Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dual Inverter, Combination Of Air Conditioner Compressor And Heating Pump, Installed On A Roof Of Family House.

Hybride warmtepomp kopen? Dit moet je weten.

Ben je bezig met het verduurzamen van jouw woning? Of heb je net een nieuwe woning gekocht? Dan kan het je niet ontgaan zijn: in de transitie naar een milieuvriendelijke wereld is de hybride warmtepomp on-topic. De Rijksoverheid stelt de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht als de cv-ketel aan vervanging toe is. Vanaf dat jaar moeten huiseigenaren bij het vervangen van hun cv-ketel dus verplicht overstappen op een duurzamer alternatief. De hybride warmtepomp is de meest voordehand  liggende keuze. Daarom geven we je via dit artikel meer inzicht over het kopen van een hybride warmtepomp.

1
In het kort: hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met de traditionele cv-ketel. Je bespaart met een hybride warmtepomp op zo’n 60% van het gasverbruik voor verwarming. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het echt fors kouder is, springt de cv-ketel bij voor extra warmte.

2
De voordelen van een (hybride) warmtepomp?

1
Energiezuinig en duurzaam: Een hybride warmtepomp maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat en een stuk duurzamer dan traditionele verwarmingssystemen. Hybride warmtepompen gebruiken namelijk minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat je met een hybride warmtepomp €200 tot ruim €600 per jaar bespaart op je energierekening.
2
Milieuvriendelijk: Hybride warmtepompen verminderen de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dit resulteert in een beter milieu en een gezonde leefomgeving voor onszelf en volgende generaties. Het kopen van een hybride warmtepomp is een milieuvriendelijke keuze.
Lucht warmtepomp
3
Aanpasbaar en flexibel: Een hybride warmtepomp werkt samen met de traditionele cv-ketel. Dit maakt dat het systeem zich goed kan aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Is het koud buiten, dan springt de cv-ketel bij en zo zit je er thuis altijd warm en comfortabel bij. Zo reguleer je jouw verwarming via een Applicatie (ook op afstand) en optimaliseer je het gebruik van de verwarming, zodat er geen energie verloren gaat.
4
Toegankelijk en eenvoudige installatie: Een hybride warmtepomp kan bijna altijd geïnstalleerd worden. Ook als je woning gedateerd is en nog niet overal voorzien is van goede isolatie is de hybride warmtepomp een prima optie. De hybride warmtepomp wordt geïntegreerd met het bestaande verwarmingssysteem. Dit maakt de installatie toegankelijk en behapbaar. In tegenstelling tot het gebruik van andere soorten warmtepompen is vloerverwarming of een aangepast verwarmingssysteem geen absolute must. Wil je een hybride warmtepomp kopen? Dan blijven de installatiekosten vaak laag vanwege het samenspel met de cv-ketel en het bestaande verwarmingssysteem.

3
Hybride versus full-electric

De meeste voordelen (zie hierboven) gelden voor alle warmtepompen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp tegenover full-electric? Bij een hybride warmtepomp hoef je het huis niet optimaal te isoleren. De reden hiervoor is dat bij een hybride warmtepomp de CV-ketel bijspringt op de koudste dagen. Met een full-electic warmtepomp is dit niet mogelijk. Een hybride warmtepomp is goedkoper in de aanschaf dan een full-electric warmtepomp en eenvoudiger – zonder ingrijpende verbouwingen – te installeren in woningen. Ook vereist de hybride warmtepomp weinig (extra) ruimte: de hybride warmtepomp heeft ongeveer het formaat van een halve CV-ketel en komt hier in de buurt te hangen. De samenwerking met de CV-ketel zorgt voor betrouwbare verwarming.

Daarentegen bespaart een full-electric warmtepomp uiteindelijk meer. De full-electric warmtepomp levert naast warmte voor je woning ook warm water voor in de badkamer en keuken. Zo kan je echt helemaal van het gas af. Een full-electric warmtepomp verbruikt geen fossiele brandstoffen, wat resulteert in lagere kosten en een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is natuurlijk een zeer belangrijke stap richting duurzaamheid en helpt bij het tegengaan van klimaatverandering.

De keuze voor een hybride of full-electric warmtepomp is een persoonlijke en deels budget-gebonden keuze. Laat je vooral inlichten door erkende installateurs en blijf hierin dichtbij je eigen wensen. Beide opties geven richting aan een duurzame wereld. 

4
Weinig aanpassingen in huis

Hvac Worker Performing Heat Pump Maintenance

Overweeg je om een hybride warmtepomp te kopen? Dan zit je goed, een hybride warmtepomp is namelijk geschikt voor ieder type huis. Een hybride warmtepomp neemt ongeveer 85% van de verwarming van jouw woning over. De traditionele cv-ketel zorgt voor warm water in de badkamer en keuken en het huis wordt verder verwarmd door de hybride warmtepomp. Enkel op zeer koude dagen springt de cv-ketel bij voor verwarming. Bij andere (volledig elektrische) warmtepompen is er vaak extra isolatie of installatie van vloerverwarming nodig om efficiënt te werken. Bij een hybride systeem zijn deze grote aanpassingen meestal niet nodig, vanwege samenspel met het bestaande verwarmingssysteem. Maar hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder vaak je cv-ketel hoeft bij te springen en hoe minder aardgas je dus verbruikt.

