Welke wasdroger is het meest energiezuinig?

Geplaatst op 02 juli 2011 in Energie

Een wasdroger is het meest energieslurpende elektrische apparaat in huis. Daarmee past de wasdroger eigenlijk helemaal niet in een duurzaam huis. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed. Het is daarom extra interessant om je voor de aanschaf goed te verdiepen in de verschillende typen wasdrogers. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer ‘energiezuinige’ alternatieven op de markt. Zoals de warmtepompdroger en de gasgestookte droger. Met name de warmtepompdroger, welke maar liefst 50% minder energie verbruikt dan een traditionele wasdroger, is in opmars. En door de verdere prijsdaling wordt deze steeds interessanter. In de laatste test van de consumentenbond komt zelfs een warmtepompdroger het beste uit de test.

Natuurlijk spaar je het milieu het meeste door je droger zo weinig mogelijk te gebruiken en je was zoveel mogelijk te drogen aan de droogmolen. Maar omdat we weten dat veel mensen hun wasdroger echt niet kunnen missen, hieronder een aantal tips voor de aanschaf:

Overzicht wasdrogers en energiekosten

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende typen wasdrogers die momenteel op de markt zijn. Om goed te kunnen vergelijken hebben we de kosten op een rijtje gezet. We zijn uitgegaan van € 0,24 per kWh voor elektriciteit en voor gas € 0,70 per m3. Voor het aantal droogbeurten hebben we een gemiddelde van 192 per jaar genomen.

Type wasdrogerEnergiekostenEnergiekosten
per jaarper droogbeurt
Gasverwarmd met luchtafvoer€ 32€ 0,17
Warmtepomp (Energielabel A)€ 62€ 0,32
Luchtafvoer (Energielabel B+C)€ 121€ 0,63
Condens (Energielabel B+C)€ 131€ 0,68

Luchtafvoer- en Condensdroger

De meest bekende drogers zijn condensdrogers en drogers met een afvoer naar buiten. Een condensdroger condenseert de waterdamp in een opvangbak of laat deze rechtstreeks in een afvoer lopen. Wasdrogers met een luchtafvoer voeren de warme waterdamp via een pijp of slang rechtstreeks af naar buiten. Bij keuze heeft de luchtafvoerdroger de voorkeur. Deze verbruikt minder energie dan de condensdroger en is in aanschaf vaak goedkoper.

Was-droogcombinatie

De was-droogcombinatie is  een wasmachine en wasdroger in één. Grote voordeel is dat het enorm veel plaats bespaart waardoor deze ideaal is in kleinere woningen. Op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid is een was-droogcombinatie echter niet de beste keuze. Zo ligt het waterverbruik hoger dan van bij een normale wasmachine en het droogvermogen ligt door de kleine trommel ook stukken lager. Het wasgoed (5 kilo) moet na het wassen in twee droogbeurten (2,5 kilo) worden verdeeld. Verder zijn was-droogcombinaties door de gecombineerde functies veel gevoeliger voor storingen en gaan ze vaak minder lang mee. Ze zijn daarmee eigenlijk alleen aan te raden voor mensen die geen plek hebben voor twee apparaten

Warmtepompdroger

Wasdrogers met een warmtepomp halen een groot deel van de warmte om te drogen niet via het elektriciteitsnet, maar uit de omgevingslucht. Eerst wordt het wasgoed door middel van warme lucht gedroogd. Deze vochtige warme lucht wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid. Hier koelt de lucht weer af en gaat condenseren waardoor het vocht achterblijft in de warmtewisselaar. De afgekoelde droge lucht wordt vervolgens weer naar de trommel geleid waardoor het proces weer van voor af aan begint. Warmtepompdrogers hebben geen verwarmingselement en hebben daardoor een veel lager vermogen (1200 W)  dan bijvoorbeeld een traditionele condensdroger  (2700 W). Doordat een warmtepompdroger werkt met een lagere temperatuur is de droogtijd wel langer. Voordeel is weer dat deze lagere temperaturen er voor zorgen dat je kleding minder snel slijt en krimpt. Ook fijne was kan gewoon in de droger. Hieronder een filmpje van fabrikant Miele waarin duidelijk de werking van een warmtepomp droger wordt uitgelegd.

De warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft van de energie van een condens- luchtafvoer droger met een C-label. Een gemiddelde condensdroger verbruikt  3,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,7 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van Euro 0,35 per droogbeurt. Een warmtepompdroger is wel duurder in aanschaf. Het is afhankelijk van het aantal droogmomenten wat de terugverdientijd is. Gemiddeld verdien je de droger binnen 6 tot 7 jaar terug. Momenteel gaat de ontwikkeling van deze warmtepompdrogers erg hard. De verwachting is dan ook dat dit type de andere types gaan vervangen en dat de terugverdientijd verder zal afnemen.

Gasdroger

De gasgestookte of gasverwarmde wasdroger maakt gebruikt van gas i.p.v. elektriciteit om het wasgoed te drogen. Een gasverwarmde wasdroger is zelfs nog iets voordeliger in gebruik dan een warmtepompdroger. Met als grote voordeel dat een gasdroger ook een stuk sneller is. De installatie is wel minder eenvoudig. Er is een installateur nodig om een gasleiding te plaatsen en aan te sluiten. Verder is voor een gasdroger altijd een afvoer naar buiten noodzakelijk en moet de ruimte waarin de gasdroger staat goed ventileren. Gasdrogers hebben geen label om mee te kunnen vergelijken omdat energielabels alleen verplicht zijn voor elektrische apparaten. De aanschafprijs ligt het hoogst van alle typen wasdrogers. In tegenstelling tot de warmtepompdroger zijn gasverwarmde drogers niet veel in prijs gedaald. De terugverdientijd ligt momenteel op 8 a 9 jaar. Er zijn momenteel twee aanbieders van gasverwarmde wasdrogers:
Gasdroger Pirouwet
Gasdroger Hamstra

Tips om energieverbruik wasdroger te beperken

  • Probeer zoveel mogelijk het gebruik te vermijden en hang kleding buiten op om te drogen. Ook het binnen drogen van de was bespaart veel energie. Het beetje extra energie dat nodig is om de vochtigere lucht in je huis te verwarmen en de noodzakelijke extra ventilatie weegt niet op tegen een wasdroger. Lees ook wasgoed buiten drogen.
  • Kies voor een warmtepompdroger of gasgestookte wasdroger en bespaar zo bijna 50% op je energiekosten.
  • Goed centrifugeren in de wasmachine bespaart veel energie bij het drogen.
  • Plaats de wasdroger altijd in een warme ruimte. In een warm vertrek heeft de wasdroger minder energie nodig om op temperatuur te komen.
  • Droog zoveel mogelijk op de laagste temperatuur. Met een lage temperatuur bespaar je energie. Heeft je wasdroger een ‘besparings’ of ‘voorzichtig’ stand gebruik deze dan ook zoveel mogelijk.
  • Kies nooit ‘het droogste’ programma op je wasdroger. Om het laatste beetje vocht uit de kleding te halen moet de machine enorm hard werken. Kies dus bijvoorbeeld voor ‘bijna droog’.
  • Gebruik je de droger vooral om je kleding lekker zacht te krijgen? Gooi dan je wasgoed 10 minuten in de droger alvorens je ze op het droogrek hangt. Scheelt heel veel energie en je hebt toch zachte handdoeken.
  • Tenslotte is het onderhoud van een wasdroger enorm belangrijk. Maak regelmatig de pluizenfilters schoon. Een vervuilde droger verbruikt veel extra energie en gaat eerder stuk.
  • Ga naar overzicht energiegebruik elektrische apparaten in huis

Reacties (10)
Norbert
03/11/11 • 21:15

Dat een gasdroger minder energiekosten met zich meebrengt is duidelijk.
Een warmtepompdroger echter, geeft de opgebouwde warmte af in huis en een gasdroger blaast die warmte de natuur in. Het lijkt me een spannende uitslag als daar eens onderzoek naar zou worden gedaan. Ook de vergelijking tussen een conventionele droger en een, iets meer verbruikende, condensdroger is niet daardoor niet helemaal eerlijk.

Gr. N.

