HRE ketel

De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is een kleine energiecentrale in huis. Net als de gewone HR-ketel produceert hij warmte en warm water. Maar voorziet tegelijkertijd ook in elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Het hogere rendement is natuurlijk goed voor de besparing op de maandelijkse energierekeing en voor de vermindering van de CO2-uitstoot. Nadeel van deze wonderketel is op dit moment de hoge aanschafwaarde.

Hoe werkt een HRe-ketel

De HRe-ketel werkt eenvoudig: in de centrale zit naast een HR-ketel ook een kleine motor die elektriciteit opwekt. Bij het opwekken van deze energie bestaat ook warmte. Deze kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van het woonhuis en voor het tapwater. Als er te weinig warmte door deze motor wordt geproduceerd dan spring de HR-ketel bij. Andersom geldt ook als er teveel elektriciteit wordt gebruikt dan wordt automatisch overgeschakelt naar het elektriciteitsnet.

Hoeveel bespaar je met een HRE-ketel?

Omdat een HRe-ketel ook stroom opwekt verbruikt deze meer aardgas. Daar staat natuurlijk tegenover dat men aanmerkelijk minder elektriciteit nodig heeft waardoor de totale energiekosten naar schatting zo’n 20% lager zullen uitvallen. De schatting is dat een HRE-ketel kan voorzien in de helft van de elektriciteit die je jaarlijks verbruikt.

Voor wie is de HRe-ketel geschikt?

De HRe-ketek is vooral geschikt voor huishoudens die relatief veel energie verbruiken. Bij een verbruik van 2000 kubieke meter gas of meer wordt deze ketel echt interessant. Een huishouden, dat minder gas verstookt, wekt met zijn HRe-ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil te rechtvaardigen.

Kosten HRe-ketel

De kosten van de HRE-ketel liggen momenteel erg hoog. Je moet denken aan 10.000 euro. Momenteel is er een subsidie van 4000 euro beschikbaar waardoor de kosten uitkomen op ongeveer 6000 euro. Veel fabrikanten zijn aan het experimenteren met deze nieuwe ketel dus de prijzen zullen vermoedelijk snel dalen. In 2014 moet een terugverdientijd van 5 jaar mogelijk zijn, zonder subsidie.

Kan ik al een HRe-ketel aanschaffen

Momenteel is nog maar één ketel officieel geïntroduceerd op de markt en dat is de eVita van Remeha. Zie ook Remeha HRe-ketel eVita klaar voor de markt

 

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld