Tips om je huis slim te verwarmen

Geplaatst op 06 december 2014 in Energie

De dagen worden steeds kouder dus dat betekent dat de verwarming weer op volle toeren draait. Gemiddeld verstookt een gezin in Nederland 1600 m3 gas voor de verwarming van het huis en het gebruik van warm water. Door slim om te gaan met het verwarmen van je huis kun je gemiddeld 550 euro op jaarbasis besparen. Hieronder enkele tips om je stookkosten te verlagen zonder teveel aan comfort te hoeven missen.

Bespaar op verwarming door sokken dragen

 • Zet de thermostaat 1 graad terug. Bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden. Je zult merken dat het ook een kwestie van gewenning is.
  Besparing gemiddeld 120 euro per jaar.
 • Zet een uur voor het slapen gaan de thermostaat alvast terug naar 15-16 graden.
  Besparing gemiddeld 20 euro per jaar.
 • Verwarm de slaapkamers niet. Het is gezonder en goedkoper om in een lekker frisse kamer te slapen. Kies voor een extra dik dekbed of deken om toch lekker warm te liggen.
  Besparing gemiddeld 70 euro per jaar.
 • Verwarm geen ruimtes waar je nauwelijks vertoeft en hou de deuren naar deze vertrekken zoveel mogelijk gesloten.
  Besparing gemiddeld 200 euro per jaar.
 • Ben je overdag niet thuis, zet dan de thermostaat terug naar 15-16 graden.
  Besparing gemiddeld 140 euro per jaar.

Maak gebruik van de nieuwste generatie thermostaten. Die kleine apparaatjes aan de muur worden steeds slimmer en kunnen je goed helpen om grip te houden op je stookkosten. Kies voor een thermostaat met een ‘lerend’ vermogen. Dit betekent dat ze zelf ervaring opbouwen over de tijdsduur die nodig is om de juiste temperatuur te krijgen in een ruimte. Voordeel daarvan is dat de CV-ketel op een rustige en geleidelijke manier de warmte kan leveren. Daarnaast is het bij veel thermostaten mogelijk om deze te bedienen op afstand via wifi, waardoor je op een flexibele manier je bestaande programma kunt overrulen of aanpassen op afstand. Meer over duurzaam verwarmen

Reacties (2)
19/05/15 • 08:42

Of isoleer je huis gewoon optimaal met PUR. We zeggen vaak in Nederland heb je het koud trek dan maar een trui aan. Vreemd veel huizen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Vroeger zeiden de werklui altijd dat stilstaande lucht in een spouw de beste isolatie was. Dat men daar nooit over na gedacht heeft blijkt wel. In een spouw staat de lucht niet stil maar waait de koude wind van buiten door alle kieren, naden en onder de pannen je huis binnen. Isolatie is steeds beter geworden, PUR van nu is niet meer de PUR van 30 jaar terug. De ontwikkelingen staan niet stil. Als men nu een spouw vult met PUR duurt het een paar minuten tot 30 min. voordat de PUR langzaam is uitgezet en daarmee elke kier en voeg aan de binnenkant heeft gevuld. Gevaar voor schade is er niet mee, bij te veel tegendruk stop de PUR met uitzetten.

Wij hebben een huis van 1931 en nu zijn we in bezit van een A label. Ons huis is van zolder, spouwmuur tot aan de kruipruimte geïsoleerd met PUR. Met wat overige aanpassingen zijn wij de afgelopen 5 jaar gezakt van ruim € 3200,- gas en licht naar nu € 1200,-. We hebben een gezin van 4, en ik heb een kantoor aan huis waar ik elke dag werk.

We wonen nu heerlijk, de CV slaat niet onnodig aan, we hoeven geen extra deken op ons bed te leggen, het is gewoon goed zo als het is.

Wat niet koud wordt hoef je ook niet te verwarmen.

Meerdere voordelen zijn, een stil huis, geen tocht, geen vocht, en in de zomer heerlijk koel.

Besparen is een leuke sport geworden.. Doe ook mee, en kijk eens op http://www.isolerenmetpur.nl

Pzaal
03/10/15 • 01:43

Ik heb nooit de kachel aan dus ik verlies nooit warmte die ik gestookt zou hebben.
Is de meest energie zuinige en goedkoopste oplossing.
Daarnaast heb ik altijd de balkon deur en een raam open staan.
Ik krijg alleen maar hoofdpijn van de kachel warmte als ik wakker wordt.
Liever een extra dekentje dan hoofdpijn.
Ik gebruik alleen warm water met afwassen en met douchen en ja ik douche lekker lang 20-30 minuten.
Zo’n digitale scherm voor je huis hoef ik niet te hebben kost alleen maar onnodig sluip verbruik aan stroom.
Daarnaast gebruik ik alleen maar LED verlichting Led tv en Led monitor.
Geen apparaten die op standby blijven staan,. zelfs het tv kastje+de TV staan op een klik aan klik uit kastje.
Waar ik gas mee uitspaar sta ik lekker voor te douchen en waar ik de vele stroom mee uitspaar gebruik ik 1x per week de wasdroger mee.
De ene hand wast de andere zegmaar.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld