De dagen worden steeds kouder dus dat betekent dat de verwarming weer op volle toeren draait. Gemiddeld verstookt een gezin in Nederland 1600 m3 gas voor de verwarming van het huis en het gebruik van warm water. Door slim om te gaan met het verwarmen van je huis kun je gemiddeld 550 euro op jaarbasis besparen. Hieronder enkele tips om je stookkosten te verlagen zonder teveel aan comfort te hoeven missen.

Bespaar op verwarming door sokken dragen

 • Zet de thermostaat 1 graad terug. Bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden. Je zult merken dat het ook een kwestie van gewenning is.
  Besparing gemiddeld 120 euro per jaar.
 • Zet een uur voor het slapen gaan de thermostaat alvast terug naar 15-16 graden.
  Besparing gemiddeld 20 euro per jaar.
 • Verwarm de slaapkamers niet. Het is gezonder en goedkoper om in een lekker frisse kamer te slapen. Kies voor een extra dik dekbed of deken om toch lekker warm te liggen.
  Besparing gemiddeld 70 euro per jaar.
 • Verwarm geen ruimtes waar je nauwelijks vertoeft en hou de deuren naar deze vertrekken zoveel mogelijk gesloten.
  Besparing gemiddeld 200 euro per jaar.
 • Ben je overdag niet thuis, zet dan de thermostaat terug naar 15-16 graden.
  Besparing gemiddeld 140 euro per jaar.

Maak gebruik van de nieuwste generatie thermostaten. Die kleine apparaatjes aan de muur worden steeds slimmer en kunnen je goed helpen om grip te houden op je stookkosten. Kies voor een thermostaat met een ‘lerend’ vermogen. Dit betekent dat ze zelf ervaring opbouwen over de tijdsduur die nodig is om de juiste temperatuur te krijgen in een ruimte. Voordeel daarvan is dat de CV-ketel op een rustige en geleidelijke manier de warmte kan leveren. Daarnaast is het bij veel thermostaten mogelijk om deze te bedienen op afstand via wifi, waardoor je op een flexibele manier je bestaande programma kunt overrulen of aanpassen op afstand. Meer over duurzaam verwarmen