De keuken is al lang niet meer een plek waar alleen gekookt wordt. Steeds vaker wordt de keuken gebruikt als een verlengstuk van de huiskamer. Daarom biedt de keuken een legio aan mogelijkheden om je huis nog duurzamer te maken.
Ben je aan een nieuwe keuken toe dan is een duurzaam geproduceerde keuken natuurlijk het overwegen waard. Heb je al een keuken dan zijn er allerlei mogelijkheden om het leven in de keuken wat duurzamer aan te pakken.
Tips voor duurzaam wonen in de keuken:
- Probeer een lagere dosering wasmiddel in de vaatwasmachine (poeder ipv blokje)
- Plaats de koelkast niet in de felle zon, tegen de radiator of de oven en zet de vriezer niet kouder dan 18°C
- Draai alleen volle vaatwasmachines of was met de hand af
- Kook met weinig water en met deksel op de pan
- Ga zuinig met warm water om
- Gebruik een thermoskan om uw koffie warm te houden
- Laat de kraan niet onnodig laten lopen (bijvoorbeeld tijds het spoelen)
- Koop producten zonder of in recyclebare of hervulbare verpakkingen
- Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen
- Gooi afval zo veel mogelijk gescheiden weg.
- Kies energiezuinige en/of waterzuinige apparaten
- Kies zoveel mogelijk voor voedsel van het seizoen en uit de regio
- Eet minder vlees of probeer alternatieven voor vlees
- Koop milieuvriendelijk en diervriendelijk geproduceerde producten (bijvoorbeeld EKO keurmerk)
- Haal producten de avond ervoor al uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast in plaats van vlak voor gebruik ze in de magnetron te ontdooien.
- Zet de temperatuur in de koelkast op 3-5 graden en in de diepvries op -15/-18 graden. Als de temperatuur hoger of lager is, verbruikt het apparaat onnodige energie.
- Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt en vul de waterkoker niet elke keer tot de rand.
Artikelen
Duurzame waterflessen en koffiebekers
Schimmel natuurlijk verwijderen in huis
Schoonmaken met azijn
Met azijn kun je op een goedkope en duurzame manier je huis schoonmaken. Het is niet mijn favoriete bezigheid, maar azijn blijkt een enorm verschil…
Koken met azijn
Koken vind ik heerlijk om te doen. Of het nou om echt iets speciaals neer te zetten en een spannend recept te volgen, een ‘gewoon’…
Review Onze ervaringen met de Buyer Mineral B stalen pan.
Dit bleek de beste allround pan die er is. Goedkoop en duurzaam maar hou hem wel vet! In onze zoektocht naar de meest duurzame pan…
Giftige stoffen in anti-aanbaklaag
Wij koken bij voorkeur in RVS pannen omdat we wel eens gehoord hadden dat de anti-aanbaklaag van pannen niet goed zouden zijn voor je gezondheid….
Weet wat je eet, hoe giftig is plastic? Alle plastic codes op een rij.
We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijkse leven. Bijna al ons voedsel wordt verpakt in plastic. Vervolgens verwerken wij dit weer met allerlei plastic…
7 redenen om te kiezen voor Glas
Jij hebt vast ook een heel berg plastic bakjes en schalen in de kasten. Net als wij. Maar we hebben besloten om deze te vervangen….
Energiezuinig koken met de Hooimadam
De hooikist werd vroeger regelmatig gebruikt. Het is een kist, gevuld met hooi, waarin eten gegaard en warm gehouden kan worden. Een goedkope en makkelijke…