Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Windenergie boom turbine

  Windboom levert groene energie

  Veel mensen kunnen nog niet wennen aan de grote windmolens of de vele zonnepanelen op de daken. Ze vinden het een vorm van horizonvervuiling. Het blijft daarom voor ontwerpers een uitdaging om te komen met fraaiere oplossingen. Zo kennen we al de veel kleinere verticale windmolens en de zonnepanelen die bijvoorbeeld geïntegreerd zijn in dakpannen. Daar kunnen we nu een zeer creatief ontwerp aan toevoegen: de windboom van de Franse ondernemer Jérôme Michaud-Larivière.

  Windenergie boom

  De windboom

  De windboom heeft een hoogte van 11 meter en is voorzien van 72 kleine verticale turbines. Deze turbines gaan draaien door de wind en produceren zo op een zeer rustige en fraaie manier energie. De windboom heeft een vermogen van 3.1 kW en levert al energie bij zeer weinig wind (2 beaufort). Het vermogen is niet spectaculair maar je krijgt er dan ook een waar kunstwerk voor terug en ook nog eens een boom die in de winter groen blijft.

  Ook in de stad windenergie

  De kracht van het ontwerp is dat deze windmolen prachtig opgaat in de omgeving waarmee er geen sprake meer kan zijn van horizonvervuiling. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven past deze ook goed in een stedelijke omgeving. De windboom is zo ontworpen dat deze juist goed functioneert bij lagere en veranderlijke windsnelheden wat we vaak tegenkomen in de stad. Verder is de boom fluisterstil en het geluid wat hij produceert komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

  L’éolien 2.0 de energieboom

  De officiële naam van de boom is L’éolien 2.0 en wordt ontwikkeld door het Franse bedrijf NewWind De aanschafprijs is 30.000 euro. Dat is een flink bedrag wat hopelijk nog wat gaat dalen want wij zien deze energieproducerende bomen wel zitten in de stad. En misschien wel een kleinere variant voor bij het eigen huis in de toekomst?

  Nouveau prototype de l'Arbre à Vent® en Bretagne

  Meer in deze categorie

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  4 1 stem
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  10 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Graag zou ik een dergelijke windboom willen hebben/aanschaffen. Wie bezorgd me het adres en contactmogelijkheden. Graag ook een prijskaartje en wat er mogelijk is.

  Hoi Jos, de windboom is helaas niet te krijgen, maar je kunt wel hier een een kleine windmolen voor in de tuin of dak vinden: https://www.duurzaamthuis.nl/kleine-windmolen-thuis

  Vroeger hadden we de antennes op de daknokken… Binnenkort vertikale windmolentjes? Alle beetjes helpen als je er een 10-tal naast elkaar kwijt kunt?? Je zit al snel bij een gewoon rijhuis aan een hoogte van 10-12 meter???
  Een ander ideetje: is het haalbaar om deze vertikale windmolens op de vangrails naast de autosnelweg te plaatsen. Het voorbijrazend verkeer veroorzaakt turbulentie. Windkracht hoeveel?

  Mag ik je nummer, voor studie milieukunde?

  Wij hebben inderdaad een enrgieboom ontwikkeld welke b.v. p marktpleinen kunnen worden geplaatst en waar extra stroom wordt opgewekt voor de omliggende lantaarnpalen of andere verlichting te voorzien van stroom.
  Verder kunnen de mensen hier hun elektrische fiets en mobieltjes en tablets opladen.
  Multi functioneel dus.

  Ik las net dat in Israel de eerste energieboom is geplant. Dit is echter nog niet de zonne-energieboom die Alex Van der Beek ontwikkelt heeft.

  Is dat gevoelig met de vervuiling (regen met zand, enz.)?

  Fantastisch die energiebomen van de toekomst. Wie weet hoe het zit met het project van Alex Van der Beek en zijn energiebomen waarmee energie uit licht, warmte en wind wordt gehaald? Zo gauw deze bomen te koop zijn en goed blijken te werken, haal ik direct die oerlelijke zonnepanelen van mijn dak en plaats ik zo’n boompje ervoor in de plaats.

  Toch wel een unieke uitvinding. Een windboom. Ik denk dat de vogels er best op kunnen zitten Anneke.

  fantastich, maar gaan de vogeltjes dit ook fantastich vinden?

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.