Veel mensen kunnen nog niet wennen aan de grote windmolens of de vele zonnepanelen op de daken. Ze vinden het een vorm van horizonvervuiling. Het blijft daarom voor ontwerpers een uitdaging om te komen met fraaiere oplossingen. Zo kennen we al de veel kleinere verticale windmolens en de zonnepanelen die bijvoorbeeld geïntegreerd zijn in dakpannen. Daar kunnen we nu een zeer creatief ontwerp aan toevoegen: de windboom van de Franse ondernemer Jérôme Michaud-Larivière.

Windenergie boom

De windboom

De windboom heeft een hoogte van 11 meter en is voorzien van 72 kleine verticale turbines. Deze turbines gaan draaien door de wind en produceren zo op een zeer rustige en fraaie manier energie. De windboom heeft een vermogen van 3.1 kW en levert al energie bij zeer weinig wind (2 beaufort). Het vermogen is niet spectaculair maar je krijgt er dan ook een waar kunstwerk voor terug en ook nog eens een boom die in de winter groen blijft.

Ook in de stad windenergie

De kracht van het ontwerp is dat deze windmolen prachtig opgaat in de omgeving waarmee er geen sprake meer kan zijn van horizonvervuiling. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven past deze ook goed in een stedelijke omgeving. De windboom is zo ontworpen dat deze juist goed functioneert bij lagere en veranderlijke windsnelheden wat we vaak tegenkomen in de stad. Verder is de boom fluisterstil en het geluid wat hij produceert komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

L’éolien 2.0 de energieboom

De officiële naam van de boom is L’éolien 2.0 en wordt ontwikkeld door het Franse bedrijf NewWind De aanschafprijs is 30.000 euro. Dat is een flink bedrag wat hopelijk nog wat gaat dalen want wij zien deze energieproducerende bomen wel zitten in de stad. En misschien wel een kleinere variant voor bij het eigen huis in de toekomst?