Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energielabel televisie energieverbruik

Nieuw energielabel voor apparaten

Apparaten in huis zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons energieverbruik. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf goed te letten op het stroomverbruik van een huishoudelijk apparaat. Met name bij de wasmachine en droger kan dat behoorlijk schelen op jaarbasis. Om ons daarbij te helpen is in 1995 het energielabel ingevoerd.Energielabel televisie energieverbruik Het label was alleen niet altijd even duidelijk. Met name doordat veel apparaten de laatste jaren flink zuiniger zijn geworden was men genoodzaakt om naast de meest zuinige energieklasse A ook  nog A+ en A++ toe te voegen. Dit zag je echter niet terug in het kleurenschema waardoor het allemaal behoorlijk verwarrend werd. De Europese Unie heeft dan ook sinds kort de labels aangepast wat begin 2012 verplicht zal zijn. De vraag is nu wat vinden we ervan?

Nieuwe energielabel

Het grootste verschil met oude energielabel zijn de extra energieklassen voor de zuinigste huishoudelijke apparaten: A+, A++, en A+++ (zuinigst).  De gekleurde pijlen onderscheiden de energie-efficiëntie van het apparaat van minder energie-efficiënt rood tot zeer efficiënt donkergroen. Verder wordt op het nieuwe label het gemiddeld elektriciteit- en waterverbruik per jaar (kWk/annum) vermeld in plaats van per cyclus zoals bij het oude label. Daarbij wordt uitgegaan van 220 wasbeurten en 280 vaatwasbeurten per jaar waarbij ook het jaarlijkse sluipverbruik (stand-by) wordt meegenomen. Deze nieuwe meetmethoden maakt het zo makkelijker om apparaten met elkaar te vergelijken en geeft tevens een realistisch beeld van de jaarlijkse verbruikskosten. Daarnaast worden per productcategorie relevante gegevens toegevoegd die consumenten beter inzicht moeten geven. Dit gebeurt door de iconen onderaan het label. Zo krijg je bij een vaatwasser ook informatie over het aantal couverts die per beurt passen, bij de wasmachine staat informatie over de centrifuge efficiency en bij de koelapparaten (koelkast, ijskast) vind je info over het geluidsniveau. Daarnaast is het nieuwe energielabel uitgebreid met een label voor televisies en wijnbewaarkasten, al zijn wij van mening dat een wijnbewaarkast een overbodige luxe is die niet echt thuis hoort in een duurzaam huis.

Energielabel wasmachine

Is het nieuwe energielabel een verbetering?

Wat ons betreft is het nieuwe energielabel een flinke stap voorwaarts. Vooral de toevoeging van televisies is een goede keuze. Het energieverbruik is voor de meesten onder ons totaal onduidelijk.  Mensen die in het verleden een plasmatelevisie hebben aangeschaft kunnen hier over meepraten.

Warmtepomp droger energielabel

Ook positief is dat de energie-efficiency A+ tot en met A+++ in het kleurenschema is geïntegreerd. Het meenemen van het jaarlijks sluipverbruik is ook een goede zaak en zal producenten triggeren om hier rekening mee te houden. Wat betreft de koelapparaten (koelvries apparatuur) wordt er onderscheid gemaakt tussen  ‘7 klassen’ en ’10 klassen’ koelapparatuur. Dit staat voor verschillende technieken die worden toegepast: absorptiekoelkasten en compressorkoelkasten. Het onderscheid is begrijpelijk maar maakt het voor de consument wel weer lastig om onderling te vergelijken.  Echter de meest gebruikte ijskasten/ koelkasten in huis maken gebruik van de absorptietechniek. Compressorkoelkasten zijn vaak kleinere koelkasten die vooral in boten, campers  en vrachtwagens worden gebruikt, dus in de praktijk zal dit probleem wel meevallen. Een ander nadeel is dat alle bestaande apparatuur die nu nog in de winkels staan het oude label bevatten waardoor het tijdens de overgangsfase lastig blijft om het oude met het nieuwe label te vergelijken. Verder vinden we het een groot gemis dat het energielabel geen inzicht geeft in het energieverbruik en materiaalgebruik bij de productie van de producten. Ook zien we niets terug over de recyclebaarheid (cradle-to-cradle) van het apparaat. Beide gegevens zijn noodzakelijk om als consument een echt goede en duurzame keuze te maken. Loont het bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid om versnelt een nieuwe wasmachine aan te schaffen of blijft de productiefactor te zwaar meewegen? Verder zou het mooi zijn als het energielabel inzicht geeft in de duurzaamheidsinspanningen van de ondernemingen erachter. Zo worden bewuste merken in de toekomst meer beloond. Als initiatief van de Europese unie ligt daar een mooie rol voor het toekomstige energielabel weggelegd. Meer over stroomverbruik en duurzaamheid elektrische huishoudelijke apparaten
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In dit artikel wordt het onderscheid gemaakt tussen absorptie en compressorkoelkasten. De beschrijving is verkeerd! de meeste toestellen thuis zijn compressortoestellen en in caravans ed zijn het absorbtiekoelkasten (zonder motor).

Ik werk zelf in de groot wit sector als technieker/installateur en vind het jaarlijks gebruik voor de wasmachines 220 beurten niet realistisch. In een “normaal” gezin van 4 personen mag je toch wel op het dubbele rekenen denk ik.

Groeten,
Luc

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.