Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Badkamer Hoofd

Duurzame badkamer

De badkamer wordt in de meeste huizen vaak en intensief gebruikt. Het is voor veel gezinnen de ruimte waar het meeste water wordt verbruikt. Daarnaast is de badkamer een grootverbruiker van energie. Het is dus een ideale plek om de milieuimpact van je huis te verminderen. Liefst zonder comfort te verliezen. Wij vertellen waar je op kunt letten.

Een duurzame badkamer

1
Ontwerp van de badkamer

Duurzaamheid in de badkamer begint al bij het ontwerp. Een badkamer krijgt te maken met veel vocht, waardoor extra aandacht moet worden besteed aan ventilatie. Een open raam is ideaal om schimmel te voorkomen. Is dit niet mogelijk, breng dan een goed functionerend ventilatiesysteem aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat het vocht niet in de rest van het huis voor problemen kan zorgen. En let ook op de materialen: conventionele badkamer-materialen zoals vinyl en acryl (waar veel douchecabines van gemaakt zijn) zijn nauwelijks te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen betere keuzes.  

2
Wassen

In de badkamer zijn vaak de wasmand en wasmachine te vinden. Een energiezuinige wasmachine is een goed begin voor een duurzamere badkamer. En ook met ecologisch wasmiddel ben je duurzaam op weg. Probeer het gebruik van een wasdroger te vermijden. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor een energiezuinige droger.

3
Schoonmaken

Het schoonmaken van de badkamer is over het algemeen best een klusje, zelfs als je het goed bijhoudt. Dit heeft als gevolg dat mensen veel chemische reinigingsmiddelen gebruiken. Slecht voor de natuur (het stroomt allemaal door het putje) en slecht voor de levensduur van de badkamermaterialen. Maak in plaats daarvan gebruik van  biologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Veel minder agressief voor je badkamer, én voor jezelf.

4
Waterbesparend douchen

Het is geen geheim dat je door korter of kouder te douchen veel water en gas kunt besparen. Het wordt je gemakkelijker gemaakt door voor een waterbesparende douchekop te kiezen. Hiermee bespaar je tot wel 35% water per douchebeurt. En heb je al eens gehoord van douche-wtw? Hiermee kun je warmte terugwinnen uit gebruikt douchewater. Is jouw douchecabine toe aan een upgrade? Op websites als eco-logisch, bol.com of Badkamerplanet kun je terecht voor nieuwe douchegarnituur.

5
Natuurlijke verzorgingsproducten

Er is tegenwoordig een onmogelijk aantal verschillende verzorgingsproducten te koop. Jammer genoeg zijn veel van deze merken niet het beste voor je gezondheid. Of ze zijn erg slecht voor het milieu, en daardoor niet duurzaam. Je kunt dit oplossen door voor ecologische producten te kiezen, of door deze producten zelf thuis te maken. In deze blog delen we recepten om zelf shampoo, scrubs, zeep en wasmiddel te maken. En als je dan toch aan het verduurzamen bent, bekijk je cosmetica ook eens!

6
Infraroodverwarming

Je huis verwarmen met infrarood betekent snelle en lokale warmte. De panelen zijn daarmee ideaal voor ruimten waar je weinig en kort in verblijft, zoals de badkamer! Zo hoef je de rest van het huis niet te verwarmen als jij je 's ochtends klaarmaakt in de badkamer, maar hoef je ook niet te klappertanden tijdens het tandenpoetsen.

Badkamer

Meer duurzame badkamer tips

  • Vergeet de verlichting in de badkamer niet! Ledverlichting is de meest duurzame optie. Deze lampen hebben een lange levensduur en branden tot wel 40.000 uur. 
  • Maak gebruik van een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
  • Om de levensduur van de verf en behang te verlengen moeten schimmels worden vermeden. Laat daarom na het douchen de ventilator nog even doorlopen.  Of let op de spiegel… is deze weer helemaal vrij van vocht, dan kan de ventilator uit.
  • En als we het dan toch over verf hebben: kies voor speciale waterbestendige verf. Dit klinkt niet milieuvriendelijk, maar er zijn wel degelijk duurzame verfopties.
  • Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
  • Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren, maar hier verbruik je veel onnodig water mee.
  • Een warm bad is ontzettend fijn, maar niet zo duurzaam. Met een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
  • Een waterbesparend toilet is beter voor het milieu én je portemonnee. Combineer dit toilet met een dubbel spoelbedieningspaneel. Deze bestaat uit een keuzeknop voor een kleine of grote spoeling. Een kleine spoeling is meestal voldoende, waardoor je waterverbruik aanzienlijk daalt.
  • Met een thermostaatkraan bespaar je water en energie tegelijkertijd. De kraan zoekt automatisch de juiste mengverhouding tussen warm en koud water, waardoor je geen onnodig water verspilt.
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik was blij met de aanbeveling voor linoleum op de vloer. Ik had graag ook wat gelezen over de verschillende wijze van verwarming in de badkamer. De voor-en nadelen van cv-verwarming, elektrische handdoeken rekken, infrarood paneel, elektrisch doorstroom verwarming van de douche.

Volg ons op Facebook