Maatwerk dirkvangenugtenDeze week stond Duurzaam Thuis in het magazine Maatwerk van de WestlandUtrecht bank. Een interview met Daan Bruggink van Orga Architecten en Dirk van Genugten van Duurzaam Thuis. Hieronder het artikel:

Duurzaam wonen is een trend, maar wel een die doorzet. Vinden we het straks allemaal normaal dat we in onze eigen energie voorzien? En hoor je er zonder groen dak over tien jaar nog wel bij? Maatwerk sprak twee experts over de laatste ontwikkelingen in duurzaam bouwen.

‘Duurzaam bouwen is nu nog hip en bijzonder, maar over tien à vijftien jaar een voorwaarde’, voorspelt Dirk van Genugten van de site duurzaamthuis.nl. Daan Bruggink van ORGA architect onderschrijft dat. ‘Sinds Al Gore’s documentaire’ An Inconvenient truth zijn mensen bewuster van het feit dat energiebronnen eindig zijn. Duurzaam wonen is een trend, maar wel eentje die doorzet.’

De recessie leek even roet in het eten te gooien, maar op de afgelopen bouwbeurs was er volgens Bruggink vanuit de bouwwereld veel animo voor het gebruik van biologisch geproduceerde materialen. Aannemers laten zich massaal adviseren over duurzaam bouwen. Er heerst een gevoel dat je hier wel in  moet stappen, omdat je anders straks de boot mist. ‘maar dit gaat niet vanzelf’, constateert Van Genugten. ‘De consument moet het initiatief nemen. Bouwbedrijven en installateurs hebben duurzaam bouwen dan wel op de agenda staan, maar in de praktijk installeren ze toch liever een ketel in de gangkast dan een zonneboiler op het dak’.

Stap voor stap

De nuchtere Van Genugten raadt mensen aan niet alles in één keer te doen. Zijn advies: Begin bij wat het meeste oplevert, zoals het terugbrengen van de energievraag door je woning te isoleren. En vervang wat aan vervanging toe is door duurzame alternatieven. In principe is vroegtijdig vervangen altijd slecht, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij de nieuwste wasdroger met warmtepomp. Zijn wasdroger is vijf jaar oud. Vervangen door een energiezuinigere versie gaat Van Genugten te ver. Maar mocht je vervanging toe zijn, dan is dit een duurzame aanschaf.

Lokaal denken

‘Onze opdrachtgevers leven meestal bewust’, vertelt Daan Bruggink. Wie duurzaam laat bouwen, denkt vaak hetzelfde over auto’s en vakantiebestemmingen. Duurzaam wonen gaat verder dan isolatie aanbrengen of een zonnepaneel plaatsen. In de buurt gaan wonen van werk en plekken waar je graag vrije tijd doorbrengt, is net zo essentieel. Vraag jezelf daarnaast af hoeveel woonruimte je daadwerkelijk nodig hebt. Bruggink bouwde in de ecologische woonwijk De Buitenkans in Almere een modern ecologisch en compact huis met houtskelet, natuurlijke (biobased) materialen en sedembegroeiing op het dak. ‘Vegetatie is natuurlijke isolatie’, legt Bruggink uit. ‘Koel in de zomer en warm in de winter, maar niet nieuw. Bij oude boerderijen zie je aan de noordkant vaak hedera-begroeiing. Deze klimop is groenblijvend en dus continu isolerend. Aan de zuidkant vind je vaak wilde wingerd op de muren, die zomers isoleert en in de winter kaal is, waardoor de zon het gebouw kan verwarmen’.

Zonnepanelen huis

Biologisch piepschuim

Duurzaam bouwen gaat met name over nieuwbouw. Woningen waarin alle nieuwe technieken worden toegepast, waaronder warmteterugwinning, gescheiden watersystemen en optimale isolatie. Maar volgens Bruggink en Van Genugten is het verbouwen van bestaande woningen veel duurzamer.
Isolatie van vloeren en daken en isolatie door dubbel glas leveren in een bestaande woning de meeste energiebesparing op. Een investering die zich vaak al in enkele jaren terugverdiend. Door de opkomst van duurzame isolatiematerialen is isoleren nu ook milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld met biofoam, een biologisch vervaardigde piepschuim. Een duurzaam alternatief voor glaswol, veel gebruikt bij het isoleren van daken, is vlaswol. Gezonder voor de mens (vooral diegene die het aanbrengt), omdat glaswol de huid flink kan irriteren. Tegenwoordig zijn alternatieven voor een bredere groep aannemers zowel kwalitatief als prijstechnisch gezien interessant. ‘De beschikbaarheid van betaalbare duurzame materialen zorgt voor de grootste volgende stap’, vertelt Bruggink enthousiast.

Eco-logisch klussen

Duurzaamheid in de bouw blijft niet beperkt tot de architecten- en aannemerswereld. Dat blijkt wel uit de komst van Eco-logisch in Amsterdam. De eerste (en vooralsnog de enige) duurzaam bouwmarkt in Nederland. De ecologische klusser kan hier met gerust hart zijn slag slaan. Kreeg oprichter Rob Bos vier jaar geleden nog met moeite driehonderd milieuvriendelijke producten bij elkaar, nu bestaat zijn assortiment uit vierduizend producten. De site maakt bezoekers ook wegwijs in de duurzame klus- en bouwwereld.

Wij willen zon

De allerlaatste trend volgens Van Genugten: zelfvoorzienend leven ‘We zijn de laatste jaren met onze neus op de feiten gedrukt over hoe afhankelijk we zijn. Mensen verzetten zich daar tegen en willen in hun eigen energie voorzien. Met een goed geisoleerd huis, warmtepomp en zonneboiler of zonnepanelen heb je geen energie van het net meer nodig.’ Zonnepanelen en zonneboilers worden daardoor steeds populairder, ondanks een terugverdientijd die aan de lange kant is. De overheid subsidieert de aanschaf maar beperkt. Dat heeft geleid tot het burgerinitiatief Wijwillenzon.nl, waarvan Wubbo Ockels ambassadeur is. Consumenten kunnen hier deel nemen aan een groepsaankoop zonnepanelen met gunstige kortingen. Maar liefst achtduizend consumenten schreven zich in. ‘Grootste gezamenlijke inkoop van zonnepanelen ooit’, kopt de site dan ook enthousiast. Op naar een zelfvoorzienend leven.

Bron: Maatwerk