater van de gekookte aardappelen erover heen schenken. Het liefst direct van het vuur als de aardappels gaar zijn.
  Ik doe het gietwater altijd bij de jus om af te blussen en het bindt tegelijk de jus wat meer.(door de zetmeel v.d. aardappelen)
  Maar in het voorjaar ga ik weer met m’n aard.pannetje de tuin in.
  Ten overvloedde, ik begiet alléén zaaddragend onkruid.

  Marian Kathmann
  11/12/13 • 21:58

  Speciaal voegzand is handig om te weten.

  Vegen is heel belangrijk. En als je een mooi groen randje tussen de tegels hebt van liggend vetmuur of mos, krab het dan niet weg!!!
  In die voegen krijgen grotere onkruiden geen kans.
  Waar nog wel grotere onkruiden staan: snijd die weg. Heb je eenmaal bereikt dat overal een dicht groen randje is ontstaan, dan is het onderhoud heel makkelijk: alleen nog maar vegen.

  24/03/14 • 09:18

  Elektrische onkruid verdelger:

  Als we het over een goede manier van onkruid verdelgen hebben is dat deze wel. Met deze elektrische onkruidverdelger kunt u zonder (giftige) verbuiks materialen uw onkruid bestrijden. Bekijk de link en de video. http://hozelockwebwinkel.nl/green-power-electric-weeder-detail

  Jan Smit
  10/04/14 • 11:41

  Gewoon lekker ouderwets uit de middeleeuwen kokend olie erover en de fik er in….

  Of uit deze tijd nucleair platonium poeder erover, onkruid is weg binnen 10 min. De komende 90 jaar heb je er geen last meer van. Zie voor het resultaat tsjernobyl.nl

  Linda
  07/09/14 • 13:11

  Ik wilde graag zo snel mogelijk mos in de voegen; onkruid kan daar niet tegenop en blijft weg. Zakje moszaad gekocht, gezaaid, af en toe nog een kruidje weg geplukt, maar daarna was het klaar.

  Wiba
  15/01/15 • 14:22

  Wie heeft er ervaring met de greenpower voor de bestrijding van planten met penwortel zoals paardenbloem. Nu moet ik de bestrating openbreken voor het verwijderen van penwortels.

  Meindert van Dijk
  06/04/15 • 11:10

  In mijn tuin heb ik vooral last van haagwinde en kleefkruid. Deze planten groeien tussen de dichte tuinbeplanting (waaronder bodembedekkende planten en struiken) door. Planten en struiken raken hierdoor helemaal overwoekerd.

  Ze hebben, evenals bijvoorbeeld zevenblad, een uitgebreid wortelstelsel, waardoor de hiervoor genoemde duurzame middelen niet effectief zijn of niet toegepast kunnen worden.

  Een alternatief zou zijn om de hele tuin leeg te halen en elk stukje wortel proberen te verwijderen. Dit is natuurlijk niet handig en praktisch niet uitvoerbaar.

  Zeer plaatselijk en minimaal gebruik van Round-Up (of iets dergelijks) – alleen op de woekerplant – lijkt nog steeds het enige redelijke alternatief om te voorkomen dat de tuin in korte tijd overwoekerd wordt door deze woekeraars.

  Wie kent een praktischer, werkend én duurzaam alternatief?

  Hans Tettero
  11/04/15 • 09:06

  In mijn tuin groeit het heermoes het beste van alle planten! Tot nu toe helpt niets afdoende. Gif, azijn, branden, spitten, maaien, niks werkt goed. Wie heeft ervaring met iets dat echt werkt?

  Trudie Clingeborg
  18/04/15 • 17:37

  Beste Hans, Heermoes groeit graag op verstoorde grond, aan de andere kant helpt het de bodemverstoring op te heffen las ik. Dus eigenlijk een tijdje laten groeien waardoor de aanleiding van verschijnen verdwijnt. Waar ‘k ’t gelezen heb? Misschien in een boek van de Velt tuinen, of een ander boek waarin biologisch omgegaan wordt met de tuin? Of biologisch dynamisch of onder een ander noemer zou ook kunnen. ’t Is zonde als je zo veel werk verzet in de tuin en resultaat blijft uit. Succes ermee, vriendelijke groet,
  Trudie Clingeborg

