Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Woning energie zuinig

Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken

Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening.

Er zijn ontelbaar veel manieren om de woning energiezuiniger te maken, en als particulier kun je dan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Er zijn echter ook een aantal ingrepen waar je vaak heel wat geld voor nodig hebt. Dan is het natuurlijk handig als je een flink bedrag op je rekening hebt staan. Wat voor energiezuinige ingrepen zijn er en hoe kunnen deze gefinancierd worden?

Woning energiezuinig maken: ingrepen

Naast gewoon aandacht besteden aan hoeveel je precies verbruikt, en de lichten niet aan laten staan als je de woning verlaat, zijn er veel andere, efficiënte manieren om energiezuiniger te wonen. Een overzicht:

1. Installeer zonnepanelen
Veel woningen beschikken over dergelijke panelen, die vaak wel meer dan de helft van de energiebehoefte vervullen (soms zelfs nog méér). Zonnepanelen op zich kosten dan wel heel wat, op de lange termijn leveren ze alleen maar financieel voordeel op.

2. Kies ledverlichting
Hoe meer lampen en andere verlichting je kunt vervangen door ledverlichting, hoe beter. Dergelijke lampen gaan wel tien maal zo lang mee als gewone halogeen- en gloeilampen, en ze verbruiken veel minder energie. Led is dus de beste investering als je zowel je eigen portemonnee als het milieu een plezier wilt doen.

3. Zorg voor een goede isolatie
De verwarming van de woning is een van de meest energie verbruikende invloeden in de woning. Hoe minder je die dus nodig hebt, hoe beter. Als je kiest voor betrouwbaar isolatieglas in de woonkamer en slaapkamers, maar ook de muren goed isoleert, dan betaal je veel minder stookkosten. Let je daarbij ook nog op het energieverbruik en stel je de temperatuur wat lager in? Dan bespaar je daarmee ook weer. Je kan ook subsidie aanvragen om je huis te isoleren.

Hoe financier ik energiezuinig wonen?

Energiezuinig wonen is dan wel voordelig op de lange termijn, daar gaan soms flink wat kosten aan vooraf. Het is dan ook belangrijk deze te kunnen financieren, en dat kan op verschillende manieren:

1. Geld lenen
Je kunt kiezen voor geld lenen bij de bank. Hierbij betaal je rente over het bedrag dat je leent, waardoor je uiteindelijk meer kosten kwijt bent. Alsnog kan dit de uiteindelijke besparing waard zijn. Ook kun je ervoor kiezen om geld te lenen bij vrienden of familie, maar zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt, vastlegt en je daaraan houdt.

2. Zelf genoeg sparen
Zelf sparen lijkt altijd de beste optie, want geld lenen kost geld. Wel kan het een tijd duren voordat een bedrag bij elkaar is gespaard, daarom kan het misschien zelfs nog voordeliger zijn (met het oog op besparing in energiekosten) om een geldbedrag te lenen.

3. Subsidie aanvragen
Om de kosten van de duurzame investeringen wat te drukken, zijn er meerdere subsidies te krijgen. Dit omdat energiebesparende maatregelen zo gestimuleerd proberen te worden. Sommige gemeenten bieden daarom een subsidie aan. Ook is er voor particulieren de subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waarmee je zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunt aanschaffen en installeren. En zo zijn er meer subsidies.

Wat levert energiezuinig wonen op?

Het spreekt voor zich dat energiezuinig leven en wonen alleen maar voordelen biedt. Wat zijn die voordelen precies?

1. Energiezuinig wonen helpt je heel wat te besparen op de lange termijn. Denk daarbij aan isolatie, waarmee veel wordt bespaard op dure energiebronnen zoals gas.

2. Energiezuinig wonen draagt bij aan het milieu, dankzij het beperkte gebruik van fossiele brandstoffen. Kies je ook nog eens voor het zelf opwekken van energie, dan ben je behoorlijk milieubewust bezig.

3. Energiezuinig wonen kan de waarde van de woning doen stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zonnepanelen laat plaatsen, die niet enkel milieuvriendelijker en besparend zijn, maar ook zorgen voor een beter energielabel van de woning. Hierdoor zal deze meer waard zijn bij een eventuele verkoop.

4. Door duurzame ingrepen wordt het binnenklimaat in de woning vaak wat gezonder. Dit heeft invloed op je eigen gezondheid, maar ook op die van je woning. Door dat laatste hoeven er eventueel minder snel dingen vervangen of gerestaureerd te worden in en aan het huis. En daarmee bespaar je ook weer op de kosten.

Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bedankt voor de tips. In huis hebben we al ledverlichting. Zonnepanelen lijken een goede optie, maar die kosten ook duur. En geld gaan lenen lijkt mij niet zo handig. Dus voor nu maar de voorhand liggende manieren toepassen. Ledlampen verbruiken minder energie en is tevens een van de goedkope methoden.

Echt, het eenvoudigste en wat het minste kost om aan te passen is het overgaan naar ledverlichting. Zal vreemd zijn ergens terecht te komen en dat niet te zien. Zonnepanelen zijn on the long run idd voordeliger, maar de investering die hiermee gepaard gaat..oeff.
Verder bespaar je door eensgestemd te zijn met een ieder die in huis komt/is om op je energieverbruik te letten. Meer kan je niet aan doen.

Leuke blog! Leuk artikel met erg handige informatie en tips over hoe je energiezuiniger kan leven. Zelf ben ik ook veel bezig met energiezuiniger leven en ik wilde dit stevig aan gaan pakken. En aan de hand van deze blog met goede tips gaat dat me veel eenvoudiger lukken, heel erg bedankt!

verhuizen naar waar het wel energiezuinig is?

Dit is allemaal heel erg fijn, maar bedoeld voor een koopwoning, wij wonen in een huurappartement van 1972, dus alles is oud en versleten, er wordt door de eigenaar liever allemaal verkocht,van de 110 zijn er 32 verkocht, er wordt zelfs aan het enkelglas niets gedaan. Zonnepanelen ??> Vergeet het maar. Op alle flats om ons heen staan ze op het dak, maar die zijn eigendom van een corporatie en wij niet,
ER wordt wel van alles beloofd maar er gebeurt niets want de VvE heeft geen geld!
Zelf hebben wij alleen nog maar ledverlichting, wat kunnen wij nu nog doen ?
wij laten geen verwarming of licht aan in een kamer waar we niet zijn.

In Belgie (Vlaanderen) ligt het vol met zonnepanelen. Waar wachten jullie op?
Wel flink in de zak gezet met grote beloftes ivm opbrengst…
Wat politiek vermag….

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.