Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden op een duurzame manier doe je zo

Glyfosaat, een heftig bestrijdingsmiddel, mocht een paar jaar niet gebruikt worden in de tuin. Inmiddels is het weer toegestaan, maar wij kiezen liever voor een milieuvriendelijkere optie. Er zijn namelijk gelukkig heel veel duurzame manieren van onkruid bestrijden. Van de oude vertrouwde huis- tuin- en keukenmiddeltjes tot handig gereedschap – dit zijn de beste tips om onkruid te bestrijden op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

duurzaam onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden: waarom duurzaamheid belangrijk is in de tuin

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een onderhoudsarme tuin en tegelen de gehele tuin. Dat lijkt misschien handig, maar er zitten juist veel nadelen aan. Naast dat de afwatering vaak niet goed is, krijgt onkruid ook vaker een kans en groeit het snel tussen de tegels door. De belangrijkste reden om voor meer groen in de tuin te kiezen is biodiversiteit. Insectensterfte is een groot probleem. Bijen hebben het moeilijk, maar ook insecten die in de bodem leven. Duurzamer is het daarom om goed na te denken over waar je precies tegels legt. Enkel het terras en een tuinpad is de meest milieu- en insectvriendelijke optie.

Voor duurzame middelen kiezen is ook belangrijk voor het klimaat. Als je onkruid met heftige bestrijdingsmiddelen weghaalt, blijft het gif nog lang in de grond zitten. Dat is niet alleen slecht voor insecten, maar ook voor planten. De kans dat ze dan mooi doorgroeien is dan een stuk kleiner. Duurzaam tuinieren en voor meer groen kiezen loont dus, ook omdat meer groen ervoor zorgt dat regen beter wordt opgenomen in de grond. Goed voor de planten, en goed voor jezelf omdat het daardoor koeler blijft rond het huis tijdens hete zomerdagen. En, niet te vergeten, uit onderzoek is gebleken dat mensen met meer groen in de tuin zichzelf gelukkiger voelen.

Kleine tuin of balkon?

Ook dan kun je voor meer groen kiezen, bijvoorbeeld door verticaal te tuinieren. Een vierkante meter tuin is ook een idee. Als je er insectvriendelijke planten of kruiden inzet ben je helemaal goed bezig.

Zo voorkom je onkruid in je tuin

 • Zo min mogelijk bestraten is dus het meest duurzaam, denk daarom altijd goed na welke delen van je tuin je groen wilt houden. Voor het bestraatte gedeelde zijn natuurlijke materialen een goede optie, zoals terrastegels van FSC hout of houtsnippers. Ook grote tegels die dicht tegen elkaar aanliggen zorgen dat onkruid minder kans krijgt.
 • Baken je tuin af met een duurzame afbakening, zodat het onkruid zich minder makkelijk verspreid.
 • Als je bezig bent met je tuin en een terras gaat aanleggen, zorg er dan voor dat je anti-worteldoek onder je tegels aanbrengt. Zoals de naam al zegt, zorgt deze worteldoek ervoor dat wortels er niet doorheen komen.
 • Veeg je tuintegels regelmatig met een harde bezem of borstel, hierdoor worden zaden van onkruidplanten weggeveegd. Het is ook handig om brekerzand te gebruiken zodat de voegen bij je tuintegels netjes blijven en onkruidvrij.


  DUURZAME TIP
  Marktplaats of Facebookgroepen zijn plekken waar regelmatig tweedehands tuintegels worden aangeboden. Voor iedereen met een kleine portemonnee een goede uitkomst, maar ook als je extra duurzaam bezig wilt zijn. Naast tegels bieden mensen geregeld planten, bomen of stekjes aan voor weinig geld.

duurzaam onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden op een duurzame manier

 • Tuinhandschoenen aan? Dan ben je eigenlijk al klaar om te beginnen. De meest natuurlijke manier om onkruid te verwijderen is namelijk met de hand. Trek het onkruid met wortel en al tussen de tegels vandaan of uit de borders, zo groeit het minder snel terug.
 • Je kunt natuurlijk ook gereedschap gebruiken. Zo zijn er speciale onkruidborstels waarmee je goed tussen de voegen van de tegels komt, maar ook een hark of schoffel werkt prima).
Onkruidkrabber Onkruidkrabber

Onkruidkrabber Onkruidkrabber

€16,95
Onkruidkrabber met essenhouten handvat om tussen tegels het onkruid weg te halen
Bio handhakje Handhakje