  Marion Robson
  01/05/15 • 12:17

  @Hans Tettero
  Heermoes is een onding. Heb geprobeerd deze met de hand tussen de stenen uit te halen. Gevolg: ontstoken pols. Je kunt er veel over vinden. Als je milieuvriendelijk wilt werken, kun je zwart landbouwplastic erop leggen. Dat duurt wel enige tijd (1 a 2 jaar). Wat ook goed helpt is de plant aan de grond afbreken. Dan kan ze geen voeding meer opnemen. Geduld is echter nodig….Overigens een fantastische plant eigenlijk. Omdat ze uit de oertijd stamt, zit ze volg goede mineralen 🙂

  Marion Robson
  01/05/15 • 12:19

  Overigens groeit heermoes voornamelijk op arme grond. Dus bemesten (ik heb het nog niet geprobeerd op exact die plekken) zou kunnen helpen

  de giftmenger
  13/03/16 • 10:24

  Whahahahaha

  de gifmenger
  13/03/16 • 10:26

  Whahahahaha super. De wereld vernietigd zichzelf ?

  de gifmenger
  13/03/16 • 10:27

  Super. De wereld vernietigd zichzelf ?

  Nicky
  14/03/16 • 16:59

  Deze site zou over duurzaam gaan…
  Zout…wasverzachter…elektrisch..branden…Geen van allen duurzaam omdat ze het bodemleven compleet verstoren..en gas of elektriciteit kosten…onbegrijpelijk!

  Geert
  18/05/16 • 13:26

  Inderdaad, Nicky heeft volkomen gelijk. Wil je goed bezig zijn trek dan alles handmatig (gaat stuk makkelijker dan) tussen de bestrating uit. Met dank van alle beestjes die dan niet vergiftigd, levend verbrand of gekookt worden…..

  Rineke
  30/06/16 • 21:19

  Hehe, gelukkig iemand met verstand, dank je Nicky, mede namens alle beestjes op en in de grond. Roundup staat nog steeds bij de Welkoop in het schap. Een hele slechte zaak.

  05/08/16 • 18:08

  Schoonmaakazijn en gewone azijn geprobeerd, maar hielp niet.Zogenaamd milieu vriendelijk!!! Werk van geen kant.Lang bezig geweest zonder succes.

  Roeland Voogd
  17/08/16 • 08:13

  En azijn is geen chemisch bestrijdingsmiddel? Moet zeker wijnazijn zijn. Als je dan toch chemisch bestrijden gaat is zoutzuur effectiever.

  Pauline Top
  31/08/16 • 12:16

  Iedereen zegt wat anders over het onkruid tussen de tegels….! Ik heb schoonmaakazijn gebruikt : 1 liter azijn op 10 liter water, in een gieter doen en SPROEIEN maar…!!

  Fokke
  06/09/16 • 17:01

  Ik zou er heet water over gieten en half uurtje wachten en dan trek je het er meestal zo uit met wortel en al. Grassen gaan zo wel weg na 3 x heet water. En heermoes blijven voeden met heet water. En niet eruit trekken.

  Werkt echt
  12/09/16 • 12:02

  Mijn tuin is voor een groot deel betegeld met waaltjes. Sproeien met onverdund azijn helpt echt, doe het zelf al jaren en werkt als een tierelier. Stinkt alleen wel. Als na verloop van tijd toch iets van onkruid opkomt sproei ik dat met azijn. Wat ook goed helpt is eerst onkruid weghalen en dan baksoda in de voegen vegen.Paardenbloem kreeg 10 jaar geleden een dosis onverdunde bleek en nooit meer teruggezien.
  Het enige waar ik nog last van heb (en met mij de hele buurt) is muur. En dat trek ik er 2× per jaar handmatig uit.

  Wendy
  16/09/16 • 07:17

  Heermoes: is een plant die inderdaad terug nuttige bestanddelen brengt in een arme en dichte bodem,laatst gelezen dat lavameel of lavagruis werkt, dit geeft inderdaad terug voeding aan de bodem waardoor heermoes vanzelf zou verdwijnen, daarnaast kunnen fervente koffiedrinkers hun koffiegruis gebruiken om de tuin te bemesten

  Janssens Jozef
  06/10/16 • 10:28

  heb een vraagje,
  heb het gras weggenomen in de voortuin.
  bedoeling is steenslag te strooien.
  – wat ik al deed : zode gras weggenomen,en op niveau gelegd.
  – wat ik nog ga doen, een worteldoek leggen en dan de steenslag.

  vraag : moet ik nog een produkt strooien of gieten tegen eventueel opkomend onkruid, of verdelging van de laatste onkruid-of andere achtergebleven wortels? zo ja, welkprodukt

  dank
  Jef

  Herman
  24/11/16 • 21:49

  Het origineel onkruid verwijderen is ook niet natuur vriendelijk.

