Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Fairphone

Fairphone 4 5G: de meest duurzame smartphone?

In een eerder artikel schreven we over (duurzame) smartphones. Qua duurzaamheid stak het Nederlandse merk Fairphone met kop en schouders boven alle andere merken uit. Inmiddels is het smartphonebedrijf aanbeland bij de Fairphone 4 5G. Een exemplaar dat naar eigen zeggen hun ‘meest duurzame telefoon tot nu toe’ is. Maar wat maakt ‘m zo duurzaam, en waarom zou je überhaupt voor een Fairphone kiezen?

Levensduur

Een belangrijk aspect van Fairphone-telefoons, en daarmee ook van de Fairphone 4, is dat deze smartphones een stuk langer meegaan dan andere smartphones op de markt. En dan hebben we het niet zozeer over wat er gebeurt als je je telefoon laat vallen, maar vooral over levensduur.

Allereerst krijg je vijf jaar garantie op de Fairphone, terwijl er bij andere telefoons vaak uitgegaan wordt van een levensduur van twee jaar. Dit geeft aan: Fairphone gelooft zelf in een minimale levensduur van 5 jaar. Mede daarom biedt het bedrijf dan ook vijf jaar lang softwareupdates aan, wat bij veel andere smartphonebedrijven minder lang gebeurt. De software van een ‘gewone’ smartphone kan daardoor na twee jaar verouderd zijn, terwijl de Fairphone nog jaren mee kan.

Fairphone hand

Modulair design

Naast de garantie verlopen ook reparaties makkelijker dan bij andere smartphones. De Fairphone 4 5G heeft, net als de eerdere modellen van het merk, een modulair design. Je kunt losse onderdelen als de batterij of het scherm dus eenvoudig uit het toestel halen en verwisselen. Dat betekent dat je eventueel beschadigde artikelen kunt vervangen zonder direct een geheel nieuwe telefoon te hoeven kopen. Niet alleen goedkoper, maar ook nog eens heel duurzaam.

Het bedrijf biedt 8 losse onderdelen aan voor de Fairphone 4. De camera’s, luidspreker en display zijn dus allemaal los te vervangen. 

Ook leasen is mogelijk

Fairphone biedt tegenwoordig ook de mogelijkheid om een smartphone te leasen via Fairphone Easy. Huren is al mogelijk vanaf een periode van 3 maanden. Dat scheelt niet alleen geld, maar heeft nog een voordeel: als je telefoon stuk gaat, krijg je binnen 48 uur een vervangend exemplaar. En heb je een jaar lang geen schade, dan verlaagt Fairphone je maandelijkse abonnementskosten. Dat is mooi meegenomen!

Als je je Fairphone wilt leasen, is het handig om een sim only abonnement te nemen. Die kun je helemaal aanpassen op jouw verbruik. Zo betaal je geen cent te veel en kun je oneindig scrollen op 5G snelheid.

Duurzame productie

Nog voordat je een Fairphone in handen hebt, doet het bedrijf al veel aan duurzaamheid en een betere wereld in algemene zin. Veel materialen die in de Fairphone 4 gebruikt worden, zijn namelijk hergebruikt. Het nieuwste exemplaar wordt zelfs elektronisch-afval-neutraal geproduceerd: voor elke verkochte telefoon wordt een gelijke hoeveelheid elektronisch afval gerecycled. Daarnaast gebruikt het bedrijf Fairtrade goud en beloven ze de arbeidsomstandigheden te blijven verbeteren in samenwerking met partners. Denk daarbij niet alleen aan een leefbaar loon, maar ook aan het terugdringen van blootstelling aan giftige chemicaliën. Je leest hier meer over op de website van Fairphone.  

Conclusie

Het blijft duurzamer om geen nieuwe telefoon te hoeven kopen. Want, elke nieuwe telefoon kost weer nieuwe grondstoffen en doorloopt een (milieuvervuilend) productieproces. Voorkom schade en vervang waar mogelijk kapotte onderdelen. En wij snappen ook: een telefoon gaat nou eenmaal niet voor eeuwig mee. Dus, ben je toe aan een nieuwe smartphone, kies dan voor een duurzaam exemplaar zoals de Fairphone 4.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.