Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
groene werkkamer

  Maak je eigen groene werkkamer in je tuin

  Nu we steeds vaker thuiswerken is een werkkamer geen overbodige luxe meer. Als je een tuin of balkon hebt kan je daar een heerlijke groene werkplek maken. Je zit wat meer afgesloten van je huis en een groene omgeving werkt gewoon een stuk fijner. Ook als je weinig ruimte hebt in je huis zelf is een werkplek in de tuin een uitkomst. Zo maak je je eigen groene werkkamer in je tuin (of op je balkon).

  groene werkkamer

  Waarom een groene werkkamer in de tuin duurzaam is

  Duurzaam leven betekent dat je zo optimaal mogelijk gebruik maakt van alles wat er al is. Dat betekent ook bewuster leven. In huis zien we dat ook terug. We zorgen dat ons huis een fijne plek is om te leven en maken zo optimaal mogelijk gebruik van de (minimale) woonruimte die we hebben. Een eigen tuin of balkon is daarbij een extra luxe, want met mooi weer is het eigenlijk een extra kamer van je huis.

   

  ‘Helemaal geen gek idee nu we steeds vaker thuiswerken’

  Een tuin of balkon is natuurlijk een plek om tot rust te komen, een fijn drankje te drinken met vrienden op zomeravonden of te tuinieren. Maar je kunt je tuin ook nog meer optimaliseren. Denk daarbij aan een overkapping maken een schuur bouwen. Heb je al een schuur? Dan kun je die ook omtoveren, bijvoorbeeld tot werkkamer. Helemaal geen gek idee nu we steeds vaker thuiswerken. Een plek voor jezelf hebben om gefocust te werken is dan wel erg prettig. En met meer groen om je heen is dat nog veel fijner én duurzaam.

  Zo maak je je eigen groene werkkamer in de tuin

  1
  Voorbereiding

  Voorbereiding is het halve werk. Wil je een overkapping maken, een schuur of een schuur met overkapping? Kijk goed naar wat de mogelijkheden zijn en kies wat bij jou en je tuin past. Kijk daarbij vooral naar de grootte van de schuur of overkapping. Een werkplek voor iemand die kunstenaar is en een klein atelier wil is groter dan iemand die enkel een bureau en laptop nodig heeft om aan het werk te kunnen.

  X

  2
  Bepaal je budget

  Een kleine schuur kun je soms zelfs voor onder de 1000 euro bouwen, voor een grotere schuur ben je uiteraard meer kwijt. Als je een lager budget hebt, kijk dan goed waar je kunt besparen. En investeer in duurzame materialen waar nodig.

  3
  Vergunning

  Kijk of je een vergunning nodig hebt. Voor grotere schuren die de helft van je tuin in beslag nemen heb je soms een vergunning nodig. Kom niet voor onverwachte dingen te staan en check dit bij jouw gemeente.

  4
  Volg een stappenplan

  Een overkapping maken en/of een schuur bouwen doe je niet zomaar, wat (online) hulp daarbij is fijn. Zie ook dit artikel over een overkapping maken / een schuur maken.

  5
  Werkkamer isoleren

  Zorg dat je groene werkkamer goed is geïsoleerd. Qua isolatie valt er veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Op onze pagina over je huis isoleren lees je hier meer over.

  6
  Omgeving vergroenen

  Maak de omgeving van je groene werkkamer ook echt groen. Dat verhoogt je werkplezier en je energie als je thuis aan de slag bent. Denk aan een overkapping maken met een verticale tuin of een groen dak op je schuur voor de biodiversiteit. Doordat je een schuur plaatst gaat er vaak ook groen verloren in de tuin. Om insectensterfte tegen te gaan en het milieu te helpen, is het duurzaam om het groen weer terug te brengen. Investeer hier dus in en ga aan de slag met planten en bloemen die de biodiversiteit verhogen. Ook een kruidentuintje is een goed idee, want naast dat het goed is voor insecten profiteer je er zelf ook van.

  Maak een groene werkplek op je balkon

  Geen tuin, maar wel een (klein) balkon? Ook dan kun je een eigen groene werkplek maken. Dit zijn de beste tips.

  1. Zorg dat je een goede plek hebt om te werken. Op een balkon kan dit door een opklapbare balkonbar te kopen die je vast kunt maken aan de reling. Hierop kun je je laptop zetten en prima een paar uurtjes werken als het mooi weer is. Let er bij het kopen op dat je een balkonbar kiest die breed genoeg is voor jouw laptop. Ook is het fijn als de bar inklapbaar is. Al kun je na de balkonbar natuurlijk ook gebruiken om planten op te zetten als je niet aan het werk bent.
  2. Veel zon op je balkon? Dan is een zonnescherm of parasol ook prettig, zeker als je je balkon tot groene werkplek wilt omtoveren.
  3. Een goede werkhouding is ook belangrijk als je op je balkon werkt. Als je langer op je balkon wilt werken kun je investeren in een goede tafel en stevige stoel. Zorg dat je goed zit volgens de ergonomische richtlijnen en gebruik eventueel een laptopstandaard.
  4. Een verlengsnoer voor buiten is essentieel. Niet alleen handig om je laptop aan op te laden, ook voor led-lampen of een gezellig lichtsnoer. Zeker als je in de late uurtjes wilt doorwerken.
  5. Een fijne groene omgeving op je balkon maakt vaak ook gelukkiger. Als je vaak op je balkon wilt werken of wilt verduurzamen, denk dan aan een verticale tuin. Ook een kleine moestuin is een goed plan. Goed voor insecten en handig en duurzaam, want je hebt zo een beetje basilicum uit eigen tuin voor bij je pasta.
  groene werkkamer
  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.