Zonne-energie

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draag je bij aan de ontwikkeling van duurzame energie én je bespaart op je energierekening. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam en kan het eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te benutten. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Passieve zonne-energie

Ieder huis maakt eigenlijk al gebruik van zonne-energie doordat het energie van de zon absorbeert. Dit is wat we noemen passieve zonne-energie. Door rekening te houden met het ontwerp, de materialen en de ligging van een huis kan hiervan optimaal gebruik gemaakt worden. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met passieve zonne-energie door grote ramen op het zuiden te plaatsen en kleine op het noorden. Maar het is ook mogelijk om de warmte van de zon te benutten bij bestaande bouw door ramen en een serre. Het probleem is vaak dat ramen ook het meeste warmteverlies opleveren en het snelst zorgen voor oververhitting in een ruimte. De volgende tips kunnen helpen het optimum te bereiken:

  • Kies aan de zuidzijde van het huis voor vloermateriaal met een hoge thermische massa. Zoals bijvoorbeeld een natuurstenen vloer of keramische tegels. Deze absorberen de warmte die via de ramen binnenvalt en houden de warmte vast.
  • Beperk het aantal ramen aan de noordkant van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.
  • Plaats jaloezieën waarmee je goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt.
  • Plaats een deur of gordijn tussen het huis en de serre. Hiermee kun je de warmte veel beter reguleren. Zo kun je ook de ruimte afsluiten op een koude donkere winterdag en hete zomerdag.
  • Door rekening te houden met de begroeiing in je tuin rondom het huis kun je de warmte ook reguleren. Een loofboom kan bijvoorbeeld aan de zuidzijde met zijn bladeren oververhitting voorkomen.
  • Je kunt maximaal van de zon profiteren door ’s morgens als je opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Hierdoor stijgt de temperatuur op een natuurlijke manier en heeft je verwarmingssysteem minder werk om alles warm te stoken.

Zonnecollector of Zonneboiler

Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonnecollector lijkt vaak veel op een zonnepaneel. De werking is echter anders. Bij een zonnecollector verwarmt de zon het water of vloeistof dat door dunne pijpen  in de collector stroomt. Een zonnepaneel wekt elektriciteit op.

De meest toegepaste techniek is de zonneboiler. Het water dat via de collector en zon wordt verwarmt, wordt naar een voorraadvat gepompt en kan worden gebruikt als tapwater of het verwarmen van ruimtes. Hoeveel warm water je krijgt hangt af van de grootte van de zonneboiler en de hoeveelheid zon. Omdat je het hele jaar door warm water nodig hebt, is waterverwarming met zonne-energie één van de nuttigste vormen van duurzame energie.

Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om in de zomer het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. In de winter kan vervolgens via een warmtepomp het gebouw weer verwarmd worden. Met deze combinatie kan een flinke reductie in de CO2 uitstoot en stookkosten worden bereikt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om via een silicium laag in elektrische energie. Doordat de zon lang niet altijd schijnt, kunnen ze meestal niet in de volledige elektriciteitsvraag voorzien. Je moet er eigenlijk altijd nog een aansluiting op het net bij hebben. Op zonnige dagen is het mogelijk dat je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt. Deze kan dan worden opgeslagen in een accu of worden terug geleverd aan de energiemaatschappij.

In Nederland kun je op dit moment met vier zonnepanelen ruim 400 kWh  per jaar opwekken. Dit is goed voor ongeveer 15% van het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsgebruik. Het rendement van zonnepanelen verbetert nog elke dag. Daarom is het lastig om aan te geven wat het beste moment is om in te stappen. Momenteel is de terugverdientijd ongeveer 13 jaar. Het fantastische van zonnepanelen is natuurlijk wel dat het CO2 vrije energie produceert. Dus hoe meer panelen hoe beter! Kijk hier voor subsidiemogelijkheden in Nederland

Hieronder zie je allerlei onderwerpen en tips over duurzaam wonen en het gebruik en de toepassing van zonne-energie.

 

Partners

Greenchoice

100% Groene Stroom en Gas

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld