Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Man Works With Laptop Remotely From Home. Distant Work Place With Green Nature Inspired Home Office

Duurzame werkkamer

Stap binnen in de betoverende wereld van een groene werkkamer, waar de natuurlijke elementen samensmelten met een inspirerende werkruimte. Op deze pagina nemen we je mee op een reis vol groene ideeën en slimme inrichtingsoplossingen voor een duurzame werkkamer. Ontdek hoe je een serene en energieke omgeving kunt creëren die jouw productiviteit verhoogt en tegelijkertijd bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Laat je inspireren door de vele mogelijkheden om van jouw werkkamer een groen paradijs te maken waar je elke dag met plezier aan de slag gaat.

1
Duurzame werkkamer in huis

Niet iedereen beschikt over een tuin of balkon. In dat geval kun je in huis een ruimte inrichten als thuiskantoor, zoals een logeerkamer of een deel van de woonkamer. Ook hier kun je bewust kiezen voor meer groen en duurzame materialen.

Of je nu een tuinhuis, balkon of woonkamer gaat omtoveren tot jouw thuiswerk paradijs, zorg dat het een plek is die duurzaam is en waar je dagelijks met plezier aan de slag gaat. 

Tips voor een duurzame werkkamer

1
Een goed bureau is belangrijk, een duurzaam bureau ook. Koop kantoormeubels tweedehands of maak ze zelf van restmaterialen. Nieuw hout nodig? Let dan op keurmerken zoals FSC.
2
Printen. We doen het al bijna niet meer want gelukkig is het amper nodig met de snel ontwikkelende technologie. Toch een printje nodig? Doe dat dan dubbelzijdig, in draft modus en met hervulbare cartidges.
3
Vergeet je lampen en stekkers niet uit te schakelen als je gaan lunchen of je werk wat langer laat liggen.
4
Maak je werkplek nóg groener met veel kamerplanten.

3
Zo maak je je eigen duurzame werkkamer in de tuin

1
Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat heb je nodig? Hoeveel ruimte vergt jouw werkplek? En wat zijn bestaande mogelijkheden? Kun je bijvoorbeeld een bestaand schuurtje opknappen? Of heb je nog wat materialen over van een eerdere verbouwing? Misschien kun je die wel gebruiken voor het maken van een overkapping? Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen voor een serene omgeving. 

2
Bepaal je budget

Een kleine schuur kun je soms zelfs voor onder de 1000 euro bouwen, voor een grotere schuur ben je uiteraard meer kwijt. Als je een lager budget hebt, kijk dan goed waar je kunt besparen. Een tweedehands schuurtje kun je soms gratis ophalen als je het zelf uit elkaar komt halen! Zo geef je materialen een tweede leven. 

3
Vergunning

Kijk of je een vergunning nodig hebt. In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een schuurtje in je tuin. Kom niet voor onverwachte dingen te staan en check dit bij jouw gemeente.

4
Volg een stappenplan

Een overkapping maken en/of een schuur bouwen doe je niet zomaar, wat (online) hulp daarbij is fijn. Zie ook dit artikel over een overkapping maken / een schuur maken.

5
Ventilatie

Een frisse lentebries doet wonderen voor je concentratie. We spenderen heel wat uren aan ons bureautje en een goed geventileerde werkomgeving is dan ook essentieel. Zorg voor voldoende ventilatie in je duurzame werkkamer om schimmelvorming te voorkomen. Lees hier meer over een gezond binnenklimaat

6
Verlichting

Een werkplek waar je het hele jaar door comfortabel in aan het werk kan vereist wat planning. Denk aan fijne verlichting. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk (dag) licht. Dat is niet alleen goed voor je mentale gezondheid maar ook voor het milieu. Is het mogelijk om een dakraam te maken? Bedenk ook waar de zon opkomt en ondergaat, en pas daarop de locatie van je ramen aan als je zelf een kamer maakt. Neem je een schuurtje over? Zet het dan zo neer dat de ramen in de richting staan waar het meeste licht binnenvalt. 

7
Vewarming

Met uitzicht op je witbesneeuwde tuin en een verse kop koffie aan je werkdag beginnen? Dat is alleen zo leuk als het klinkt, wanneer je werkplek ook goed verwarmt is. Duurzaam verwarmen kan op verschillende manieren. Optimaal gebruiken van warmte uit de bodem en van de zon door warmtewisseling -en ventilatiesystemen bijvoorbeeld. Lees meer over het optimaal benutten van bestaande warmte op onze pagina over een passief huis.

8
Isoleren

Duurzaam verwarmen begint bij een goede isolatie. Laat je inspireren op onze pagina je huis isoleren. 

9
Omgeving vergroenen

Maak de omgeving van je groene werkkamer ook echt groen. Dat verhoogt je werkplezier en je energie als je thuis aan de slag bent. Denk aan een overkapping maken met een verticale tuin of een groen dak op je schuur voor de biodiversiteit. Doordat je een schuur plaatst gaat er vaak ook groen verloren in de tuin. Om insectensterfte tegen te gaan en het milieu te helpen, is het duurzaam om het groen weer terug te brengen. Investeer hier dus in en ga aan de slag met planten en bloemen die de biodiversiteit verhogen. Ook een kruidentuintje is een goed idee, want naast dat het goed is voor insecten profiteer je er zelf ook van.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Graag zou ik willen weten wat de verstandigste manier is om een werkkamer te verwarmen. Mijn huis heeft een cv installatie met de thermostaat in de huiskamer, ben dus genoodzaakt om de relatief grote woonkamer mee te verwarmen als ik de werkkamer wil verwarmen. De werkkamer is slechts 33m³, wat is jullie advies? Spendeer ongeveer 8uur zittend werk in de werkkamer.

Ha Mauro,
Leuk dat je dit vraagt, was ik zelf ook mee bezig. Een kleine infrarood kachel is hiervoor het meest effectief. Heb je voor minder dan 100 euro op bol.com infrarood kachels
Ik maak hier binnenkort ook een artikel over!
Groet,
Bart

Volg ons op Facebook