Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Tweedehands meubels duurzaam

6 redenen voor tweedehands meubels

Wij zijn dol op tweedehands meubels. Om te beginnen is het natuurlijk superleuk om het web afstruinen op zoek naar kleine pareltjes. Het is geweldig om te zien dat je huis langzaam verandert in een ware reis door de tijd. Onze laatste aanwinst zijn twee Deense stoelen van Hans Wegner, tijdloze iconen uit 1949. Maar niet alleen de zoektocht levert veel plezier op, er zijn nog veel meer voordelen voor een duurzaam interieur. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Vanaf nu kun je de meubelboulevards dus links laten liggen.

Tweedehands meubels duurzaam

Minder verspilling door besparing grondstoffen

De meubelindustrie verbruikt enorme hoeveelheden grondstoffen zoals hout, stoffen en allerlei kunststoffen. Dit zou op zich niet zo’n groot probleem hoeven te zijn, maar helaas is de meubelbranche enorm modegevoelig. Designs zijn tijdelijk en producten zijn na enkele jaren stuk of ze zien er versleten uit. Met tijdloze tweedehands meubels bespaar je enorm op grondstoffen, verpakkingsmaterialen en transportkosten.

Goede kwaliteit

Tweedehands meubelen zijn vaak van hoge kwaliteit en het resultaat van echt vakmanschap. Voordeel is dat ze de tand des tijds al hebben doorstaan. Goed ontworpen meubels van kwalitatief hoogwaardige materialen moeten met veel liefde en wellicht kleine herstelwerkzaamheden wel 50 tot 100 jaar meekunnen. En kwalitatief hoogwaardige materialen worden vaak alleen maar mooier en krijgen meer karakter door het gebruik. Een tip: Whoppah, marktplaats voor hoogwaardige tweedehands design meubels.

Interieur design duurzaam vintage

Tweedehands maakt flexibel

De prijs van tweedehands meubels ligt vaak ver onder de nieuwwaarde en behouden veel beter hun waarde. De afschrijving is daarom zeer laag. Dit maakt het veel gemakkelijker om lekker te switchen als het nodig is. Bevalt een bankje je toch niet, zet hem op internet en je krijgt vaak hetzelfde bedrag aangeboden als je er voor gegeven hebt. Zo kun je zo vaak blijven rouleren tot je je eigen droomstekje hebt gecreëerd. En als je toch goed bezig bent met consuminderen, kun je meteen je oude kleding verkopen en een heerlijk opgeruimd gevoel overhouden.

Inrichting met een verhaal

Achter ieder tweedehands meubelstukje zit een verhaal. Hoe jij eraan bent gekomen… van je grootouders, gered van de stort of op de kop getikt via internet. Soms krijg je van de verkopers ook nog leuke achtergrondinformatie over het gekochte meubelstuk uit hun familiegeschiedenis.

Tweedehands interieur design

Gezonder binnenklimaat

Tweedehands meubels stoten geen onwelkome gassen (meer) uit en vullen je huis dus niet met schadelijke dampen. Goedkope nieuwe meubels zijn vaak gemaakt van spaanplaat, dat bij elkaar gehouden wordt door formaldehyde, een aangetoonde kankerverwekker die oog- en neusirritatie veroorzaakt. Zo kwamen we ook achter giftige stoffen in anti-aanbakpannen overigens.

Bespaar geld

Genoeg voordelen zoals je ziet. Je huis inrichten met tweedehands meubels zal zeker meer tijd kosten dan wanneer je een enkel shopdagje inplant naar de meubelboulevard en daar alles in een keer inslaat. Maar je huis zal uiteindelijk wel meer karakter, warmte en interessante verhalen hebben en daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijker en gezonder – en tot slot zal je ook meer geld op de bankrekening overhouden wat altijd fijn is.

Wil je nog verder lezen? Bekijk hier onze 10 gouden regels rondom duurzaam wonen.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb zelf ook enkele tweedehands meubels in huis en ik ben het eens met deze blog. Vaak genoeg vind je zulke meubels van goede kwaliteit. In deze tijd wil je besparen, dus aanschaffen van tweedehands meubels kan daarmee helpen. Goed idee om deze redenen te delen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.