Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Ga je besparen met een slimme thermostaat thumbnail

Besparen door herhalen: tien tips

De aarde warmt steeds verder op en alles wordt steeds duurder. Genoeg redenen om duurzamer te gaan leven. Dat is namelijk niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. Duurzaam besparen is heel gemakkelijk en bovendien erg leuk! Wij geven je tien handige tips.

1
Minder vlees eten

Wist je dat koeien jaarlijks tussen de 70 en 120 kilo methaan uitstoten? Methaan is een molecuul dat maar liefst 23 keer vervuilender is dan CO2. En daarnaast is vlees ook nog eens behoorlijk prijzig. Nederland is zelfs één van de duurste vleeslanden ter wereld! Door de sterk gestegen inflatie zijn vleesvervangers inmiddels in veel gevallen goedkoper dan vlees. Je kunt dus flink geld besparen door minder of helemaal geen vlees meer te eten.

2
Bespaar met je apparaten

In huis kun je verschillende dingen doen om energie te besparen. Je kunt dagelijks flink besparen door apparaten en lichten uit te zetten als je ze niet gebruikt. Draai de (af)wasmachine alleen als hij helemaal vol zit en hang natte was uit om te drogen. Toe aan een nieuw apparaat? Stel de aanschaf zo lang mogelijk uit en repareer,  tenzij het om een droger of koelkast gaat die ouder is dan 10 jaar. Ga dan voor een energiezuinige versie. Of probeer korter te douchen en investeer in een waterbesparende douchekop. Daar bespaar je al gauw zo’n 3000 liter water per persoon per jaar mee.

3
Bespaar met je thermostaat

Zet de thermostaat in de winter niet te hoog en trek een extra trui aan als het net te koud is. In de zomer kun je beter je ramen open zetten om te koelen dan de airconditioning te gebruiken. Zo bespaar je energiekosten én ben je duurzaam bezig! En het is aanvankelijk een dure investering, maar met zonnepanelen en/of een warmtepomp bespaar je op de langere termijn heel veel energie en kosten. 

4
Voorkom impulsaankopen

Waak als je duurzaam wilt besparen voor impulsaankopen. Deze zogenoemde ‘kanskoopjes’ lijken een goede aankoop, maar achteraf blijk je ze vaak niet nodig te hebben. Zonde van het geld en de vervuiling. Het produceren en transporteren van deze spullen is namelijk vaak een oorzaak van milieuvervuiling. 

5
Juist duurzaam shoppen

Koop zoveel mogelijk bij ‘eerlijke’ merken. Online kun je heel veel informatie en tips vinden over merken die duurzaam produceren of bijvoorbeeld dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan. Veel eerlijke merken gaan jaren goed mee. En vergeet niet kleding of spullen een tweedehands-kans te geven! Ook duurzaam: herbruikbare spullen.

Online shoppen

6
Vergroen je financiën

Door de keuze van zaken als je bank, je pensioen of je verzekeraar heb je ook een grote impact op het milieu en er liggen kansen om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een basis inboedelverzekering afsluiten in plaats van een uitgebreidere. Bepaal voor jezelf ook of je bij je woonverzekering extra aanvullende verzekeringen nodig hebt. Voor sommigen kan dit heel handig zijn, maar voor anderen kan dit een kostenpost zijn die niet altijd nodig is. Zie ook onze pagina over je duurzame financiën voor een totaal overzicht. 

7
Meten is weten (en besparen!)

Van een slimme meter tot een slimme thermostaat, door inzicht te hebben in hun energieverbruik, verbruiken mensen gemiddeld minder. Een slimme thermostaat helpt nog een stapje extra: de thermostaat gaat automatisch aan of uit, waardoor deze nooit een dag staat te branden wanneer jij niet thuis bent. Maar ook met een simpele energiemeter kun je al veel te weten komen. En volgens onderzoek bespaar je daar al snel 50 euro per jaar mee!

8
Stap over op inductie

Koken op een inductie kookplaat heeft de toekomst: het is niet alleen duurzamer dan gas en keramisch, maar ook nog eens gemakkelijker en veiliger. Inductie kookplaten zijn de zuinigste elektrische kookplaten. Een keramische kookplaat verbruikt bijvoorbeeld zo’n 30 procent meer elektriciteit. En met de stijgende gasprijzen, is een gasfornuis ook geen goedkope optie meer.

9
Isoleren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: isoleren is een van de acties met de meeste impact. Het is een flinke investering, maar door je huis goed te isoleren kun je meer CO2 en geld besparen dan met een retourtje Thailand! En het hoeft niet moeilijk te zijn, zelfs met isolerende gordijnen bespaar je al snel zo’n 220 euro per jaar.

10
Besparen in de tuin

We hebben het nu vooral over tips voor in huis, maar ook in de tuin zijn duurzame keuzes te maken! Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een moestuintje? Het verbouwen van je eigen eten is niet alleen duurzaam, maar ook goedkoper dan eten uit de supermarkt! En wat dacht je van de oude vertrouwde regenton? Voor veel activiteiten kun je prima gratis hemelwater gebruiken.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.