  Zoals ik al heb geschreven, zelf gebruik ik benzine besproei het nat zo dat het onkruid dit opneemt.

  In een dag is het dood, daarna kunt u nog controleren en wat leeft nog wat geven.

  Het is zeer effectief middel die benzine geeft het als water en de plant gaat dood.

  Herman
  24/11/16 • 21:57

  Tegels reiniging met bleekwater 1 liter op 10 mengen u houd mooie tegels van over.

  Ik doe dit elke voorjaar de groene algen en met bezem schrob ik de tegels schoon en laat dit op drogen.

  Hanno
  01/04/17 • 13:30

  In Belgie hier is round up gewoon verkrijgbaar in de grootste hoeveelheden die je maar wil. Slechte zaak inderdaad, zeker nu aangetoond is dat gewoon heel slecht is voor het totale milieu en je gezondheid. Ik gebruik een mix van warm water met zout en azijn met een klein beetje afwasmiddel er doorheen. Met droog weer op je oprit sproeien en de hele dag in de zon laten drogen. Weg onkruid….

  sabrina
  08/04/17 • 16:11

  allemaal goede tips hoor hier
  maar ik heb allemaal kleine steentjes op mijn oprit, heb daar azijn van de aldi opgedaan,, helemaal opgedroogd maar nu heel moeilijk te verwijderen, brokkelt af vanaf je er aan komt,
  iemand hiervoor tips?

  Wouter
  30/06/17 • 12:22

  Glyfosaat mag nog gewoon gebruikt worden dus dat klopt niet.
  Als je onkruiden wil bestrijden moet je kijken welke stoffen ze nodig zijn.
  Voorbeeld;Haagwinde-koolstof/kali…..Brandnetels-fosfaten……Boterbloemen-zure grond……..Paardebloem-magnesium……Klaver-weinig stikstof……..Bomen-Kali……etc,etc
  Je kunt dus aan de plantengroei zien wat er in de bodem zit.
  Met zout kun je die voedingstoffen uit de grond spoelen (je maakt in feite de grond arm), maar je kunt bijvoorbeeld met zoutwater ook breedbladige onkruiden bestrijden in gazon of grasland wanneer je ze bespuit met droog weer terwijl het gazon of gras er niet van dood gaat.
  Met bestrooien van kalk kun je boterbloemen weg krijgen, maar ook mos.
  Wij noemen veel planten onkruid maar het zijn gewoon planten zoals alle andere planten en iedere plant heeft zijn eigen grondsoort nodig.
  En de ongewenste planten(onkruid)ontstaan vaak door overbemesting of rijke grond.
  Voorbeeld;Verbrand wat hout op een plek en laat het even braak liggen, dan zie je spontaan Haagwinde en brandnetels ontstaan,gooi er wat zout op (je maakt dan de grond weer armer) en de Haagwinde en brandnetels komen niet meer terug.

  15/07/17 • 17:16

  Hartelijk bedankt Mike! Ik overwoog schoonmaakazijn te gaan gebruiken tegen het onkruid tussen de stenen en tegels van de tuinpaden en zocht er informatie over wat betreft schadelijkheid. Dankzij de informatie die ik las via de links die je aangaf zie ik van het gebruik van azijn af.

  Immy

  F. Hijink
  17/09/17 • 12:31

  Bleekwater, schoonmaakazijn, afbranden, grote tegels leggen: Niet milieuvriendelijk, lullig voor alle insecten die daarbij doodgaan, enz. Deze site heeft met duurzaamheid weinig te maken. Gewoon uittrekken als je de paardenbloemen niet wilt hebben. En laat er een paar staan: mooie gele bloemen (vooral die hoge vind ik mooi), en de bijen en hommels en vlinders zijn er blij mee !

  23/08/19 • 08:11

  Tips en reacties over duurzame onkruidbestrijding waren erg interessant om te lezen. Je kunt je redelijkerwijs afvragen: wat is onkruid? De paardenbloem heb ik nooit als dusdanig gezien. Ik ken maar één natuurvriendelijke manier ter verwijdering van ongewenst groen in de bestrating en dat is zelf wieden. Niet zo goed voor je rug, maar wel voor het milieu.

  Manon
  12/01/20 • 14:29

  In de voortuin hebben we de tegels gevoegd met keukenzout. Dit ieder jaar herhalen en dan heb je geen last meer van onkruid tussen de tegels.. kijk uit met borderranden, daar vegen wij het in met een kwast zodat je er goed zicht op hebt waar het terecht komt.

  Plaats hier uw reactie
  Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
  DuurzaamThuis nieuwsbrief
  * = verplicht veld