Over HRE of micro-wkk hoor je overal maar er is nog weinig te zien. Producenten, energiebedrijven en diverse overheidsinstanties werken momenteel hard aan de ontwikkeling en introductie van de nieuwe HRE ketel. Afgelopen jaar heeft minister Maria van der Hoeven nog 10 miljoen extra uitgetrokken als extra impuls voor de ontwikkeling. De vraag is nu: hoe staan we er voor? Hieronder heb ik de betrokken partijen op een rijtje gezet, ik zal proberen de stand van de zaken de komende periode goed bij te houden. In het kort er is een ketel te koop de Whispergen alleen is daar nog weinig over bekend. Remeha lijkt voorop te lopen en zij verwachten eind 2009 met een ketel te komen.
Remeha loopt voorop
Remeha is inmiddels het langst bezig met de ontwikkeling van een micro-wkk (hre-ketel) en werd daarvoor ook beloond met de VSK Award. Toch zal iedereen nog het nodige geduld moeten opbrengen. Remeha meldt dat de eerste acht toestellen nu een jaar zonder noemenswaardige problemen draaien. Daarnaast hebben ze nog een veldtest gestart van honderd hre-ketels. De resultaten van het eerste jaar van de veldtest kun je bekijken op de presentatie van Remeha in powerpoint (hre-ketel-veldtest-remeha) Als ook hier geen problemen naar voren komen kan volgens Remeha nagedacht worden over een landelijke introductie.
Schatting introductie ketel: tweede helft 2009
Vaillant
Vaillant, die net als Remeha met een stirlingmotor een hre-toestel bouwt (ook Viessmann en Baxi bouwen met dezelfde stirlingmotor een eigen hre-toestel), zegt zeker een jaar langer nodig te hebben voor een marktintroductie. De fabrikant test nu al toestellen in het Duitse veld, maar zal ook in Nederland en Engeland veldtesten gaan uitvoeren. Dat de Duitse fabrikant langer de tijd neemt komt doordat ze de levensduur van de combinatie cv-toestel en micro wkk uitgebreid willen testen.
Schatting introductie ketel: tweede helft 2010
Daalderop
Daalderop is de enige die een andere technologie gebruikt. Waar vrijwel alle fabrikanten voor de stirlingmotor kiezen, bouwt Daalderop de ORC-techniek in haar ketel, feitelijk een soort geavanceerde stoomketel die via een generator elektriciteit opwekt. Omdat deze techniek aanzienlijk goedkoper is, ongeveer eenderde van de stirlingtechniek, en ook eenvoudiger is in te bouwen, kan de ontwikkeling bij Daalderop sneller verlopen, volgens de fabrikant. De geplande hre-ketel van Daalderop krijgt een warmteoutput van 10 kW en een elektrisch opwekvermogen van ruim 1 kW. Het enige nadeel ten opzichte van de ketels met stirlingmotor is dat het elektrische rendement ongeveer 5 procent lager ligt dan bij bijvoorbeeld de hre-ketel van Remeha.
Schatting introductie ketel: 2009
Bosch, Nefit en Viessmann
Schatting introductie ketel: tweede helft 2010
Kun je nu al een ketel kopen?
Ja, de enige hre-ketel die momenteel al wel verkrijgbaar is in Nederland is de Whispergen, die door The Magic Boiler company in kleine aantallen wordt geleverd. De Nieuw-Zeelandse fabrikant is bezig in Spanje een productielijn voor de Whispergen op te zetten.
Schatting introductie ketel: Reeds beperkt beschikbaar. Vanaf 2009 moet dit toestel in ruime aantallen op de Europese markt beschikbaar komen.
Ik heb nog geen ervaringen gehoord over de Whispergen. Verder vraag ik me af of er ook subsidie wordt gegeven op deze ketel. SenterNovem geeft namelijk aan nog géén producten op hun lijst te hebben. Als iemand mij meer weet over de status van de Whispergen dan hoor ik het graag.
Kortom het lijkt erop dat we nog even moeten wachten op de grootschalige introductie van de HRE ketel. Duurzaam Thuis houd je op de hoogte.
Overzicht van partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling van de HRE ketel:
Nefit-bosch.nl
Daalderop.nl
GasTerra.nl
Remeha.nl
Vaillant.nl
WhisperGen.com
Het is nu 2020, nooit meer iets vernomen over dit project.
Is het gedoemd te mislukken?
Een Hre ketel is alleen geschik voor woningen wanneer er een gasverbruik is van meer 2000 m3.
Tevens moet in bestaande woningen de radiatoren met een grotere Vo geplaats worden , zodat het retourwater beneden de 60 graden blijft om een goede condensatie te krijgen. Hierdoor wordt het gasverbruik aanmerkelijk kleiner en maakt men optimaal gebruik van de Hr werking. Wanneer men dit niet doet kan men net zo goed een VR ketel kopen.
Ik heb op de duitse televisie in een flits een huiscentrale gezien, die VW in serie vanaf januari gaat bouwen/leveren. Wie kan me meer info hierover geven?