Bio handhakje Handhakje

€11,00
Ook in zware grond kan met deze sterke, duurzame handhak met houten handvat eenvoudig onkruid wieden
Ronde schoffel Ronde schoffel

Ronde schoffel Ronde schoffel

€47,11
Schoffel met conische dul en essenhouten steel.
 • Onkruid bestrijden op een duurzame manier betekent vooral kiezen voor huis-tuin-en-keuken-middeltjes. De meest makkelijke optie is warm water over je tegels spoelen, bijvoorbeeld met een emmer of met een hogedrukspuit (zet ‘m niet op een te hoge druk, dan krijg je alsnog te maken met insectensterfte!) Hierna is het makkelijk om onkruid en groene aanslag te verwijderen. Hier vind je trouwens nog meer natuurlijke middelen om die aanslag te verwijderen. Het belangrijke om te weten hierbij? Vermijd schoonmaakazijn, dat dood de insecten die in de bodem leven (en dat willen we juist niet!
duurzaam onkruid bestrijden

Tips om verantwoord ongedierte te bestrijden

Bladluizen
Bladluizen wil je ook liever niet in je tuin hebben, want ze tasten je planten aan. Soms sterven je planten er zelfs door uit. In dit artikel geven we je tips om bladluizen te bestrijden, zoals een mengsel van water en ui. Je kunt de natuur ook de vrije loop laten gaan of een handje helpen, door lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken. Lieveheersbeestjes zijn namelijk een natuurlijke vijand van de bladluizen. Het is dus geen slecht idee om een insectenhotel op te hangen of specifieker: een lieveheersbeestjeshuisje.
Fruitvliegjes
De laatste insecten-ergenis is fruitvliegjes. Naast dat ze veel in de keuken voorkomen, zijn ze ook te vinden in de tuin. Leeg in de zomer daarom vaker je container, dat houdt de meeste vliegen weg. Lavendel en kruiden als dille en basilicum weren ook fruitvliegjes af (en zijn bovendien wel weer goed voor andere insecten in je tuin, zoals vlinders en bijen!) Meer tips over fruitvliegjes bestrijden lees je hier.
Mieren
Sommige dieren wil je liever niet in je tuin hebben, dat snappen we best. We schreven al eerder over ecologisch mieren bestrijden zonder gif. De beste tip is niet om ze agressief te bestrijden, maar om voor een milieuvriendelijke optie te kiezen. Bloempotten met tuinaarde vullen en omgekeerd op hun nesten zetten, werkt bijvoorbeeld prima. De mieren maken daar hun nest in en leggen er hun eitjes. Na een tijdje kan je de hele pot legen en ben je van de mieren af.
Pissebedden
Een ander insect die vaak op donkere plaatsen in de tuin voorkomt is de pissebed. Hier delen we daar meer over. Zorg er vooral voor dat je geen lege plantenpotten of losse tegels in je tuin hebt, dat scheelt al een heleboel.
Slakken
Ook slakken komen vaak voor in de tuin. Ze maken bijvoorbeeld gaten in planten. Net als bij pissebedden is het hier nodig om vochtige plekken in de tuin te beperken. Heb je er last van en wil je ze direct weghebben op een duurzame manier? Het wondermiddel is verrassend genoeg bier, lees hier hoe je daarmee de ideale slakkenval maakt. Veel mensen kiezen voor zout, maar dat is enorm dieronvriendelijk. Voor bier, zeepsop of een stuk fruit in je tuin kiezen waar slakken op af komen zijn betere manieren. Heb jij nog tuintips voor duurzaam onkruid bestrijden? Laat het hieronder dan weten.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

53 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tips en reacties over duurzame onkruidbestrijding waren erg interessant om te lezen. Je kunt je redelijkerwijs afvragen: wat is onkruid? De paardenbloem heb ik nooit als dusdanig gezien. Ik ken maar één natuurvriendelijke manier ter verwijdering van ongewenst groen in de bestrating en dat is zelf wieden. Niet zo goed voor je rug, maar wel voor het milieu.

Bleekwater, schoonmaakazijn, afbranden, grote tegels leggen: Niet milieuvriendelijk, lullig voor alle insecten die daarbij doodgaan, enz. Deze site heeft met duurzaamheid weinig te maken. Gewoon uittrekken als je de paardenbloemen niet wilt hebben. En laat er een paar staan: mooie gele bloemen (vooral die hoge vind ik mooi), en de bijen en hommels en vlinders zijn er blij mee !

Hartelijk bedankt Mike! Ik overwoog schoonmaakazijn te gaan gebruiken tegen het onkruid tussen de stenen en tegels van de tuinpaden en zocht er informatie over wat betreft schadelijkheid. Dankzij de informatie die ik las via de links die je aangaf zie ik van het gebruik van azijn af.

Immy

Glyfosaat mag nog gewoon gebruikt worden dus dat klopt niet. Als je onkruiden wil bestrijden moet je kijken welke stoffen ze nodig zijn. Voorbeeld;Haagwinde-koolstof/kali…..Brandnetels-fosfaten……Boterbloemen-zure grond……..Paardebloem-magnesium……Klaver-weinig stikstof……..Bomen-Kali……etc,etc Je kunt dus aan de plantengroei zien wat er in de bodem zit. Met zout kun je die voedingstoffen uit de grond spoelen (je maakt in feite de grond arm), maar je kunt bijvoorbeeld met zoutwater ook breedbladige onkruiden bestrijden in gazon of grasland wanneer je ze bespuit met droog weer terwijl het gazon of gras er niet van dood gaat. Met bestrooien van kalk kun je boterbloemen weg krijgen, maar ook mos. Wij noemen veel planten onkruid maar het zijn gewoon planten zoals alle andere planten en iedere plant heeft zijn eigen grondsoort nodig. En de ongewenste planten(onkruid)ontstaan vaak door overbemesting of rijke grond. Voorbeeld;Verbrand wat hout op een plek en laat het even braak liggen, dan zie je spontaan Haagwinde en brandnetels… Lees verder »

Azijn schijnt toch behoorlijk schadelijk te zijn. Zie op:
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinontwerp/voordelen-van-een-groene-tuin/
Hoop dat dit een en ander verduidelijkt.
Groetjes,
Mike

allemaal goede tips hoor hier
maar ik heb allemaal kleine steentjes op mijn oprit, heb daar azijn van de aldi opgedaan,, helemaal opgedroogd maar nu heel moeilijk te verwijderen, brokkelt af vanaf je er aan komt,
iemand hiervoor tips?

In Belgie hier is round up gewoon verkrijgbaar in de grootste hoeveelheden die je maar wil. Slechte zaak inderdaad, zeker nu aangetoond is dat gewoon heel slecht is voor het totale milieu en je gezondheid. Ik gebruik een mix van warm water met zout en azijn met een klein beetje afwasmiddel er doorheen. Met droog weer op je oprit sproeien en de hele dag in de zon laten drogen. Weg onkruid….

Tegels reiniging met bleekwater 1 liter op 10 mengen u houd mooie tegels van over.

Ik doe dit elke voorjaar de groene algen en met bezem schrob ik de tegels schoon en laat dit op drogen.

Het origineel onkruid verwijderen is ook niet natuur vriendelijk.

Zoals ik al heb geschreven, zelf gebruik ik benzine besproei het nat zo dat het onkruid dit opneemt.

In een dag is het dood, daarna kunt u nog controleren en wat leeft nog wat geven.

Het is zeer effectief middel die benzine geeft het als water en de plant gaat dood.

heb een vraagje,
heb het gras weggenomen in de voortuin.
bedoeling is steenslag te strooien.
– wat ik al deed : zode gras weggenomen,en op niveau gelegd.
– wat ik nog ga doen, een worteldoek leggen en dan de steenslag.

vraag : moet ik nog een produkt strooien of gieten tegen eventueel opkomend onkruid, of verdelging van de laatste onkruid-of andere achtergebleven wortels? zo ja, welkprodukt

dank
Jef

Heermoes: is een plant die inderdaad terug nuttige bestanddelen brengt in een arme en dichte bodem,laatst gelezen dat lavameel of lavagruis werkt, dit geeft inderdaad terug voeding aan de bodem waardoor heermoes vanzelf zou verdwijnen, daarnaast kunnen fervente koffiedrinkers hun koffiegruis gebruiken om de tuin te bemesten

Mijn tuin is voor een groot deel betegeld met waaltjes. Sproeien met onverdund azijn helpt echt, doe het zelf al jaren en werkt als een tierelier. Stinkt alleen wel. Als na verloop van tijd toch iets van onkruid opkomt sproei ik dat met azijn. Wat ook goed helpt is eerst onkruid weghalen en dan baksoda in de voegen vegen.Paardenbloem kreeg 10 jaar geleden een dosis onverdunde bleek en nooit meer teruggezien.
Het enige waar ik nog last van heb (en met mij de hele buurt) is muur. En dat trek ik er 2× per jaar handmatig uit.

Ik zou er heet water over gieten en half uurtje wachten en dan trek je het er meestal zo uit met wortel en al. Grassen gaan zo wel weg na 3 x heet water. En heermoes blijven voeden met heet water. En niet eruit trekken.

Iedereen zegt wat anders over het onkruid tussen de tegels….! Ik heb schoonmaakazijn gebruikt : 1 liter azijn op 10 liter water, in een gieter doen en SPROEIEN maar…!!

En azijn is geen chemisch bestrijdingsmiddel? Moet zeker wijnazijn zijn. Als je dan toch chemisch bestrijden gaat is zoutzuur effectiever.

Schoonmaakazijn en gewone azijn geprobeerd, maar hielp niet.Zogenaamd milieu vriendelijk!!! Werk van geen kant.Lang bezig geweest zonder succes.

Hehe, gelukkig iemand met verstand, dank je Nicky, mede namens alle beestjes op en in de grond. Roundup staat nog steeds bij de Welkoop in het schap. Een hele slechte zaak.

Inderdaad, Nicky heeft volkomen gelijk. Wil je goed bezig zijn trek dan alles handmatig (gaat stuk makkelijker dan) tussen de bestrating uit. Met dank van alle beestjes die dan niet vergiftigd, levend verbrand of gekookt worden…..

Deze site zou over duurzaam gaan…
Zout…wasverzachter…elektrisch..branden…Geen van allen duurzaam omdat ze het bodemleven compleet verstoren..en gas of elektriciteit kosten…onbegrijpelijk!

Overigens groeit heermoes voornamelijk op arme grond. Dus bemesten (ik heb het nog niet geprobeerd op exact die plekken) zou kunnen helpen

@Hans Tettero
Heermoes is een onding. Heb geprobeerd deze met de hand tussen de stenen uit te halen. Gevolg: ontstoken pols. Je kunt er veel over vinden. Als je milieuvriendelijk wilt werken, kun je zwart landbouwplastic erop leggen. Dat duurt wel enige tijd (1 a 2 jaar). Wat ook goed helpt is de plant aan de grond afbreken. Dan kan ze geen voeding meer opnemen. Geduld is echter nodig….Overigens een fantastische plant eigenlijk. Omdat ze uit de oertijd stamt, zit ze volg goede mineralen :)

Beste Hans, Heermoes groeit graag op verstoorde grond, aan de andere kant helpt het de bodemverstoring op te heffen las ik. Dus eigenlijk een tijdje laten groeien waardoor de aanleiding van verschijnen verdwijnt. Waar ‘k ‘t gelezen heb? Misschien in een boek van de Velt tuinen, of een ander boek waarin biologisch omgegaan wordt met de tuin? Of biologisch dynamisch of onder een ander noemer zou ook kunnen. ‘t Is zonde als je zo veel werk verzet in de tuin en resultaat blijft uit. Succes ermee, vriendelijke groet,
Trudie Clingeborg

In mijn tuin groeit het heermoes het beste van alle planten! Tot nu toe helpt niets afdoende. Gif, azijn, branden, spitten, maaien, niks werkt goed. Wie heeft ervaring met iets dat echt werkt?

In mijn tuin heb ik vooral last van haagwinde en kleefkruid. Deze planten groeien tussen de dichte tuinbeplanting (waaronder bodembedekkende planten en struiken) door. Planten en struiken raken hierdoor helemaal overwoekerd.

Ze hebben, evenals bijvoorbeeld zevenblad, een uitgebreid wortelstelsel, waardoor de hiervoor genoemde duurzame middelen niet effectief zijn of niet toegepast kunnen worden.

Een alternatief zou zijn om de hele tuin leeg te halen en elk stukje wortel proberen te verwijderen. Dit is natuurlijk niet handig en praktisch niet uitvoerbaar.

Zeer plaatselijk en minimaal gebruik van Round-Up (of iets dergelijks) – alleen op de woekerplant – lijkt nog steeds het enige redelijke alternatief om te voorkomen dat de tuin in korte tijd overwoekerd wordt door deze woekeraars.

Wie kent een praktischer, werkend én duurzaam alternatief?

Wie heeft er ervaring met de greenpower voor de bestrijding van planten met penwortel zoals paardenbloem. Nu moet ik de bestrating openbreken voor het verwijderen van penwortels.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.