5
De hybride warmtepomp en zonnepanelen

Een hybride warmtepomp verbruikt minder elektriciteit dan een full elektrik, maar wij adviseren nog steeds ook de hybride  te combineren met zonnepanelen. Je elektriciteitsverbruik zal gewoon echt fors toenemen en zonnepanelen is een duurzame manier om je elektriciteitsrekening binnen de perken te houden. Hoewel het terugleveren van stroom steeds minder oplevert, scheelt het nog steeds aanzienlijk in je stroomverbruik wanneer je gebruikmaakt van zonnepanelen voor het opwekken van stroom. De compressor van de warmtepomp maakt gebruik van deze energiebron en daarom kunnen zonnepanelen en een warmtepomp heel goed samenwerken.

Er zijn slimme manieren om de zonnepanelen te combineren met de warmtepomp: maak overdag optimaal gebruik van de stroom voor het opwarmen van de warmtepomp-boiler. En stem de warmtepomp en zonnepanelen optimaal op elkaar af via slimme meters en domoticasystemen. Zo gebruik je zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Met voldoende zonnepanelen en een warmtepomp in huis kun je zorgen voor nul-op-de-meter of misschien zelfs winst op de energierekening. Hoeveel zonnepanelen heb je hiervoor nodig? Er is geen vast aantal zonnepanelen aan te geven voor het samenwerken met de warmtepompen. Gemiddeld genomen zul je voor een hybride warmtepomp (die samenwerkt met de cv-ketel) genoeg hebben aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen en voor een all-electric warmtepomp 7 tot 9 (extra) zonnepanelen.

De volgende factoren zijn van invloed op het aantal zonnepanelen:

  • Het vermogen van de warmtepomp: hoe groter het vermogen, hoe meer stroom er nodig is. En het benodigde vermogen is weer afhankelijk van de grootte van je huis, de isolatie, de gewenste temperatuur en het type warmtepomp.
  • Het energieverbruik: dit heeft onder andere te maken met het rendement van de warmtepomp en de energiebehoefte van de woning.
  • De beschikbare hoeveelheid zonlicht: de locatie van de zonnepanelen is van invloed op de beschikbare hoeveelheid zonlicht dat opgenomen kan worden. En natuurlijk het aantal zonuren per jaar.
  • Rendement van de zonnepanelen: afhankelijk van het type zonnepanelen en de installatie kan de efficiëntie van de zonnepanelen variëren.

Ben je benieuwd hoe je jouw zonnepanelen zo effectief mogelijk laat samenwerken met je warmtepomp? Een gecertificeerd installateur kan berekenen wat voor jouw woning het ideale aantal zonnepanelen is en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de warmtepomp. Bekijk ook het stappenplan bij de keuze voor zonnepanelen en hoe je zelf zonnepanelen kunt plaatsen.

6
De beste hybride warmtepomp?

Wat is de allerbeste hybride warmtepomp? Dit verschilt echt per woning en hangt ook voor een groot deel af van jouw persoonlijke stookgedrag en gezinssituatie. Het is voor ons onmogelijk om dé perfecte warmtepomp aan te wijzen, maar gelukkig deed de Consumentenbond onderzoek. In dit uitgebreide onderzoek van de Consumentenbond ontdek je de specificaties van verschillende warmtepompen inclusief terugverdientijd. 

Hybride warmtepompen - Hoe we testen (Consumentenbond)
Hybride warmtepompen - Hoe we testen (Consumentenbond)

Goed getest volgens de Consumentenbond:

550x700

Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW monoblock

Voor de grootste besparing op je energierekening
Remeha

Remeha Elga Ace 6 kW hybride warmtepomp

Makkelijk te combineren met een bestaande cv-ketel
550x412

Vaillant arotTHERM split VWL 55/5 AS lucht/waterwarmtepomp 230V

Op vol vermogen is dit de stilste hybride warmtepomp

Geen woning is hetzelfde en dan nog niet te spreken over de woon- en comfortwensen. Hecht je waarde aan stilte? Of juist aan esthethiek en wil je dat de warmtepomp niet zichtbaar is? Op basis van diverse vraagstukken kies je dé beste warmtepomp – voor jou. We raden tijdens het kopen van een warmtepomp aan om advies in te winnen bij een expert. Zo kies je samen met de installateurs van NIBE voor een warmtepomp die perfect bij jouw woning en wensen past.

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste en duurzame leefstijl. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar camper op het land van verschillende eco-communities in Europa. Hier leerde ze over permacultuur tuinieren, duurzame bouwtechnieken, upcycling, seizoensgebonden eten en consuminderen. Het liefst schrijft ze over creativiteit binnen de circulaire economie en een groene omgeving.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook