Windboom levert groene energie

Geplaatst op 31 januari 2015 in Energie

Veel mensen kunnen nog niet wennen aan de grote windmolens of de vele zonnepanelen op de daken. Ze vinden het een vorm van horizonvervuiling. Het blijft daarom voor ontwerpers een uitdaging om te komen met fraaiere oplossingen. Zo kennen we al de veel kleinere verticale windmolens en de zonnepanelen die bijvoorbeeld geïntegreerd zijn in dakpannen. Daar kunnen we nu een zeer creatief ontwerp aan toevoegen: de windboom van de Franse ondernemer Jérôme Michaud-Larivière.

Windenergie boom

De windboom

De windboom heeft een hoogte van 11 meter en is voorzien van 72 kleine verticale turbines. Deze turbines gaan draaien door de wind en produceren zo op een zeer rustige en fraaie manier energie. De windboom heeft een vermogen van 3.1 kW en levert al energie bij zeer weinig wind (2 beaufort). Het vermogen is niet spectaculair maar je krijgt er dan ook een waar kunstwerk voor terug en ook nog eens een boom die in de winter groen blijft.

Ook in de stad windenergie

De kracht van het ontwerp is dat deze windmolen prachtig opgaat in de omgeving waarmee er geen sprake meer kan zijn van horizonvervuiling. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven past deze ook goed in een stedelijke omgeving. De windboom is zo ontworpen dat deze juist goed functioneert bij lagere en veranderlijke windsnelheden wat we vaak tegenkomen in de stad. Verder is de boom fluisterstil en het geluid wat hij produceert komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

L’éolien 2.0 de energieboom

De officiële naam van de boom is L’éolien 2.0 en wordt ontwikkeld door het Franse bedrijf NewWind De aanschafprijs is 30.000 euro. Dat is een flink bedrag wat hopelijk nog wat gaat dalen want wij zien deze energieproducerende bomen wel zitten in de stad. En misschien wel een kleinere variant voor bij het eigen huis in de toekomst?

Reacties (7)
anneke
02/02/15 • 13:32

fantastich, maar gaan de vogeltjes dit ook fantastich vinden?

23/03/15 • 04:33

Toch wel een unieke uitvinding. Een windboom. Ik denk dat de vogels er best op kunnen zitten Anneke.

Maarten
05/12/15 • 13:35

Fantastisch die energiebomen van de toekomst. Wie weet hoe het zit met het project van Alex Van der Beek en zijn energiebomen waarmee energie uit licht, warmte en wind wordt gehaald? Zo gauw deze bomen te koop zijn en goed blijken te werken, haal ik direct die oerlelijke zonnepanelen van mijn dak en plaats ik zo’n boompje ervoor in de plaats.

Brigitte
20/05/17 • 22:55

Is dat gevoelig met de vervuiling (regen met zand, enz.)?

Esther G.
28/06/17 • 12:48

Ik las net dat in Israel de eerste energieboom is geplant. Dit is echter nog niet de zonne-energieboom die Alex Van der Beek ontwikkelt heeft.

02/03/19 • 21:10

Wij hebben inderdaad een enrgieboom ontwikkeld welke b.v. p marktpleinen kunnen worden geplaatst en waar extra stroom wordt opgewekt voor de omliggende lantaarnpalen of andere verlichting te voorzien van stroom.
Verder kunnen de mensen hier hun elektrische fiets en mobieltjes en tablets opladen.
Multi functioneel dus.

Kurt N.
25/10/19 • 05:56

Esthetisch een prachtige windmolen en de voorgestelde productiecijfers zijn ook niet mis!

Echter lijkt me dergelijke boom een risico wat bliksemafleiding betreft (hogere, puntige metalen constructie)

Wat zijn de jaarlijkse onderhoudskosten van dergelijk product? (invloeden vuilafzetting, evt. mosgroei, … )

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Greenchoice

100% Groene Stroom en Gas

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld