Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Woning energie zuinig

Je huis energiezuinig maken -10 tips

Je huis energiezuinig maken helpt niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu beschermen. Door kleine aanpassingen te maken in onze dagelijkse routines, kunnen we enorme voordelen bereiken. In dit artikel vind je 10 eenvoudige tips om je te helpen geld te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter klimaat. Stap voor stap kunnen we samen duurzaamheid tot een levenswijze maken.

1
Minder vlees eten

Wist je dat koeien jaarlijks tussen de 70 en 120 kilo methaan uitstoten? Methaan is een molecuul dat maar liefst 23 keer vervuilender is dan CO2. En daarnaast is vlees ook nog eens behoorlijk prijzig. Nederland is zelfs één van de duurste vleeslanden ter wereld! Door de sterk gestegen inflatie zijn vleesvervangers inmiddels in veel gevallen goedkoper dan vlees. Je kunt dus flink geld besparen door minder of helemaal geen vlees meer te eten.

2
Voorkom impulsaankopen

Waak als je duurzaam wilt besparen voor impulsaankopen. Deze zogenoemde ‘kanskoopjes’ lijken een goede aankoop, maar achteraf blijk je ze vaak niet nodig te hebben. Zonde van het geld en de vervuiling. Het produceren en transporteren van deze spullen is namelijk vaak een oorzaak van milieuvervuiling. 

Koop daarentegen juist zoveel mogelijk bij ‘eerlijke’ merken. Online kun je heel veel informatie en tips vinden over merken die duurzaam produceren of bijvoorbeeld dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan. Veel eerlijke merken gaan jaren goed mee. En vergeet niet kleding of spullen een tweedehands-kans te geven! Ook duurzaam: herbruikbare spullen.

3
Verminder watergebruik

Ondanks dat het op veel plekken in de wereld overvloedig aanwezig lijkt, zijn er gebieden waar water schaars is. Water besparen in huis draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om watertekorten te bestrijden. Dit kan op verschillende manieren, zoals korter douchen, het gebruik van een waterbesparende douchekop, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen en de vaatwasser of wasmachine alleen draaien wanneer ze vol zijn. Ook kunnen we regenwater opvangen (in een regenton bijvoorbeeld) voor gebruik in de tuin of voor het doorspoelen van het toilet. Niet alleen vermindert dit de druk op onze waterreserves, maar het kan ook een aanzienlijke impact hebben op je waterrekening. Door bewust om te gaan met water, helpen we niet alleen het milieu, maar ook onszelf en toekomstige generaties. 

4
Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen in huis kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan duurzame energieproductie. Ze zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit, waardoor we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar kan ook aanzienlijke besparingen op je energierekening opleveren. Zonnepanelen zijn dus zowel een milieuvriendelijke als een economisch verstandige keuze. Hier vindt je de beste zonnepaneleninstallateur

4
Plaats tochtstrips en radiatorfolie

Een andere manier om duurzamer te leven en je huis energiezuinig te maken is het gebruik van tochtstrips of radiatofolie. Tochtstrips kun je rond het kozijn van ramen en bijvoorbeeld onder de deuren in huis plakken. Zeker in oudere woningen kan het in de koude maanden behoorlijk tochten. Met de tochtstrips, welke je vaak al voor een paar euro bij de bouwmarkt koopt, beperk je dit tot een minimum. Zie hier ons artikel over tochtstrips. Je kan ook makkelijk zelf aan de slag gaan met radiatorfolie. Door deze achter je verwarming te plakken kan je de warmte reflecteren en bespaar je fors op je energierekening.

5
Stap over naar de groene energie

Lang niet alle energieleveranciers bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Groene stroom is beter voor het milieu. De opwekking van groene stroom gaat zonder fossiele brandstoffen zoals gas of olie, waardoor er geen broeikasgassen vrijkomen. Daarnaast investeren leveranciers een deel van je maandelijkse betaling in duurzame projecten, zoals de aanleg van bossen om te compenseren voor eventueel gasverbruik dat je nog hebt. Naast de mogelijkheid om groene stroom af te nemen bij de energieleverancier, kun je dit ook zelf opwekken door zonnepanelen te kopen. Nieuwbouwwoningen worden standaard niet meer aangesloten op het gasnet. Dit betekent dat bewoners van deze huizen volledig op groene energie kunnen leveren. Bij het overstappen van leverancier krijg je vaak een welkomstbonus en de prijzen kunnen sterk verschillen per leverancier. Daarnaast kunnen er tussen de (groene) stroom leveranciers nog best prijsverschillen zijn. Je kan met een vergelijkingswebsites (bijv. Overstappen.nl of Easyswitch.nl) de energietarieven van verschillende leveranciers vergelijken.

6
Vergroen je financiën

Door de keuze van zaken als je bank, je pensioen of je verzekeraar heb je ook een grote impact op het milieu en er liggen kansen om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een basis inboedelverzekering afsluiten in plaats van een uitgebreidere. Bepaal voor jezelf ook of je bij je woonverzekering extra aanvullende verzekeringen nodig hebt. Voor sommigen kan dit heel handig zijn, maar voor anderen kan dit een kostenpost zijn die niet altijd nodig is. Zie ook onze pagina over je duurzame financiën voor een totaal overzicht. 

7
Meten is weten (en besparen!)

Van een slimme meter tot een slimme thermostaat, door inzicht te hebben in hun energieverbruik, verbruiken mensen gemiddeld minder. Een slimme thermostaat helpt nog een stapje extra: de thermostaat gaat automatisch aan of uit, waardoor deze nooit een dag staat te branden wanneer jij niet thuis bent. Maar ook met een simpele energiemeter kun je al veel te weten komen. En volgens onderzoek bespaar je daar al snel 50 euro per jaar mee!

