Ons land is behoorlijk volgebouwd en het lijkt of elke vierkante meter efficiënt gebruikt wordt. Maar er is nog ruimtewinst te behalen. De platte daken van al die gebouwen kunnen gebruikt worden om te moestuinieren. Urban farming, een ‘stroming’ die al langer bestaat in met name de Verenigde Staten, is nu ook hier in opkomst. Onlangs is op het Zuidpark-gebouw, in Amsterdam aan de A10, de grootste dakboerderij van Europa geopend.

Urban gardering daktuin

Biologisch van eigen dak

Op het 3000m2 grote dak is 200.000 liter tuinaarde opgebracht en in bakken worden meer dan 50 soorten groeten, kruiden en klein fruit verbouwd. De eigenaar van het gebouw heeft Antoine Miltenburg van Biet & Boon gevraagd de moestuin te ontwerpen en in te richten. Miltenburg is zelf opgegroeid op een landbouwbedrijf onder de rook van Amsterdam en zag dat mensen in stedelijke omgevingen de relatie met de herkomst van hun voedsel aan het verliezen zijn. Zijn initiatieven willen die band herstellen. De groenten die de gebruikers van het gebouw Zuidpark op het dak zien groeien, liggen later in de (bedrijfs)restaurants op hun bord. Lekkere verse, biologische en duurzame producten van eigen dak. Het onderhoud van de dakmoestuin ligt bij bewoners en gebruikers. Zij worden daarin ondersteund door werkloze jongeren.

Dak moestuin fijnstofFijnstof op groente en fruit?

En hoe zit het met de luchtvervuiling in de stad? Miltenburg zegt dat er inderdaad sprake is van fijnstof. Alle groenten worden dan ook gewassen voordat ze na de afnemers gaan en ook de zelfplukkers op het dak wordt aangeraden dat te doen. Volgens Miltenburg is het goed dat die discussie wordt opgeroepen. Op de snelweg rijden we ook dagelijks langs grote velden met groente en fruit en stellen we ons die vraag niet. Waarschijnlijk omdat de afstand tot de producten die in de supermarkt liggen te groot is. We leggen niet de relatie van dat veld spruitjes naast de weg en de groenten op ons bord.

Sociale bezigheid

Een andere doelstelling van de dakmoestuin is het tot stand brengen en faciliteren van ontmoetingen. De tuin is daar optimaal voor ingericht. Er staan 2 tafels van 20 meter op het dak, waaraan geluncht of vergaderd kan worden, met een wijds uitzicht. Er is een mogelijkheid om vergaderruimte af te huren, het hele dak is voorzien van wifi en scholen kunnen de daktuin bezoeken, Daarnaast bevordert het onderhouden van de gezamenlijke of eigen moestuintjes het onderlinge contact. ‘Hoe krijg jij van die mooie tomaatjes?’ of ‘wanneer moeten we de courgette bijmesten’?

Techiek Urban Farming

Voordat de bakken voor groenten en kruiden geplaatst konden worden zijn er voorzieningen op het dak aangebracht. Eerst is er naar de constructie gekeken om te zien waar het dak het meeste gewicht kan dragen. Aan de hand daarvan is het plan voor het dak gemaakt. Er is een detectiesysteem aangebracht dat elk probleem met waterdichtheid van het dak meteen signaleert. Daarover heen is een wortelvaste dakbedekking aangebracht, met een lichtgewicht bestrating. Ook de beplanting moet aan eisen voldoen. Het is op een dak altijd winderig en de plant moet daar tegen komen. De meeste planten zijn eerst elders opgekweekt omdat het klimaat op een dak iets minder gunstig zijn voor het kiemen.

Eigen rucola salade

Daktuinieren is niet alleen iets voor grote daken van bedrijven. Ook particulieren kunnen prima hun eigen duurzame groenten op het dak of balkon verbouwen. Deze startpagina helpt je op weg. Kijk ook even op de site van de dakboerin. Zij geeft goede tips voor het beginnen van je eigen dakmoestuin.