Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Rayburn fornuis hout

Een Rayburn fornuis kan meer dan alleen koken

Een Rayburn fornuis is een romantische droom voor veel kookfanaten. Een Rayburn is namelijk meer dan alleen een kooktoestel, het is het hart van je huis. Dit houtgestookte fornuis doet namelijk ook dienst als centrale verwarming en als boiler. Door deze combinatie van functies lijkt een Rayburn fornuis vanuit duurzaam oogpunt een aantrekkelijke optie. Er kleven echter ook serieuze nadelen aan een Rayburn fornuis. Zo is het gebruik van hout als energiebron een stuk minder duurzaam dan veel mensen denken. Tijd om het Rayburn fornuis nader toe te lichten. 

 

Rayburn fornuis hout

Het Rayburn fornuis

Het Rayburn fornuis is ontworpen door technici en wordt door vakmensen met de hand gebouwd. Het fornuis wordt sinds 1946 vervaardigd, altijd voor 70% uit gerecyclede materialen en met het oog op levenslang gebruik. Alles aan een Rayburn verwijst naar een oog voor detail, kwaliteit en vakmanschap.  Het is een Engelse klassieker die de tijd doorstaat. Elke dag dat je hem gebruikt wordt hij mooier. 

Daarbij is de Rayburn niet alleen een fornuis. Het doet ook dienst als centrale verwarming en voorziet in gloeiend heet water om te koken. Vooralsnog is Rayburn één van de weinigen die dit aanbiedt op de Nederlandse markt. Er zijn bijvoorbeeld wel houtkachels met een waterreservoir dat dienst kan doen als boiler, maar dat is geen fornuis. En er zijn wel fornuizen die ook een boiler kunnen verwarmen, maar die bieden niet de optie ook de cv er op aan te sluiten.

De hout gestookte Rayburn fornuizen hebben een waterreservoir dat door de vlammen van het hout word verwarmd, waardoor het warme water gebruikt kan worden om rechtstreeks radiatoren en/of vloerverwarming en een boiler te voeden. Het fornuis heeft een kantelklep waarmee de warmtetoevoer gereguleerd kan worden. Als u bijvoorbeeld kookt, zet u de klep zodanig dat de warmte voornamelijk naar de ovens geleid wordt. Als u het fornuis niet nodig heeft, bijvoorbeeld ’s nachts, zet u de klep maximaal op de CV. De kantelklep kan ook op een stand halverwege of een kwart worden gezet, zodat een gelijkmatige verspreiding van de warmte gegarandeerd is, zowel voor CV als fornuis.

Hout als energiebron

Het koken en verwarmen met hout als energiebron is minder duurzaam dan veel mensen denken. Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij, een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaatverandering. Bovendien is hout niet bepaald een efficiënte energiebron, omdat een aanzienlijk deel van de warmte die vrijkomt bij de verbranding direct weer verloren gaat via de schoorsteen. 

Het stoken van hout is alleen duurzaam als het CO2-neutraal is. Dit betekent dat de hoeveelheid CO2 die in de lucht komt door het stoken wordt gecompenseerd door nieuw geplante bomen die evenveel CO2 uit de lucht weer opslaan. In theorie is dit mogelijk, maar in de praktijk zijn er wereldwijd maar een paar klimaatverantwoord beheerde bossen waar niet méér hout wordt gekapt dan er wordt bijgeplant. 

Een ander nadeel van hout stoken is dat de rook ongezond is, voor de stoker zelf maar ook voor de mensen in de nabije omgeving. De rook bevat allerlei schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Mensen met kwetsbare longen (denk aan longziekten zoals astma en COPD), ouderen en kleine kinderen zullen het snelst last krijgen van de ongezonde lucht. De effecten van de rook op de gezondheid kunnen tijdelijk zijn, maar de rook kan ook blijvende schade aanrichten. 

Voor- en nadelen van het Rayburn fornuis

Voordelen:
  • De Rayburn is een prachtig gietijzeren fornuis, een droom voor iedere kookfanaat en van alle gebruikersgemakken voorzien. Het is een echte eye-catcher voor in je huis!
  • Het fornuis is multifunctioneel: je kunt er niet alleen de heerlijkste gerechten mee maken, maar tegelijk de centrale verwarming en de warmwatervoorziening op aansluiten. Er is nu ook een model leverbaar waar je zonnecollectoren op kunt aansluiten.
  • Een Rayburn wordt gemaakt van gerecycled ijzer en is zelf voor 70% weer recyclebaar. Het fornuis gaat in principe een leven lang mee.
Nadelen:
  • Ondanks de verschillende functies en de levensduur is een Rayburn fornuis toch niet als echt duurzaam te bestempelen. De claim dat het houtgestookte fornuis CO2-neutraal zou zijn, blijkt in de praktijk vaak onjuist.
  • De rook die vrij komt bij het stoken van het hout is ongezond. Voor zowel de mensen in als rondom het huis kan het inademen van de rook leiden tot (blijvende) gezondheidsklachten.
  • Aan het fornuis hangt een flink prijskaartje.

 

Wil je meer weten over de Rayburn? Ga dan naar de website van Rayburn fornuizen.  

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bij opbranden hout komt er wel degelijk meer CO2 vrij in de lucht dan als het hout in het bos blijft liggen. Dan wordt de CO2 opgeslagen in de aarde. De informatie in dit artikel is onjuist en geeft een vertekend beeld voor mensen die ecologisch willen koken. Graag contact hier over.

Mensen hebben geen idee hoe het werkt. Terwijl dit gewoon op school is uitgelegd. Maar jij hebt gelijk.

Een Rayburn werkt op zijn eigen manier maar weinig mensen die weten hoe het echt werkt en dan krijg je zo een onzin reacties.

Geachte Lezers,
Zijn er meerder systemen met name hout gestookt in combinatie van vloerverwarming heeft onze interesse

groet Olivier

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.