Recyclen is hot in de design wereld. En dat is een fijne ontwikkeling, want daardoor wordt hergebruik zichtbaar. Zelfs mensen die zicht niet bezig houden met duurzaamheid kopen meubels van sloophout. Twee vliegen in één klap. Zowel de markt van milieubewuste mensen en die van de designliefhebbers wordt bedient. Meubels van hergebruikte materialen hebben dan ook een extra kwaliteit. Door het vorige leven van het materiaal heeft het een eigen patina en het nieuwe product is daardoor uniek.

klapstoel-steel-chair

Recycled hout

De stoel Steel Chair van Reinier de Jong is daar een mooi voorbeeld van. ‘Steel’ staat hier niet voor staal, maar voor houten (bezem) steel. Zijn ontwerp is gemaakt van gebruikte stelen. Van bezems, tuingereedschap en vlaggenstokken. Door weer, wind en aarde heeft elke steel een eigen uiterlijk gekregen. Van die stelen heeft De Jong een mooie sobere klapstoel gemaakt. Een eenvoudig ontwerp omdat het past bij de herkomst van het materiaal. Een eerlijk ontwerp, waarin je alle gebruikte materialen kunt herkennen. De verweerde houten stelen worden bij elkaar gehouden door stoere bouten en moeren. Daar waar de stoel gefreesd is komt het oorspronkelijke hout weer tevoorschijn.

Doneer een bezemsteel

De ontwerper heeft voor het maken van deze stoelen een constante behoefte aan stelen en roept iedereen op om afgedankte stelen aan hem te doneren. Alle rondhout van 28 en 29 mm dik kan hij gebruiken. Voor elke meter hout die hij ontvangt geeft Reinier €1,- aan het goede doel.

hergebruikt-kunststof-salontafel

Kijk ook eens rond op De Jongs’ site, want er zijn meer prachtige ontwerpen te vinden. Waaronder de op Japanse interieurs geïnspireerde salontafel. Ook helemaal gemaakt van hergebruikte materialen. De bovenkant is gemaakt van reststroken perspex of acrylaat en de kleuren variëren met het aanbod.