Duurzame woonkamer

De woonkamer is de sociale ruimte in huis. Het is vaak ook een heel persoonlijke kamer die veel vertelt over jezelf, je interesses en manier van leven. Bovendien is het een multifunctionele ruimte, waar je een boek leest, tv kijkt, speelt en je vrienden ontvangt. Kortom een ruimte waar je je kunt ontspannen.

duurzame-woonkamer-wonen
Door het intensief gebruik is de woonkamer ook een stevige energieverbruiker. Geluids- en beeldapparatuur verbruiken veel. Als je aan het lezen bent, zijn de lampen meestal aan. Als je lekker op de bank zit dan is vaak ook de verwarming aan. Verder is de woonkamer vaak ruimschoots voorzien met allerlei gebruiksvoorwerpen. Dus mogelijkheden genoeg voor duurzaam wonen. Denk maar eens aan al het meubilair, de verlichting, decoraties, open haarden en kachels. Een duurzame inrichting en zorgvuldig gebruik kan zorgen voor een gezonde en duurzame woonomgeving.

Tips voor een Duurzame woonkamer

  • Hout, stof, steen, of misschien een kunststof vloer? Laat je in de winkel goed informeren over de duurzaamheid van je vloer. Omdat er in de woonkamer veel gelopen wordt, is het verstandig je af te vragen hoelang hij meegaat. Hout met een FSC-keurmerk is op duurzame wijze geproduceerd. Ook bamboe, wol en linoleum zijn duurzame alternatieven.
  • Maak bij de aanschaf van meubilair een goede schattig van hoelang het ongeveer mee zal gaan. Kies meubels die lange tijd mooi zal blijven vinden, het is zonde om na twee jaar het huis te gaan herinrichten, omdat paars echt niet meer kan dit jaar.  Ook is het beter lichtgewicht meubilair aan te schaffen, dit scheelt in transport. Koop bij voorkeur ook bij winkels in de buurt. Overweeg tweedehands meubels.
  • Laat geen apparaten onnodig aanstaan, schaf spaar- of ledlampen aan. Doe eens een leuk bordspel in plaats van een avondje televisie.
  • Haal groen in huis. Bloemen en planten geven een extra injectie natuurlijke kleur in een woonkamer.
  • Grijp de kans om je muren meer karakter te geven. Je hoeft je niet beperken tot schilderijen. Gebruik oude, nostalgische elementen. Bijvoorbeeld oude LP’s, kleedjes. Helemaal eco en hip!

Artikelen

Laad meer

Geef een reactie

Required fields are marked *