Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
huis isoleren

De impact van je huis isoleren op je energierekening

Dat je huis verduurzamen belangrijk is om te doen, dringt steeds meer door. Bij de bouw van een nieuwe woning kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van duurzame materialen, voor goed isolerende ruiten en bijvoorbeeld voor een extra laag isolatiemateriaal onder de vloer. Maar: welke impact heeft het isoleren van je huis eigenlijk op de energierekening? En welke isolerende maatregelen kun je treffen, wanneer je in een relatief oud huis woont? In dit artikel vertellen we je meer over de impact die je met isoleren maakt.

Waarom je huis isoleren belangrijk is

De belangrijkste reden om te kiezen voor een betere isolatie van je huis, is het terugdringen van het gas- en stroomverbruik. Kijkend naar de gasprijzen verwachting voor 2022 is hier voldoende reden toe. De gasprijzen gaan namelijk flink omhoog en als je wilt besparen op je energierekening is het slim om hier rekening mee te houden.

‘De gasprijzen gaan flink omhoog en als je wilt besparen op je energierekening is het slim om hier rekening mee te houden’

Kijk je nog wat verder, dan zie je dat het klimaat de komende decennia fors zal veranderen als gevolg van de toenemende uitstoot van schadelijke gassen. Het is niet voor niets, dat de overheid woningen zoveel mogelijk gasloos wil maken in de komende tien tot twintig jaar. Wil je je gasverbruik verminderen door te isoleren? Een simpele oplossing om het gasverbruik terug te dringen is het gebruik van speciale tochtstrips, die je rond de kozijnen van een raam en deur kunt plakken. 

huis isoleren Pexels daria shevtsova

Energiekosten besparen met simpele tips

Door te isoleren draag je niet alleen bij aan een beter milieu. Het levert ook een forse besparing op de energiekosten op. Datzelfde geldt voor het jaarlijks gebruiken van een online energievergelijker. Kijk ieder jaar waar je kunt besparen in huis. Zo bespaar je een paar tientjes per maand, wat op jaarbasis een paar honderd euro kan zijn. Daarnaast hebben we nog een paar simpele tips voor je waarmee je je huis duurzamer maakt én energiekosten bespaart! 

1
Ga aan de slag met tochtstoppers. Door tochtstrips of tochtstoppers kun je je huis simpel wat meer isoleren. Plak ze onder de deur, bij de brievenbus en bij je kozijnen. Maar wist je dat ze ook in de meterkast kunnen en bij de gaten in de muur waar cv- en waterleidingen doorheen lopen?
2
Isoleer je leidingen en buizen in huis met een tochtband of een thermische hoes. Zo gaat er minder warmte verloren.
3
Gebruik radiatorfolie. Hou de warme van de radiator vast door radiatorfolie te gebruiken. Plaats de folie achter de verwarming en bespaar zo'n 20 tot 40 euro per jaar.
4
Ga voor isolerende gordijnen. Ook met gordijnen kun je de warmte beter in huis vasthouden. Isolerende gordijnen zorgen voor een extra laag tussen je raam en je woonruimte, waardoor het warmer blijft in huis. Perfect voor de winter, maar ook lekker koel in de zomer.
5
Plak kozijnfolie op je ramen. Kozijnfolie is te koop in je bouwmarkt en breng je aan met een föhn op je raam. Het zorgt ervoor dat de warmte minder snel weggaat, maar ook dat het lekker koel blijft in huis.
Tesa moll thermo kozijnfolie m x meter

Tesa Moll Thermo Kozijnfolie 1,7 m x 1,5 meter

tochtband kopen, je huis isoleren

Handson tochtband D-profiel rubber wit 3 meter 2 stuks

€4,99
je huis isoleren, tochtstrips

Handson tochtstrip met grijze borstel 93 cm

€7,39

Je huis isoleren doe je zo

Isoleer je ramen en kies voor dubbelglas

Er zijn verschillende manieren om de isolatie in huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van bestaande ruiten, in oudere woningen vaak nog enkel glas, voor HR++ isolatieglas. Kijk hierbij niet alleen naar de ruit zelf, maar let ook op het kozijn. Kunststof kozijnen hebben een lagere Ug-waarde dan varianten van hout. Hoe lager de Ug-waarde van een ruit en kozijn is, hoe minder warmte en daarmee energie er verloren gaat. Hier lees je meer over dubbelglas laten zetten en je kozijnen isoleren

Je vloer en/of kruipruimte isoleren

Naast kiezen voor dubbel of driedubbel glas, is het interessant om de vloer op de begane grond beter te isoleren. Breng bijvoorbeeld een laag schuimbeton aan onder de vloer. Ook het volledige afdichten van de kruipruimte onder je woning kan een optie zijn. We adviseren je vooral om naar vloerisolatie te kijken, want dat heeft in vergelijking met bodemisolatie het meeste effect. Als je je vloer of kruipruimte door een bedrijf laat isoleren, is er zelfs de mogelijkheid dat je subsidie krijgt.

Spouwmuurisolatie

Het isoleren van je spouwmuur is ook een optie waarmee je veel impact maakt. In nieuwbouwwijken wordt vrijwel altijd voor deze optie gekozen. Oudere woningen hebben vaak een lege spouwmuur of een spouwmuur met sterk versleten en achterhaald isolatiemateriaal. Door de spouwmuur vanaf de buitenzijde te vullen met isolerend materiaal, zal er minder kou vanuit de spouwmuur de woning in trekken. Dat zorgt voor een lager energieverbruik, waardoor je geld bespaart. Ook heb je door spouwmuurisolatie minder snel last van tocht. Het is lekker warm in de winter en lekker koel in de zomer door het ademende materiaal. Dat zorgt naast een lagere energierekening ook voor een betere leefomgeving.

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.