8
Van het gas af

Kijkend naar de gasprijzen verwachting is er voldoende reden om je gasverbuik te verminderen of zelfs volledig van het gas af te gaan. De gasprijzen gaan namelijk flink omhoog en als je wilt besparen op je energierekening is het slim om hier rekening mee te houden. Kijk je nog wat verder, dan zie je dat het klimaat de komende decennia fors zal veranderen als gevolg van de toenemende uitstoot van schadelijke gassen. Het is niet voor niets, dat de overheid woningen zoveel mogelijk gasloos wil maken in de komende tien tot twintig jaar.

9
Kies voor dubbelglas

Er zijn verschillende manieren om de isolatie in huis te verbeteren. Deze isolatiemaatregelen maken een grote impact op het energiezuinig maken van je huis. Zie ook ons artikel over je huis isoleren om alle opties naast elkaar te zien (de overheid heeft voor 2 of meer isolatiemaatregelen ook een subsidie beschikbaar gesteld, waardoor dit nog wat aantrekkelijker wordt).

Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van bestaande ruiten, in oudere woningen vaak nog enkel glas, voor HR++ isolatieglas. Kijk hierbij niet alleen naar de ruit zelf, maar let ook op het kozijn. Kunststof kozijnen hebben een lagere Ug-waarde dan varianten van hout. Hoe lager de Ug-waarde van een ruit en kozijn is, hoe minder warmte en daarmee energie er verloren gaat. Hier lees je meer over dubbelglas laten zetten en je kozijnen isoleren

10
Ga voor vloerisolatie

Naast kiezen voor dubbel of driedubbel glas, is het interessant om de vloer op de begane grond beter te isoleren. Breng bijvoorbeeld een laag schuimbeton aan onder de vloer. Ook het volledige afdichten van de kruipruimte onder je woning kan een optie zijn. We adviseren je vooral om naar vloerisolatie te kijken, want dat heeft in vergelijking met bodemisolatie het meeste effect. Als je je vloer of kruipruimte door een bedrijf laat isoleren, is er zelfs de mogelijkheid dat je subsidie krijgt.

Tesa moll thermo kozijnfolie m x meter

Tesa Moll Thermo Kozijnfolie 1,7 m x 1,5 meter

tochtband kopen, je huis isoleren

Handson tochtband D-profiel rubber wit 3 meter 2 stuks

€4,99
je huis isoleren, tochtstrips

Handson tochtstrip met grijze borstel 93 cm

€7,39

Wat levert energiezuinig wonen op?

Het spreekt voor zich dat je huis energiezuinig maken alleen maar voordelen biedt. Wat zijn die voordelen precies?

1
Financieel voordeel
Geld Lening

Energiezuinig wonen helpt je heel wat te besparen op de lange termijn. Denk daarbij aan isolatie, waarmee veel wordt bespaard op dure energiebronnen zoals gas.

2
Beter voor het milieu
Bij bloemen

Door je huis energiezuinig te maken, draag je bij aan het milieu, dankzij het beperkte gebruik van fossiele brandstoffen. Kies je ook nog eens voor het zelf opwekken van energie, dan ben je behoorlijk milieubewust bezig.

3
Waardeverhoging van je huis
Oud huis

Energiezuinig wonen kan de waarde van de woning doen stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zonnepanelen laat plaatsen, die niet enkel milieuvriendelijker en besparend zijn, maar ook zorgen voor een beter energielabel van de woning. Hierdoor zal deze meer waard zijn bij een eventuele verkoop.

4
Gezonder binnenklimaat
pvc vloeren duurzaam thuis

Door duurzame ingrepen wordt het binnenklimaat in de woning vaak wat gezonder. Dit heeft invloed op je eigen gezondheid, maar ook op die van je woning. Door dat laatste hoeven er eventueel minder snel dingen vervangen of gerestaureerd te worden in en aan het huis. En daarmee bespaar je ook weer op de kosten.

Hoe financier ik energiezuinig wonen?

Je huis energiezuinig maken levert dan wel voordelen op de lange termijn, daar gaan soms flink wat kosten aan vooraf. Het is dan ook belangrijk deze te kunnen financieren, en dat kan op verschillende manieren:

1
Geld lenen
Duurzaamheidslening

Je kunt kiezen voor geld lenen bij de bank. Hierbij betaal je rente over het bedrag dat je leent, waardoor je uiteindelijk meer kosten kwijt bent. Alsnog kan dit de uiteindelijke besparing waard zijn. Ook kun je ervoor kiezen om geld te lenen bij vrienden of familie, maar zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt, vastlegt en je daaraan houdt.

2
Zelf sparen
Geld besparen

Zelf sparen lijkt altijd de beste optie, want geld lenen kost geld. Wel kan het een tijd duren voordat een bedrag bij elkaar is gespaard, daarom kan het misschien zelfs nog voordeliger zijn (met het oog op besparing in energiekosten) om een geldbedrag te lenen.

3
Subsidie aanvragen
Duurzaam verbouwen subsidie overzicht 2020

Om de kosten van de duurzame investeringen wat te drukken, zijn er meerdere subsidies te krijgen. Dit omdat energiebesparende maatregelen zo gestimuleerd proberen te worden. Sommige gemeenten bieden daarom een subsidie aan. Ook is er voor particulieren de subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waarmee je zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunt aanschaffen en installeren. En zo zijn er meer subsidies.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook