Ons land is behoorlijk volgebouwd en het lijkt of elke vierkante meter efficiënt gebruikt wordt. Maar er is nog ruimtewinst te behalen. De platte daken van al die gebouwen kunnen gebruikt worden om te moestuinieren. Urban farming, een ‘stroming’ die al langer bestaat in met name de Verenigde Staten, is nu ook hier in opkomst. Onlangs is op het Zuidpark-gebouw, in Amsterdam aan de A10, de grootste dakboerderij van Europa geopend.
En hoe zit het met de luchtvervuiling in de stad? Miltenburg zegt dat er inderdaad sprake is van fijnstof. Alle groenten worden dan ook gewassen voordat ze na de afnemers gaan en ook de zelfplukkers op het dak wordt aangeraden dat te doen. Volgens Miltenburg is het goed dat die discussie wordt opgeroepen. Op de snelweg rijden we ook dagelijks langs grote velden met groente en fruit en stellen we ons die vraag niet. Waarschijnlijk omdat de afstand tot de producten die in de supermarkt liggen te groot is. We leggen niet de relatie van dat veld spruitjes naast de weg en de groenten op ons bord.
Van 22 juni t/m 22 juli was het [P]garagedak Langstraat in het centrum van Arnhem omgetoverd in een daktuin met eetbaar groen.
Dit is de eerste pop-up daktuin in Nederland, een initiatief van As We Speak en Belhamels. Naast eetbaar groen was er ook veel plezier en ontspanning met onder andere Silent Cinema en Silent Disco.
https://www.slideshare.net/groenesteden/roof-garden-arnhem-in-dakblad-dak-gevel-groen
kijk op: https://roofgardenarnhem.nl/
Kennismaken met Urban Farming & Cooking kan bij Boer Koekoek in de Ooy bij Nijmegen. Je krijgt uitleg over het zelf kweken van groenten en vruchten in de seizoenen. En je kunt genieten van een smaakvol diner met culinaire gerechten, met de pure smaak van biologische groenten en vruchten. Op aanvraag is het mogelijk een kookclub te organiseren als familie- of bedrijfsuitje, samen koken, samen dineren in natuurlijk buiten gebied.
Kijk op:
https://www.slideshare.net/groenesteden/urban-farming-and-cooking-nijmegen