Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen

5 redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Zonnepanelen zijn hot! In 2020 steeg het stroomverbruik uit zonne-energie met 50% ten opzichte van het jaar ervoor. Zonne-energie is daarmee de grootste stijger van alle vormen van duurzame energie. In totaal lagen er aan het begin van 2021 al 36 tot 37 miljoen zonnepanelen op daken of op de grond. Hoewel deze stijging ook voor een groot deel te danken is aan enorme zonneparken, gaat de voorkeur nog altijd naar zonnepanelen op daken. Deze vorm schaadt de biodiversiteit niet en hiermee wordt ook nog eens optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. 

Maar waarom zou jij als huiseigenaar voor zonnepanelen op je dak moeten kiezen? Is het de moeite waard om aan de slag te gaan met zonnepanelen? In dit artikel geven we 5 redenen waarom het wel de moeite waard is om beter naar zonnepanelen te kijken. Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen. Als de ligging van je dak verkeerd is of als je financieel lastig zit, moet je goed nadenken of je het wel moet doen. Zie ook ons artikel zonnepanelen wel of niet.

1.     De opbrengst ligt hoger dan de kosten

Zonnepanelen brengen jaarlijks een mooi bedrag op. De exacte opbrengst is onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het soort zonnepanelen en de omvormer die in een installatie gebruikt zijn. Voordat de zonnepanelen op je dak gelegd worden, wordt eerst berekend hoeveel het systeem gaat opbrengen en kosten. Gemiddeld verdien je een zonnestroomsysteem in 7 jaar terug. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Je hoeft dan geen investering te doen en kunt je spaarrekening dus met rust laten. Voor een vast bedrag per maand profiteer jij van groene stroom en bespaar je meer op je energierekening dan de huur van deze panelen kost.

2.     Je huis wordt meer waard

Met zonnepanelen op je dak stijgt de waarde van je huis. Gemiddeld zijn huizen met zonnepanelen €5.000 meer waard dan huizen zonder zonnestroomsysteem. Net zoals een nieuwe badkamer of keuken je huis meer waarde geven, doen zonnepanelen dat ook. Bovendien zal het energielabel van je huis beter worden. Met zonnepanelen stijgt dit label minimaal één stap, maar vaak zelfs meer dan dat.

Ondanks dat je huis meer waard wordt, verkoop je deze ook sneller door er zonnepanelen op te leggen. Ruim een derde van de kopers zoekt naar een huis met zonnepanelen. Ook kunnen kopers een hogere hypotheek krijgen als zij een huis met zonnepanelen kopen.

3.     Minder uitstoot

Hoe meer stroom je zonnepanelen opwekken, hoe minder stroom je van jouw energiemaatschappij nodig hebt. De Nederlandse maatschappijen werken hard aan het verduurzamen van hun energiebronnen, maar zijn nog steeds afhankelijk van vervuilende bronnen, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen. De zonnepanelen op jouw dak zorgen er dus voor dat de CO2-uitstoot afneemt.

4.     Duurzame keuze

Moderne zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Je hebt dus erg lang plezier van een zonnestroomsysteem. De levensduur is uiteraard wel afhankelijk van de kwaliteit en deugdelijkheid van de installatie, laat je dus goed informeren voor je met een leverancier in zee gaat. Houd er rekening mee dat de omvormer doorgaans één keer vervangen dient te worden na 12 jaar. Zonnepanelen zelf zijn redelijk onderhoudsvrij, omdat het meeste vuil van de gladde panelen spoelt bij een goede regenbui.  

5.     De salderingsregeling

De salderingsregeling, die het mogelijk maakt om door jou opgewekte stroom weg te strepen tegen stroom die je van je energiemaatschappij ontvangt, is een gunstige regeling voor huiseigenaren met zonnepanelen. Deze regeling wordt naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2023 afgebouwd worden, maar deze knoop is nog niet definitief doorgehakt. Nu denk je misschien dat je daarom te laat bent om nu nog voor zonnepanelen te kiezen. Het tegendeel is waar. Als je nu nog voor zonnepanelen kiest heb je nog minimaal anderhalf jaar volop voordeel van het salderen. Bovendien wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd, ook na 2023 kun je nog een groot deel van je verbruik wegstrepen. Dus hoe eerder je voor zonnepanelen kiest, hoe meer voordeel je eruit haalt.

Zie ook hier ons overzichtstartikel met alles dat je kan doen met zonne-energie.

Bart

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.