Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat

Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in woningen soms tweemaal zo ongezond is als de buitenlucht. Een slecht binnenklimaat wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen zoals astma. Aangezien we tegenwoordig meer dan 90% van de tijd binnen verblijven is het belangrijk om daar eens bij stil te staan. Duurzaam wonen betekent namelijk ook gezond wonen en een gezond binnenklimaat. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

1
Wat is een gezond binnenklimaat?

gezond binnenklimaat

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn er verschillende zaken van belang. Dit zijn de belangrijkste punten waaraan een gezond binnenklimaat aan moet voldoen:

1
De temperatuur moet aangenaam zijn - tussen de 19 en 21 graden vinden de meeste mensen het prettigst
2
In een gezond binnenklimaat is voldoende daglicht aanwezig
3
De luchtkwaliteit is van een goed niveau: er wordt voldoende geventileerd, er is een goedwerkend ventilatiesysteem en er zijn geen luchtvervuilende bronnen.

Met de luchtkwaliteit is het steeds vaker slecht gesteld in de meeste woningen. Dat kan bijvoorbeeld komen door slecht doorgevoerde isolatie. Je huis isoleren is een goed en duurzaam idee, maar niet altijd gunstig voor het binnenklimaat. De ventilatie van woningen laat vaak te wensen over doordat mensen te weinig luchten of slecht functionerende ventilatiesystemen hebben. Er is kortom te weinig frisse lucht in huis. Voor een gezond binnenklimaat moet er gekeken worden naar luchtvervuilende bronnen in huis en zal de vervuilde lucht beter moeten worden afgevoerd.

Een gezond binnenklimaat in 3 stappen

1
Pak de bronnen van luchtvervuiling aan in huis

De eerste stap naar een gezond binnenklimaat is je bewust worden van de luchtvervuiling in huis. Je denkt misschien dat het best schoon is in je huis, maar er zijn veel kleine dingen die voor een slechtere luchtkwaliteit kunnen worden. Dit zijn de vervuilende bronnen in huis die je zoveel mogelijk wilt vermijden:

1
Bacteriën, schimmels en huisstofmijt
2
Gebruikte materialen zoals verf, verlijmd plaatmateriaal, tapijt en spullen die je tijdens het klussen gebruikt
3
Menselijk gebruik: koken, tabaksrook, virussen
4
Schoonmaakproducten die niet (volledig) van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt zoals chloor en ontstoppingsmiddelen
5
Verwarmingstoestellen die niet meer goed functioneren zoals je cv-ketel of open haard

Meer lezen over hoe je dit kunt voorkomen? We schreven hier over schimmel schoonmaken met azijn, huisstofmijt bestrijden en tippen je biologische schoonmaakmiddelen in onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids. 

2
Zorg dat vervuilde lucht goed afgevoerd kan worden

Voor een gezond binnenklimaat moeten we de vervuilde lucht en het vocht zoveel mogelijk afvoeren. Doe dagelijks de ramen open, lucht je huis goed door en laat je ventilatiesysteem controleren. Let er ook goed op dat je de roosters in je huis goed schoonmaakt, vooral bij de keuken en badkamer. Zo komt er meer frisse lucht binnen. 

Extra tip: meet met een CO2-meter hoe gezond de lucht in jouw huis is. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm (Parts per million oftewel delen per miljoen). Milieu Centraal stelt dat  de luchtkwaliteit tussen 750 en 1200 ppm het beste is. Sommige CO2-meters hebben ook een vochtmeter, waarmee je direct je badkamer kunt checken. Hoe meer vocht, hoe meer kans op schimmel en daarmee op luchtvervuiling. Je kunt vocht ook meten met een hygrometer.

Co meter

LifeWise CO2 Meter

Datoza thermo hygrometer luchtvochtigheidmeter

Datoza Thermo Luchtvochtigheid

Compacte hygrometer

Compacte Hygrometer mèt Batterijen

3
Voer veranderingen door voor een gezonder binnenklimaat

In de eerste twee stappen ben je je bewust geworden hoe het binnenklimaat beter kan. Je hebt misschien heen vochtmeter of CO2-meter gebruikt om je checken hoe het in jouw huis is gesteld. Nu is het tijd om veranderingen door te voeren. Dit zijn onze tips voor een gezond binnenklimaat in een duurzaam huishouden.

1
Het grootste risico zijn slecht werkende toestellen die de ruimte verwarmen of het water. Denk daarbij aan je cv ketel maar ook de steeds vaker toegepaste gashaard. Wees extra alert als apparaten niet zijn aangesloten op een luchtafvoer zoals bijvoorbeeld de geiser. Overige punten van aandacht zijn goed onderhoud (laat regelmatig de cv ketel checken) en juist gebruik. Verder moet de luchtafvoer natuurlijk naar behoren fungeren en niet verstopt zijn.
2
Kies voor duurzame en natuurlijke producten in huis (vloer, verf). Deze producten geven geen giftige dampen af.
3
Kies voor natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Gebruik enkel ontstoppingsproducten voor de badkamer of keuken als het écht niet anders kan.
4
Kook met de deksels op je pannen (of gebruik pannen met glazen deksels), dit vervuilt de lucht minder en bespaart bovendien energie.
5
Ventilatie is het allerbelangrijkst. Lucht alle leefruimten minimaal een kwartier per dag. Dit zorgt voor frisse lucht in huis en je voert de vochtige vervuilde lucht af, zonder de woning te veel te laten afkoelen.
6
Voorkom teveel vocht in huis en maak na het schoonmaken en douchen alles goed droog. Probeer ook zoveel mogelijk de was buiten te drogen of met de ramen open.
gezond binnenklimaat duurzaamthuis

Meer lezen over dit onderwerp? Hier vind je meer over het effect van isolatie op het binnenklimaat, zelf luchtverfrisser maken en zelf geurstokjes maken op een natuurlijke manier en vochtabsorberende planten.

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook