Apparaten in huis zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons energieverbruik. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf goed te letten op het stroomverbruik van een huishoudelijk apparaat. Met name bij de wasmachine en droger kan dat behoorlijk schelen op jaarbasis. Om ons daarbij te helpen is in 1995 het energielabel ingevoerd.
Het label was alleen niet altijd even duidelijk. Met name doordat veel apparaten de laatste jaren flink zuiniger zijn geworden was men genoodzaakt om naast de meest zuinige energieklasse A ook nog A+ en A++ toe te voegen. Dit zag je echter niet terug in het kleurenschema waardoor het allemaal behoorlijk verwarrend werd. De Europese Unie heeft dan ook sinds kort de labels aangepast wat begin 2012 verplicht zal zijn. De vraag is nu wat vinden we ervan?
Ook positief is dat de energie-efficiency A+ tot en met A+++ in het kleurenschema is geïntegreerd. Het meenemen van het jaarlijks sluipverbruik is ook een goede zaak en zal producenten triggeren om hier rekening mee te houden. Wat betreft de koelapparaten (koelvries apparatuur) wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘7 klassen’ en ’10 klassen’ koelapparatuur. Dit staat voor verschillende technieken die worden toegepast: absorptiekoelkasten en compressorkoelkasten. Het onderscheid is begrijpelijk maar maakt het voor de consument wel weer lastig om onderling te vergelijken. Echter de meest gebruikte ijskasten/ koelkasten in huis maken gebruik van de absorptietechniek. Compressorkoelkasten zijn vaak kleinere koelkasten die vooral in boten, campers en vrachtwagens worden gebruikt, dus in de praktijk zal dit probleem wel meevallen. Een ander nadeel is dat alle bestaande apparatuur die nu nog in de winkels staan het oude label bevatten waardoor het tijdens de overgangsfase lastig blijft om het oude met het nieuwe label te vergelijken. Verder vinden we het een groot gemis dat het energielabel geen inzicht geeft in het energieverbruik en materiaalgebruik bij de productie van de producten. Ook zien we niets terug over de recyclebaarheid (cradle-to-cradle) van het apparaat. Beide gegevens zijn noodzakelijk om als consument een echt goede en duurzame keuze te maken. Loont het bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid om versnelt een nieuwe wasmachine aan te schaffen of blijft de productiefactor te zwaar meewegen? Verder zou het mooi zijn als het energielabel inzicht geeft in de duurzaamheidsinspanningen van de ondernemingen erachter. Zo worden bewuste merken in de toekomst meer beloond. Als initiatief van de Europese unie ligt daar een mooie rol voor het toekomstige energielabel weggelegd. Meer over stroomverbruik en duurzaamheid elektrische huishoudelijke apparaten
In dit artikel wordt het onderscheid gemaakt tussen absorptie en compressorkoelkasten. De beschrijving is verkeerd! de meeste toestellen thuis zijn compressortoestellen en in caravans ed zijn het absorbtiekoelkasten (zonder motor).
Ik werk zelf in de groot wit sector als technieker/installateur en vind het jaarlijks gebruik voor de wasmachines 220 beurten niet realistisch. In een “normaal” gezin van 4 personen mag je toch wel op het dubbele rekenen denk ik.
Groeten,
Luc