Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
groene werkkamer

Maak je eigen groene werkkamer in je tuin

Nu we steeds vaker thuiswerken is een werkkamer geen overbodige luxe meer. Als je een tuin of balkon hebt kan je daar een heerlijke groene werkplek maken. Je zit wat meer afgesloten van je huis en een groene omgeving werkt gewoon een stuk fijner. Ook als je weinig ruimte hebt in je huis zelf is een werkplek in de tuin een uitkomst. Zo maak je je eigen groene werkkamer in je tuin (of op je balkon).

2
Zo maak je je eigen groene werkkamer in de tuin

1
Voorbereiding
Groente in kratten

Voorbereiding is het halve werk. Wil je een overkapping maken, een schuur of een schuur met overkapping? Kijk goed naar wat de mogelijkheden zijn en kies wat bij jou en je tuin past. Kijk daarbij vooral naar de grootte van de schuur of overkapping. Een werkplek voor iemand die kunstenaar is en een klein atelier wil is groter dan iemand die enkel een bureau en laptop nodig heeft om aan het werk te kunnen.

2
Bepaal je budget

Een kleine schuur kun je soms zelfs voor onder de 1000 euro bouwen, voor een grotere schuur ben je uiteraard meer kwijt. Als je een lager budget hebt, kijk dan goed waar je kunt besparen. En investeer in duurzame materialen waar nodig.

3
Vergunning

Kijk of je een vergunning nodig hebt. Voor grotere schuren die de helft van je tuin in beslag nemen heb je soms een vergunning nodig. Kom niet voor onverwachte dingen te staan en check dit bij jouw gemeente.

4
Volg een stappenplan

Een overkapping maken en/of een schuur bouwen doe je niet zomaar, wat (online) hulp daarbij is fijn. Zie ook dit artikel over een overkapping maken / een schuur maken.

5
Werkkamer isoleren

Zorg dat je groene werkkamer goed is geïsoleerd. Qua isolatie valt er veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Op onze pagina over je huis isoleren lees je hier meer over.

6
Omgeving vergroenen

Maak de omgeving van je groene werkkamer ook echt groen. Dat verhoogt je werkplezier en je energie als je thuis aan de slag bent. Denk aan een overkapping maken met een verticale tuin of een groen dak op je schuur voor de biodiversiteit. Doordat je een schuur plaatst gaat er vaak ook groen verloren in de tuin. Om insectensterfte tegen te gaan en het milieu te helpen, is het duurzaam om het groen weer terug te brengen. Investeer hier dus in en ga aan de slag met planten en bloemen die de biodiversiteit verhogen. Ook een kruidentuintje is een goed idee, want naast dat het goed is voor insecten profiteer je er zelf ook van.

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.