rayburn-fornuis-houtEen van onze laatste adverteerders is Rayburn fornuizen, vele kennen deze ‘cookers’ beter onder naam AGA, een zusterorganisatie.  Het is een romantische droom voor vele kookfanaten. Als je deze enorme fornuizen ziet denk je niet direct aan duurzaamheid. Ik ben op nader onderzoek uitgegaan en ben onder de indruk. Een Rayburn is namelijk meer dan alleen een kooktoestel. Het is het hart van je huis.

Op keukengebied valt er qua duurzaamheid nog een wereld te winnen. Steeds meer fabrikanten passen hun productieproces aan op de roep om duurzaamheid. Een aantal van hen doet dat echter al jaren zo ook Rayburn. Een Rayburn is ontworpen door technici en wordt door vakmensen met de hand gebouwd. Het fornuis wordt sinds 1946 vervaardigd, altijd voor 70% uit gerecyclede materialen en met het oog op levenslang gebruik. Alles aan een Rayburn verwijst naar een oog voor detail, kwaliteit en vakmanschap.  Het is een Engelse klassieker die de tijd doorstaat. Elke dag dat je hem gebruikt wordt hij mooier.

Houtgestookt fornuis

De houtgestookte Rayburn 300W en 345W zijn synoniem voor milieuvriendelijke verbranding. Hout is immers de meest duurzame, vervangbare basisbrandstof. De verbranding van hout is CO2 neutraal. De hoeveelheid kooldioxide die aan de atmosfeer wordt afgegeven, is identiek aan de hoeveelheid die zou zijn vrijgekomen als het stuk hout op de grond in het bos zou zijn weggerot.
En niet te vergeten: wat gaat er boven de gezelligheid van een houtvuur? De Rayburn is dankzij de indirecte warmtetechnologie een belangrijke bron van stabiele, natuurlijke en regelbare warmte in huis. De warmte wordt door straling van het vuur overgebracht naar de zware gietijzeren onderdelen van het fornuis die deze warmte vasthouden. Het gebruik van houtblokken is schoon, efficiënt en voordelig. De heerlijke houtgeur krijg je er als bonus bovenop.

Centrale verwarming en warm water

Daarbij is de 345W is niet alleen een fornuis. Het doet ook dienst als centrale verwarming en voorziet in gloeiend heet water om te koken. Vooral dit laatste is met het oog op duurzaamheid interessant. Vooralsnog is Rayburn een van de weinigen die dit aanbiedt op de Nederlandse markt. Er zijn bijvoorbeeld wel houtkachels met waterreservoir dat dienst kan doen als boiler, maar dat is geen fornuis. En er zijn wel fornuizen die ook een boiler kunnen verwarmen, maar die bieden niet de optie ook de cv er op aan te sluiten.

De houtgestookte Rayburn fornuizen hebben een waterreservoir dat door de vlammen van het hout word verwarmd, waardoor het warme water gebruikt kan worden om rechtstreeks radiatoren en/of vloerverwarming en een boiler te voeden. Het fornuis heeft een kantelklep waarmee de warmtetoevoer gereguleerd kan worden. Als u bijvoorbeeld kookt zet u de klep zodanig dat de warmte voornamelijk naar de ovens geleid wordt. Als u het fornuis niet nodig heeft, bijvoorbeeld ’s nachts, zet u de klep maximaal op de CV. De kantelklep kan ook op een stand halverwege of een kwart worden gezet, zodat een gelijkmatige verspreiding van de warmte gegarandeerd is, zowel voor CV als fornuis.

Een Rayburn is er voor de echte kookgek. Een voor de hand liggende keuze in elke woning waar een minimale belasting van het milieu, praktisch modern comfort en goed, gezond eten hoog op de agenda staan. En het meest duurzame is misschien wel.. een Rayburn koop je voor het leven!

Meer weten over de Rayburn ga dan naar de site van Rayburn fornuizen