Glyfosaat, een heftig bestrijdingsmiddel, mocht een paar jaar niet gebruikt worden in de tuin. Inmiddels is het weer toegestaan, maar wij kiezen liever voor een milieuvriendelijkere optie. Er zijn namelijk gelukkig heel veel duurzame manieren van onkruid bestrijden. Van de oude vertrouwde huis- tuin- en keukenmiddeltjes tot handig gereedschap – dit zijn de beste tips om onkruid te bestrijden op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

duurzaam onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden: Waarom duurzaamheid belangrijk is in de tuin

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een onderhoudsarme tuin en tegelen de gehele tuin. Dat lijkt misschien handig, maar er zitten juist veel nadelen aan. Naast dat de afwatering vaak niet goed is, krijgt onkruid ook vaker een kans en groeit het snel tussen de tegels door. De belangrijkste reden om voor meer groen in de tuin te kiezen is biodiversiteit. Insectensterfte is een groot probleem. Bijen hebben het moeilijk, maar ook insecten die in de bodem leven. Duurzamer is het daarom om goed na te denken over waar je precies tegels legt. Enkel het terras en een tuinpad is de meest milieu- en insectvriendelijke optie.

Voor duurzame middelen kiezen is ook belangrijk voor het klimaat. Als je onkruid met heftige bestrijdingsmiddelen weghaalt, blijft het gif nog lang in de grond zitten. Dat is niet alleen slecht voor insecten, maar ook voor planten. De kans dat ze dan mooi doorgroeien is dan een stuk kleiner. Duurzaam tuinieren en voor meer groen kiezen loont dus, ook omdat meer groen ervoor zorgt dat regen beter wordt opgenomen in de grond. Goed voor de planten, en goed voor jezelf omdat het daardoor koeler blijft rond het huis tijdens hete zomerdagen. En, niet te vergeten, uit onderzoek is gebleken dat mensen met meer groen in de tuin zichzelf gelukkiger voelen.

Kleine tuin of balkon?

Ook dan kun je voor meer groen kiezen, bijvoorbeeld door verticaal te tuinieren. Een vierkante meter tuin is ook een idee. Als je er insectvriendelijke planten of kruiden inzet ben je helemaal goed bezig.

Zo voorkom je onkruid in je tuin

 • Zo min mogelijk bestraten is dus het meest duurzaam, denk daarom altijd goed na welke delen van je tuin je groen wilt houden. Voor het bestraatte gedeelde zijn natuurlijke materialen een goede optie, zoals terrastegels van FSC hout of houtsnippers. Ook grote tegels die dicht tegen elkaar aanliggen zorgen dat onkruid minder kans krijgt.
 • Baken je tuin af met een duurzame afbakening, zodat het onkruid zich minder makkelijk verspreid.
 • Als je bezig bent met je tuin en een terras gaat aanleggen, zorg er dan voor dat je anti-worteldoek onder je tegels aanbrengt. Zoals de naam al zegt, zorgt deze worteldoek ervoor dat wortels er niet doorheen komen.
 • Veeg je tuintegels regelmatig met een harde bezem of borstel, hierdoor worden zaden van onkruidplanten weggeveegd. Het is ook handig om brekerzand te gebruiken zodat de voegen bij je tuintegels netjes blijven en onkruidvrij.


  DUURZAME TIP
  Marktplaats of Facebookgroepen zijn plekken waar regelmatig tweedehands tuintegels worden aangeboden. Voor iedereen met een kleine portemonnee een goede uitkomst, maar ook als je extra duurzaam bezig wilt zijn. Naast tegels bieden mensen geregeld planten, bomen of stekjes aan voor weinig geld.

duurzaam onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden op een duurzame manier

 • Tuinhandschoenen aan? Dan ben je eigenlijk al klaar om te beginnen. De meest natuurlijke manier om onkruid te verwijderen is namelijk met de hand. Trek het onkruid met wortel en al tussen de tegels vandaan of uit de borders, zo groeit het minder snel terug.
 • Je kunt natuurlijk ook gereedschap gebruiken. Zo zijn er speciale onkruidborstels waarmee je goed tussen de voegen van de tegels komt, maar ook een hark of schoffel werkt prima).
 • Onkruid bestrijden op een duurzame manier betekent vooral kiezen voor huis-tuin-en-keuken-middeltjes. De meest makkelijke optie is warm water over je tegels spoelen, bijvoorbeeld met een emmer of met een hogedrukspuit (zet ‘m niet op een te hoge druk, dan krijg je alsnog te maken met insectensterfte!) Hierna is het makkelijk om onkruid en groene aanslag te verwijderen. Hier vind je trouwens nog meer natuurlijke middelen om die aanslag te verwijderen. Het belangrijke om te weten hierbij? Vermijd schoonmaakazijn, dat dood de insecten die in de bodem leven (en dat willen we juist niet!
duurzaam onkruid bestrijden

Tips om verantwoord ongedierte te bestrijden

Mieren

Sommige dieren wil je liever niet in je tuin hebben, dat snappen we best. We schreven al eerder over ecologisch mieren bestrijden zonder gif. De beste tip is niet om ze agressief te bestrijden, maar om voor een milieuvriendelijke optie te kiezen. Bloempotten met tuinaarde vullen en omgekeerd op hun nesten zetten, werkt bijvoorbeeld prima. De mieren maken daar hun nest in en leggen er hun eitjes. Na een tijdje kan je de hele pot legen en ben je van de mieren af.

Bladluizen

Bladluizen wil je ook liever niet in je tuin hebben, want ze tasten je planten aan. Soms sterven je planten er zelfs door uit. In dit artikel geven we je tips om bladluizen te bestrijden, zoals een mengsel van water en ui. Je kunt de natuur ook de vrije loop laten gaan of een handje helpen, door lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken. Lieveheersbeestjes zijn namelijk een natuurlijke vijand van de bladluizen. Het is dus geen slecht idee om een insectenhotel op te hangen of specifieker: een lieveheersbeestjeshuisje.

Pissebedden
Een ander insect die vaak op donkere plaatsen in de tuin voorkomt is de pissebed. Hier delen we daar meer over. Zorg er vooral voor dat je geen lege plantenpotten of losse tegels in je tuin hebt, dat scheelt al een heleboel.

Slakken
Ook slakken komen vaak voor in de tuin. Ze maken bijvoorbeeld gaten in planten. Net als bij pissebedden is het hier nodig om vochtige plekken in de tuin te beperken. Heb je er last van en wil je ze direct weghebben op een duurzame manier? Het wondermiddel is verrassend genoeg bier, lees hier hoe je daarmee de ideale slakkenval maakt. Veel mensen kiezen voor zout, maar dat is enorm dieronvriendelijk. Voor bier, zeepsop of een stuk fruit in je tuin kiezen waar slakken op af komen zijn betere manieren.

Fruitvliegjes

De laatste insecten-ergenis is fruitvliegjes. Naast dat ze veel in de keuken voorkomen, zijn ze ook te vinden in de tuin. Leeg in de zomer daarom vaker je container, dat houdt de meeste vliegen weg. Lavendel en kruiden als dille en basilicum weren ook fruitvliegjes af (en zijn bovendien wel weer goed voor andere insecten in je tuin, zoals vlinders en bijen!) Meer tips over fruitvliegjes bestrijden lees je hier.

Heb jij nog tuintips voor duurzaam onkruid bestrijden? Laat het hieronder dan weten.

Gerelateerde artikelen

Duurzame tuin eco
Duurzaam wonen

Duurzame tuin

Tijd voor een duurzame tuin! We kunnen ons soms enorm druk maken als het gaat om de aanleg van een nieuwe weg of ontwikkeling van

Lees verder