Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energiemarkt

Hoe kan je besparen op de energiekosten in de koude maanden?

Langzaamaan komen de koude maanden er weer aan! Voor veel huishoudens tijd om de kachel op te stoken, de warme truien uit de kast te halen en avonden door te brengen onder een plaid. Een plaid is een klein dekentje dat je ook heerlijk kan gebruiken op de bank of andere plekken. Door het dragen van een warme trui en het gebruik van een plaid kan je die kachel een paar graden lager opstoken. Tegelijkertijd helpt dit je de kosten voor het energieverbruik in huis te beperken. 

Welke opties heb je nog meer om energiekosten te besparen in de koude maanden en duurzaam bezig te zijn? Op onze pagina over energie besparen in huis hebben we alles voor je op een rij gezet. Op onze pagina over gas besparen hebben we alle tips voor de verwarming eruit gelicht. Maar hier willen we er toch 3 uitlichten waarmee je duurzamer bent en nog wat mee kan besparen.

1
Verbeter de isolatie op zolder en in je muren

De beste optie is je hele huis professioneel isoleren!  De twee varianten waarmee je het meeste verdient zijn je dak en je muren isoleren. Je vloer en je ramen zijn zeker ook de moeite waard, maar de terugverdientijd is daarvoor wat langer. Zie ook ons artikel over je huis isoleren om alle opties naast elkaar te zien. Warmte stijgt op, waardoor een groot deel van de warmte de woning via het dak verlaat. Met speciale isolerende platen kun je de isolatie van het dak verbeteren. En als je huis na de jaren ’20 is gebouwd heb je waarschijnlijk spouwmuren. Deze zijn relatief makkelijk op te vullen met isolerend materiaal door een isolatiebedrijf. Je energieverbruik neemt hierdoor af. De overheid heeft voor 2 of meer isolatiemaatregelen ook een subsidie beschikbaar gesteld, waardoor dit nog wat aantrekkelijker wordt. 

2
Ga zelf aan de slag met tochtstrips en radiatorfolie in huis 

Een andere manier om duurzamer te leven en te besparen op de energiekosten is het gebruik van tochtstrips of radiatofolie. Tochtstrips kun je rond het kozijn van ramen en bijvoorbeeld onder de deuren in huis plakken. Zeker in oudere woningen kan het in de koude maanden behoorlijk tochten. Niet alleen verergert tocht reumatische klachten. Ook het verzwakt het je weerstand en zorgt het voor een onnodig hoog energieverbruik. Met de tochtstrips, welke je vaak al voor een paar euro bij de bouwmarkt koopt, beperk je dit tot een minimum. Zie hier ons artikel over tochtstrips. Je kan ook makkelijk zelf aan de slag gaan met radiatorfolie. Door deze achter je verwarming te plakken kan je de warmte reflecteren en bespaar je fors op je energierekening.

3
Stap over naar de goedkoopste en groenste energie leverancier.

Lang niet alle energieleveranciers bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Groene stroom is beter voor het milieu. De opwekking van groene stroom gaat zonder fossiele brandstoffen zoals gas of olie, waardoor er geen broeikasgassen vrijkomen. Daarnaast investeren leveranciers een deel van je maandelijkse betaling in duurzame projecten, zoals de aanleg van bossen om te compenseren voor eventueel gasverbruik dat je nog hebt. Naast de mogelijkheid om groene stroom af te nemen bij de energieleverancier, kun je dit ook zelf opwekken door zonnepanelen te kopen. Nieuwbouwwoningen worden standaard niet meer aangesloten op het gasnet. Dit betekent dat bewoners van deze huizen volledig op groene energie kunnen leveren. Bij het overstappen van leverancier krijg je vaak een welkomstbonus en de prijzen kunnen sterk verschillen per leverancier. Daarnaast kunnen er tussen de (groene) stroom leveranciers nog best prijsverschillen zijn. Je kan met een vergelijkingswebsites (bijv. Overstappen.nl.) de energietarieven van verschillende leveranciers vergelijken.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.