Frans Hauzer
Hallo, Ik wil even een korte reactie geven over het gebruik van een Hre-toestel, nl. de whispergen met stirlingmotor. Het toestel met daarnaast een boilerbuffervat (om de opgewekte energie in “op teslaan”) draait nu ongeveer vanaf november 2008. In het begin waren er wat opstart problemen, maar die zijn netjes door de fabrikant verholpen. Ik merk wel dat ten opzichte van mijn Remeha Quinta, die in het midden van mijn installatie zit, de whispergen wel een goed ingeregelde installatie nodig heeft. dit komt natuurlijk ook omdat deze op ee n totaal andere plaats staat dan de quinta. Maar al met al valt het ook mee met de geluidsoverlast daar een stirling motor natuurlijk meer geluid maakt dan een normale hr-ketel. Ik denk dat het ook een kwestie is van wennen. maar hij draait nu eigenlijkl nog te kort om een goede reactie tegeven. Ik zal er wel eens weer wat… Lees verder »
Ik zit in het vak maar zal toch proberen een objectieve reactie te geven. Het is goed om een duidelijk verschil te maken in de toepassing van een verwarming voor bestaande of nieuwbouw. Daar waar een warmtepomp met name geschikt is voor lage temperatuursystemen (nieuwbouw)is een HRe ketel ook toepasbaar voor nieuwbouw maar met name geschikt voor de bestaande bouw. Een warmtepomp heeft een gunstig rendement indien het temperatuursverschil tussen de bron en het te verwarmen (b.v.) CV water niet te groot is. Hoge C.V. temperaturen zijn voor een warmtepomp zonder hulpstook (b.v.HR ketel) een probleem. Hierbij zit wel een verschil tussen electrisch gedreven warmtepompen en gasgedreven warmtepompen. Een HRe ketel is wel/ook geschikt voor bestaande (hoge temp.) C.V. systemen. Een HRe ketel zal in de bestaande bouw met een gemiddeld gasverbruik van ongeveer 1600 m3 natuurlijk meer uren maken dan in een nieuwbouwwoning met een gasverbruik van minder als… Lees verder »
Ook Remeha gaat 2009 niet halen, hoorde ik gisteren op de Bouwbeurs. Je moet behoorlijk dom zijn om zo’n HRe met Stirlingmotor te gebruiken in nieuwbouw. Er gaat momenteel 4000 euro!!! subsidie bij, en dan nog is het de vraag of je het apparaat terugverdient als je er zuinig mee omspringt. Om over het gepruts met de betaling voor teruggeleverde stroom maar niet te praten. Daalderop heeft met de zeer betaalbare CombinAir een slimme warmtepomp waarvan er in twee jaar al duizenden geplaatst zijn. Die vergt zonder subsidie eenzelfde investering als een HR-ketel samen met de extra (isolatie)maatregelen om een gelijke EPC te halen. En dan is de energiebesparing geen twintig procent, zoals bij de HRe, maar veertig procent. Kassa, voor jezelf en het milieu! Wonderlijk dat Daalderop als enige een andere technologie gebruikt voor zijn HRe-ketel. De ORC-techniek is gebaseerd op standaardonderdelen, en is mede daardoor veel goedkoper te… Lees verder »
Denk dat de HRe Super cv-ketel alleen iets is voor de rijken.
https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=3742
Bedankt voor je reactie Henk. Ik ben het helemaal met je eens ik denk dat de HRE ketel met stirling motor vooral geschikt is voor de grotere huizen of huizen in het landelijk gebied. Ook voor een huis met een aangesloten bedrijfsruimte of praktijkruimte kan het interessant zijn. Over de HRE ketel met brandstofcel heb ik al wel iets gehoord maar nog geen resultaten gezien. Dus als je ooit iets tegenkomt dan hoor ik het graag.
Het probleem met de aankomende HRE ketels met stirling motor, is dat ze vooral warmte leveren en ca 1 kW stroom. Als de warmte vraag laag is, zoals bij een nieuw, goed geïsoleerd huis, is een HRE ketel eigenlijk ongeschikt, omdat die te weinig draait. Het goed geisloeerde huis heeft gewoon een lage warmte vraag. Interessanter voor een nieuw huis is warmte van een zonneboiler ook voor ruimte verwarming gebruiken. En een nieuw huis zou natuurlijk zo goed geïsoleerd moeten zijn, dat een ouderwetse CV (ook als HRE) eigenlijk overbodig is. Wel een goed gebouwde en geregelde balansventilatie met WTW. Heb je overigens wat gevonden over HRE ketels met brandstofcel? Daar is Essent een beperkte veld-proef mee aan het uitvoeren. Die brandstofcel HRE ketel belooft meer stroom te leveren bij minder warmte, dat is een stuk interessanter dan de stirling HRE ketel. Maar bij nieuwbouw: denk aan nul-energie woning, klimaat… Lees verder »
Bedankt voor dit overzicht.
Wij bouwen op dit moment ons nieuwe (duurzame) huis en zouden daar graag een HRE-ketel gebruiken. Maar als ik dit overzicht zie, zouden we wel eens net te vroeg kunnen zijn…