Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energielabel televisie energieverbruik

Het energielabel voor apparaten

Apparaten in huis zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons energieverbruik. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf goed te letten op het stroomverbruik van een huishoudelijk apparaat. Om ons daarbij te helpen is het energielabel ingevoerd. Het label was alleen niet altijd even duidelijk. Met name doordat veel apparaten de laatste jaren flink zuiniger zijn geworden was men genoodzaakt om naast de meest zuinige energieklasse A ook nog A+ en A++ toe te voegen waardoor het allemaal behoorlijk verwarrend werd.

De Europese Unie heeft dan ook in 2021 het label aangepast wat het een stuk duidelijker heeft gemaakt. De belangrijkste verschillen met betrekking tot het oude energielabel en hoe je het label kunt gebruiken lees je in dit artikel.

1
Nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel is bedoeld om consumenten te informeren en hen te stimuleren om energiezuinigere apparaten te kopen. Door duidelijke informatie te verstrekken over het energieverbruik en de prestaties van apparaten, kunnen consumenten beter geïnformeerde keuzes maken die zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk zijn. Het is daarom een mooie toevoeging op andere snelle bespaartips of als je wil weten wat je energieverbruik kost. Dit kan niet alleen leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn, maar ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid.

Het meest zichtbare verschil met het oude energielabel is de herziene schaal. Voorheen werd gewerkt met de letters A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest energiezuinig was en D het minst. Het nieuwe label hanteert een vereenvoudigde schaal van A tot en met G. Deze verandering maakt het voor consumenten gemakkelijker om de energie-efficiëntie van verschillende apparaten te vergelijken en te begrijpen. De gekleurde pijlen onderscheiden de energie-efficiëntie van het apparaat van minder energie-efficiënt rood tot zeer efficiënt donkergroen en correspondeert dus met de letters.

Verder heeft het energielabel een verhoogde nauwkeurigheid bij het beoordelen van de energie-efficiëntie van apparaten. Het oude label was gebaseerd op schattingen en aannames, terwijl het nieuwe label gebruikmaakt van realistischere testprocedures. Hierdoor kunnen consumenten erop vertrouwen dat de energieklasse op het label beter overeenkomt met het werkelijke energieverbruik van het apparaat. Dit wordt ondersteund door aanvullende technische gegevens die relevant zijn voor consumenten. Hierbij valt te denken aan informatie over de capaciteit, het waterverbruik (indien van toepassing), geluidsniveau en andere kenmerken die nuttig kunnen zijn bij het vergelijken van verschillende modellen. Deze informatie wordt geïllustreerd door pictogrammen. Wat ook een mooie toevoeging is, zijn de QR-codes die op het label te vinden zijn. Door de QR-code te scannen met een smartphone kunnen consumenten gedetailleerde informatie krijgen over het energieverbruik en de prestaties van het apparaat. Dit maakt dat je nog beter een weloverwogen beslissing kunt nemen aangezien je meer gedetailleerde gegevens hebt.

Naast het energielabel voor apparaten is er ook een energielabel voor woningen. In dit artikel lees je daar meer over.

Afbeelding energielabel koelkast of vriezer. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.

2
Besparing

Het energielabel kan je dus helpen met de juiste keuze maken en te besparen. Een rekenvoorbeeld van Bnn Vara leert dat een moderne koelvriescombinatie met een energielabel B tot ongeveer 120 kWh per jaar verbruikt terwijl een model met een energielabel E tot wel 230 kWh per jaar verbruikt. Dit is bijna het dubbele! Een model kiezen op basis van een het energielabel is dus een verantwoorde keuze.

3
Is het nieuwe energielabel een verbetering?

Het is belangrijk op te merken dat het nieuwe energielabel geleidelijk wordt ingevoerd voor verschillende categorieën apparaten. Niet alle apparaten hebben momenteel al het nieuwe energielabel. Volgens de Consumentenbond is het de bedoeling dat in 2025 alle apparaten het nieuwe energielabel hebben. 

Verder vinden we het een groot gemis dat het energielabel geen inzicht geeft in het energieverbruik en materiaalgebruik bij de productie van de producten. Ook zien we niets terug over de recyclebaarheid (cradle-to-cradle) van het apparaat. Beide gegevens zijn noodzakelijk om als consument een echt goede en duurzame keuze te maken. Loont het bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid om versnelt een nieuwe wasmachine aan te schaffen of blijft de productiefactor te zwaar meewegen? Verder zou het mooi zijn als het energielabel inzicht geeft in de duurzaamheidsinspanningen van de ondernemingen erachter. Zo worden bewuste merken in de toekomst meer beloond. Als initiatief van de Europese unie ligt daar een mooie rol voor het toekomstige energielabel weggelegd

Wat ons betreft is het nieuwe energielabel een flinke stap voorwaarts. De vereenvoudigde schaal, verhoogde nauwkeurigheid, QR-code en aanvullende technische gegevens bieden consumenten meer inzicht in het energieverbruik en de efficiëntie van hun aankopen. Hierdoor kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen en bijdragen aan een duurzamere toekomst door energiezuinigere apparaten te kiezen. Lees hier meer over stroomverbruik en duurzaamheid elektrische huishoudelijke apparaten.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In dit artikel wordt het onderscheid gemaakt tussen absorptie en compressorkoelkasten. De beschrijving is verkeerd! de meeste toestellen thuis zijn compressortoestellen en in caravans ed zijn het absorbtiekoelkasten (zonder motor).

Ik werk zelf in de groot wit sector als technieker/installateur en vind het jaarlijks gebruik voor de wasmachines 220 beurten niet realistisch. In een “normaal” gezin van 4 personen mag je toch wel op het dubbele rekenen denk ik.

Groeten,
Luc

Volg ons op Facebook