Warmtepomp drogerEen wasdroger is het meest energieslurpende elektrische apparaat in huis. Daarmee past de wasdroger eigenlijk helemaal niet in een duurzaam huis. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed. Het is daarom extra interessant om je voor de aanschaf goed te verdiepen in de verschillende typen wasdrogers. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer ‘energiezuinige’ alternatieven op de markt. Zoals de warmtepompdroger en de gasgestookte droger. Met name de warmtepompdroger, welke maar liefst 50% minder energie verbruikt dan een traditionele wasdroger, is in opmars. En door de verdere prijsdaling wordt deze steeds interessanter. In de laatste test van de consumentenbond komt zelfs een warmtepompdroger het beste uit de test.

Natuurlijk spaar je het milieu het meeste door je droger zo weinig mogelijk te gebruiken en je was zoveel mogelijk te drogen aan de droogmolen. Maar omdat we weten dat veel mensen hun wasdroger echt niet kunnen missen, hieronder een aantal tips voor de aanschaf:

Overzicht wasdrogers en energiekosten

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende typen wasdrogers die momenteel op de markt zijn. Om goed te kunnen vergelijken hebben we de kosten op een rijtje gezet. We zijn uitgegaan van € 0,24 per kWh voor elektriciteit en voor gas € 0,70 per m3. Voor het aantal droogbeurten hebben we een gemiddelde van 192 per jaar genomen.

Type wasdroger Energiekosten Energiekosten
per jaar per droogbeurt
Gasverwarmd met luchtafvoer € 32 € 0,17
Warmtepomp (Energielabel A) € 62 € 0,32
Luchtafvoer (Energielabel B+C) € 121 € 0,63
Condens (Energielabel B+C) € 131 € 0,68

Luchtafvoer- en Condensdroger

De meest bekende drogers zijn condensdrogers en drogers met een afvoer naar buiten. Een condensdroger condenseert de waterdamp in een opvangbak of laat deze rechtstreeks in een afvoer lopen. Wasdrogers met een luchtafvoer voeren de warme waterdamp via een pijp of slang rechtstreeks af naar buiten. Bij keuze heeft de luchtafvoerdroger de voorkeur. Deze verbruikt minder energie dan de condensdroger en is in aanschaf vaak goedkoper.

Was-droogcombinatie

De was-droogcombinatie is  een wasmachine en wasdroger in één. Grote voordeel is dat het enorm veel plaats bespaart waardoor deze ideaal is in kleinere woningen. Op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid is een was-droogcombinatie echter niet de beste keuze. Zo ligt het waterverbruik hoger dan van bij een normale wasmachine en het droogvermogen ligt door de kleine trommel ook stukken lager. Het wasgoed (5 kilo) moet na het wassen in twee droogbeurten (2,5 kilo) worden verdeeld. Verder zijn was-droogcombinaties door de gecombineerde functies veel gevoeliger voor storingen en gaan ze vaak minder lang mee. Ze zijn daarmee eigenlijk alleen aan te raden voor mensen die geen plek hebben voor twee apparaten

Warmtepompdroger

Wasdrogers met een warmtepomp halen een groot deel van de warmte om te drogen niet via het elektriciteitsnet, maar uit de omgevingslucht. Eerst wordt het wasgoed door middel van warme lucht gedroogd. Deze vochtige warme lucht wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid. Hier koelt de lucht weer af en gaat condenseren waardoor het vocht achterblijft in de warmtewisselaar. De afgekoelde droge lucht wordt vervolgens weer naar de trommel geleid waardoor het proces weer van voor af aan begint. Warmtepompdrogers hebben geen verwarmingselement en hebben daardoor een veel lager vermogen (1200 W)  dan bijvoorbeeld een traditionele condensdroger  (2700 W). Doordat een warmtepompdroger werkt met een lagere temperatuur is de droogtijd wel langer. Voordeel is weer dat deze lagere temperaturen er voor zorgen dat je kleding minder snel slijt en krimpt. Ook fijne was kan gewoon in de droger. Hieronder een filmpje van fabrikant Miele waarin duidelijk de werking van een warmtepomp droger wordt uitgelegd.

De warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft van de energie van een condens- luchtafvoer droger met een C-label. Een gemiddelde condensdroger verbruikt  3,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,7 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van Euro 0,35 per droogbeurt. Een warmtepompdroger is wel duurder in aanschaf. Het is afhankelijk van het aantal droogmomenten wat de terugverdientijd is. Gemiddeld verdien je de droger binnen 6 tot 7 jaar terug. Momenteel gaat de ontwikkeling van deze warmtepompdrogers erg hard. De verwachting is dan ook dat dit type de andere types gaan vervangen en dat de terugverdientijd verder zal afnemen.

Gasdroger

Warmtepomp droger besparing

De gasgestookte of gasverwarmde wasdroger maakt gebruikt van gas i.p.v. elektriciteit om het wasgoed te drogen. Een gasverwarmde wasdroger is zelfs nog iets voordeliger in gebruik dan een warmtepompdroger. Met als grote voordeel dat een gasdroger ook een stuk sneller is. De installatie is wel minder eenvoudig. Er is een installateur nodig om een gasleiding te plaatsen en aan te sluiten. Verder is voor een gasdroger altijd een afvoer naar buiten noodzakelijk en moet de ruimte waarin de gasdroger staat goed ventileren. Gasdrogers hebben geen label om mee te kunnen vergelijken omdat energielabels alleen verplicht zijn voor elektrische apparaten. De aanschafprijs ligt het hoogst van alle typen wasdrogers. In tegenstelling tot de warmtepompdroger zijn gasverwarmde drogers niet veel in prijs gedaald. De terugverdientijd ligt momenteel op 8 a 9 jaar. Er zijn momenteel twee aanbieders van gasverwarmde wasdrogers:
Gasdroger Pirouwet
Gasdroger Hamstra

Tips om energieverbruik wasdroger te beperken

  • Probeer zoveel mogelijk het gebruik te vermijden en hang kleding buiten op om te drogen. Ook het binnen drogen van de was bespaart veel energie. Het beetje extra energie dat nodig is om de vochtigere lucht in je huis te verwarmen en de noodzakelijke extra ventilatie weegt niet op tegen een wasdroger. Lees ook wasgoed buiten drogen.
  • Kies voor een warmtepompdroger of gasgestookte wasdroger en bespaar zo bijna 50% op je energiekosten.
  • Goed centrifugeren in de wasmachine bespaart veel energie bij het drogen.
  • Plaats de wasdroger altijd in een warme ruimte. In een warm vertrek heeft de wasdroger minder energie nodig om op temperatuur te komen.
  • Droog zoveel mogelijk op de laagste temperatuur. Met een lage temperatuur bespaar je energie. Heeft je wasdroger een ‘besparings’ of ‘voorzichtig’ stand gebruik deze dan ook zoveel mogelijk.
  • Kies nooit ‘het droogste’ programma op je wasdroger. Om het laatste beetje vocht uit de kleding te halen moet de machine enorm hard werken. Kies dus bijvoorbeeld voor ‘bijna droog’.
  • Gebruik je de droger vooral om je kleding lekker zacht te krijgen? Gooi dan je wasgoed 10 minuten in de droger alvorens je ze op het droogrek hangt. Scheelt heel veel energie en je hebt toch zachte handdoeken.
  • Tenslotte is het onderhoud van een wasdroger enorm belangrijk. Maak regelmatig de pluizenfilters schoon. Een vervuilde droger verbruikt veel extra energie en gaat eerder stuk.
  • Ga naar overzicht energiegebruik elektrische apparaten in huis