10/12/12 • 14:32

Wij hebben een schrikbarend hoog stroomverbruik thuis. De droger levert daar een grote bijdrage aan en daarom overwegen wij ook de aanschaf van een droger met warmtepomp techniek ondanks dat de oude na 8 jaar trouwe dienst nog prima functioneert. Het voelt niet goed om een werkend apparaat gewoon weg te gooien maar de rekensom laat zien dat het binnen een jaar of 5 goedkoper is dan de oude houden. Denk dat we het toch wel gaan doen.

Cor
22/02/14 • 12:50

Bij een warmtepompdroger, wordt de warme lucht niet afgevoerd in de ruimte of naar buiten. Het wordt gekoeld en het vocht condenseert tot water. Dan krijg je een melding dat de waterbak geleegd moet worden.
De warmte wordt nagenoeg volledig gebruikt voor het drogen van het wasgoed !! Dat is het grote voordeel van een warmtepomp t.o.v. een condensdroger of afvoerdroger.

andre
15/06/14 • 20:46

jammer dat hier in bovenstaande test weinig kennis van de techniek aanwezig is.
een standaard condens droger condenseert de warme lucht in de condensor waar de warme lucht door de gekoelde condensor loopt en het water opneemt en afvoert naar bak of riool.
de warmtepomp droger word opgewarmd door de omgekeerde koelkast techniek, achter zijde koelkast(condensor) geeft in de droger de warmte af, de verdamper (die koud is) neemt het vocht weer op uit de warme lucht. hierboven word aanbevolen dat een warme omgeving beter is ???? hoe meer warmte in de ruimte is hoe minder koelvermogen de condensor krijgt waardoor de warme lucht langer blijft circuleren in de ruimte en het droog proces onnodig verlengd. in elke handleiding staat dat er voldoende koellucht aanwezig moet zijn of de deur open te zetten van de droog ruimte.
wat is voordeliger een warmtepomp die er 3 uur (180 tot 210 min.) over doet of een standaard droger die er 1,5 uur (90 min tot 110min.) overdoet???

gemiddelde opgenomen vermogen standaard programma kast droog katoen
3.0 x 1200/1000=3 x 1.2 =3.6 kwh
1,5 x 2200/1000=1.5 x 2.2=3.3 kwh

Deze situatie geeft weer dat ik nog steeds mijn 10 jaar oude droger laat doordraaien.

succes met besparen

stef
22/02/15 • 20:06

Voorgaande is iets te kort door de bocht. Ik heb het verbruik van onze hotpoint ariston warmtepompdroger even opgemeten met een energiemeter.

maximale stroomopname is 800 watt. ( dit is niet constant). Duur droogproces op hoge temperatuur 2,2 uur.
Totaal verbruik 1 KW.
In het artikel staat ook dat het verbruik 1,7 kw per droogbeurt is. Dit is zelfs aan de hoge kant.

A.Takens
01/03/15 • 12:22

Wij hebben al 7 jaar een gasgestookte droger,en bevalt ons prima maar nu ons huis te koop staat en wij in een appertement willen gaan wonen kan ik dan mijn gasgestookte was droger niet meer gebruiken?? omtrent daar geen afvoer nr buiten is,hoe kan ik dat oplossen?? deze droger is nog maar 7 jaar oud en weinig gebruikt

04/04/15 • 11:39

Beste A. Takens,
Is er in jullie nieuwe appartement een WTW ventilatiesysteem aanwezig?
Is misschien een idee om jullie droger daar op de afzuigzijde aan te sluiten?

04/04/15 • 11:41

Opmerking: WTW installatie moet natuurlijk wel een condensafvoer hebben.

26/01/16 • 07:15

Interessant artikel!

Ik weet zelf ook best wat over wasdrogers maar heb er toch zeker weer een paar dingen uitgepikt.

Gerhard
18/12/16 • 21:17

een goede wasdroger kost in aanschaf pakweg 500 tot 600 euro wat betekend dat de machine plusminus 600 droogbeurten moet maken om er uit te springen om het kostenplaatje gelijk te maken met de droger die ik nu bezit.Dus blijft die oude nog goede droger gewoon staan hoe langer ik uitstel krijg van aanschaf van een nieuw hoe meer ik in mijn beurs bespaar.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld