HRE of micro-wkk je hoort het overal maar er is nog weinig te zien. Producenten, energiebedrijven en diverse overheidsinstanties werken momenteel hard aan de ontwikkeling en introductie van de nieuwe HRE ketel. Afgelopen jaar heeft minister Maria van der Hoeven nog 10 miljoen extra uitgetrokken als extra impuls voor de ontwikkeling. De vraag is nu: hoe staan we er voor? Hieronder heb ik de betrokken partijen op een rijtje gezet, ik zal proberen de stand van de zaken de komende periode goed bij te houden. In het kort er is een ketel te koop de Whispergen alleen is daar nog weinig over bekend. Remeha lijkt voorop te lopen en zij verwachten eind 2009 met een ketel te komen.

hre ketelRemeha loopt voorop

Remeha is inmiddels het langst bezig met de ontwikkeling van een micro-wkk (hre-ketel) en werd daarvoor ook beloond met de VSK Award. Toch zal iedereen nog het nodige geduld moeten opbrengen. Remeha meldt dat de eerste acht toestellen nu een jaar zonder noemenswaardige problemen draaien. Daarnaast hebben ze nog een veldtest gestart van honderd hre-ketels.  De resultaten van het eerste jaar van de veldtest kun je bekijken op de presentatie van Remeha in powerpoint (hre-ketel-veldtest-remeha) Als ook hier geen problemen naar voren komen kan volgens Remeha nagedacht worden over een landelijke introductie.
Schatting introductie ketel: tweede helft 2009

Vaillant

Vaillant, die net als Remeha met een stirlingmotor een hre-toestel bouwt (ook Viessmann en Baxi bouwen met dezelfde stirlingmotor een eigen hre-toestel), zegt zeker een jaar langer nodig te hebben voor een marktintroductie. De fabrikant test nu al toestellen in het Duitse veld, maar zal ook in Nederland en Engeland veldtesten gaan uitvoeren. Dat de Duitse fabrikant langer de tijd neemt komt doordat ze de levensduur van de combinatie cv-toestel en micro wkk uitgebreid willen testen.
Schatting introductie ketel: tweede helft 2010

Daalderop

Daalderop is de enige die een andere technologie gebruikt. Waar vrijwel alle fabrikanten voor de stirlingmotor kiezen, bouwt Daalderop de ORC-techniek in haar ketel, feitelijk een soort geavanceerde stoomketel die via een generator elektriciteit opwekt. Omdat deze techniek aanzienlijk goedkoper is, ongeveer eenderde van de stirlingtechniek, en ook eenvoudiger is in te bouwen, kan de ontwikkeling bij Daalderop sneller verlopen, volgens de fabrikant. De geplande hre-ketel van Daalderop krijgt een warmteoutput van 10 kW en een elektrisch opwekvermogen van ruim 1 kW. Het enige nadeel ten opzichte van de ketels met stirlingmotor is dat het elektrische rendement ongeveer 5 procent lager ligt dan bij bijvoorbeeld de hre-ketel van Remeha.
Schatting introductie ketel: 2009

Bosch, Nefit en Viessmann

Schatting introductie ketel: tweede helft 2010

Kun je nu al een ketel kopen?

Ja, de enige hre-ketel die momenteel al wel verkrijgbaar is in Nederland is de Whispergen, die door The Magic Boiler company in kleine aantallen wordt geleverd. De Nieuw-Zeelandse fabrikant is bezig in Spanje een productielijn voor de Whispergen op te zetten.
Schatting introductie ketel: Reeds beperkt beschikbaar. Vanaf 2009 moet dit toestel in ruime aantallen op de Europese markt beschikbaar komen.

Ik heb nog geen ervaringen gehoord over de Whispergen. Verder vraag ik me af of er ook subsidie wordt gegeven op deze ketel. SenterNovem geeft namelijk aan nog géén producten op hun lijst te hebben. Als iemand mij meer weet over de status van de Whispergen dan hoor ik het graag.

Kortom het lijkt erop dat we nog even moeten wachten op de grootschalige introductie van de HRE ketel. Duurzaam Thuis houd je op de hoogte.

Overzicht van partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling van de HRE ketel:

Baxi.nl
Boschcvketels.nl
Daalderop.nl
Enatec.com
GasTerra.nl
Nefit.nl
Remeha.nl
Vaillant.nl
WhisperGen.com
SmartPowerSystem.com