Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wind turbine

  Je eigen windmolen op afstand

  Koop stukjes windmolen en produceer je eigen duurzame energie. Met zeven stukjes, winddelen, wordt er voldoende windenergie geproduceerd om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. Een keer investeren en de komende 16 jaar geen stroomrekening meer. Met de al maar stijgende energieprijzen is dat een fijn vooruitzicht. Het is een goed en wellicht lucratiever alternatief voor zonnepanelen op je eigen dak. Je hebt geen omkijken naar de afgelegen energiebron en je weet zeker dat je groene stroom gebruikt.

  Duurzame windenergie winddeel

  Productie

  Coöperatie De Windcentrale geeft 10.000 winddelen uit tegen een prijs van €345. Met het opgebrachte geld wordt een 4 jaar oude windmolen in Delfzijl gekocht. Windmolens hebben een gemiddelde levensduur van 20 jaar, dus er wordt vanuit gegaan dat de molen zeker 16 jaar stroom kan leveren aan de eigenaars van de winddelen. Elk winddeel levert per jaar ongeveer 500 Kilowattuur. In de huidige markt vertegenwoordigt dat een waarde van ongeveer €45.

  Winst uit wind

  Als we dan even een kort door de bocht rekensommetje mee maken, zou dat een behoorlijke winst kunnen opleveren voor de winddeeleigenaren. Het winddeel levert 16 jaar lang voor ongeveer €45 aan duurzame stroom:16x€45= €720. Daarbij is natuurlijk geen rekening gehouden met kosten. Volgens oprichter van De Windcentrale Harm Reitsma blijft er aan het eind van de rit ongeveer een winst over van €210. Op een investering van €345 is dat flink rendement. Als de molen langer dan 16 jaar blijft draaien wordt het rendement nog groter.

  Groene energie greenchoiceGroene keuze

  Vooralsnog moet je wel klant zijn bij energiebedrijf Greenchoice of dat willen worden om deel te kunnen nemen aan dit project. Greenchoice neemt de energie van de windmolen af en in ruil daarvoor wordt je energieverbruik vermindert met de ongeveer 500 Kwh die jouw winddeel oplevert. Om de windmolen in Delfzijl te kunnen kopen moeten alle winddelen op 7 december 2012 verkocht zijn. Lees ook de kleine windmolen test

   

  Meer in deze categorie

  Kvg portretfoto kristel

  Kristel van Genugten

  Expertise: Duurzaam wonen
  Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.