Elektrische Kachel

Een elektrische Kachel verbruikt veel energie. Vermijdt de elektrische kachel dan ook als hoofdverwarming en eigenlijk ook als bijverwarming. Dit geldt zowel voor de oliegevulde als de convectie elektrische kachel. Alleen voor ruimten waar kort verbleven wordt en als bijverwarming, van een kamer in de koude wintermaanden, kan een elektrische kachel uitkomst bieden. Het grote voordeel van een elektrisch systeem is de lage kostprijs. Dit voordeel wordt echter door het gebruik snel teniet gedaan. Een elektrische kachel heeft doorgaans een vermogen van tussen de 2.000 en 3.000 watt. Dit hoge wattage kan voor een flinke rekening zorgen.

Om een beeld te geven… als je een elektrische kachel gedurende een jaar 2 uur per dag aanzet, dan zijn de kosten ongeveer € 300,-. Teruggerekend kost een elektrische kachel daarmee ongeveer € 0,45 tot € 0,50 cent per uur. Daarmee is elektrische energie ruim 3 keer zo duur als verbrandingsenergie uit aardgas. Hierdoor is elektriciteit (voorlopig) het minst ecologisch verantwoorde systeem van verwarmen.

De vraag of verwarmen met elektriciteit ‘goed’ of ‘slecht’ is, is niet eenduidig te beantwoorden. Het verschilt per land en situatie. Zo leveren onze energiecentrales in Nederland over het algemeen grijze stroom. Stroom uit eindige en vervuilende energiebronnen. Daarnaast gaat bij het transport ook nog eens veel meer energie verloren. Wij zijn ervan overtuigd dat je in Nederland eigenlijk niet moet verwarmen door middel van elektriciteit. In Noorwegen, waar de meeste stroom wordt opgewekt met behulp van waterkrachtcentrales, is dit een ander verhaal. Mocht je beschikken over je eigen zonnepanelen of misschien wel een windmolen dan ligt de zaak ook weer iets genuanceerder. Maar zelfs dan is het in de meeste gevallen het interessants om je eigen groene stroom te gebruiken voor de standaard elektrische apparaten en tocht te verwarmen via de gas cv installatie. Kortom, elektriciteit is over het algemeen ecologisch het minst verantwoorde systeem om te verwarmen. Op het moment dat onze stroom 100% duurzaam wordt geproduceerd, wordt elektrisch verwarmen voor het milieu pas interessant.

Tips voor het gebruik van elektrische verwarming

  • Een elektrische kachel levert het snelst warmte en is dus ideaal voor ruimten waar je weinig en kort vertoeft. Voor de badkamer kan een elektrisch systeem een goede keuze zijn, maar ook hier heeft in vele gevallen een cv installatie de voorkeur.
  • Een elektrische kachel kan de badkamer snel verwarmen. Dit kan de ideale oplossing zijn als je ’s ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
  • Je hoort tegenwoordig steeds vaker over elektrische vloerverwarming in de badkamer. Deze vorm van verwarming gebruikt over het algemeen meer energie en is daarom milieuonvriendelijker dan een warmwaterverwarming.
  • Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je de kachel een keer vergeten terug- of uit te zetten dan blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
  • Het is wel interessant om elektrisch te verwarmen met behulp van een warmtepomp in combinatie met laag temperatuur verwarming zoals wand- en vloerverwarming. Door het hoger rendement van dit systeem kan het voordeliger zijn dan een aardgas installatie. De aanschaf van een warmtepomp installatie is helaas nog steeds vrij prijzig.

 

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld