Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen Schoonmaken 2

How to: het onderhouden en repareren van zonnepanelen

Het is zover, de zonnepanelen glanzen op je dak en leveren duurzame energie op. De meeste zonnepanelen stellen geen hoge eisen aan onderhoud en hebben een levensduur van zo’n 25 jaar. Hoewel we ons dus niet écht hoeven te bekommeren om de zonnepanelen, is het wel belangrijk om regelmatig de opbrengst te checken. Wanneer deze opvallend veel terugloopt vragen de zonnepanelen om een schoonmaakbeurt. Ook kan het tijd zijn om de zonnepanelen te repareren.
Lees in dit artikel hoe je de opbrengst leest en je zonnepanelen onderhoudt.

1
Lees de opbrengst regelmatig

In het kader van voorkomen is beter dan genezen is het belangrijk dat je inzicht hebt in de opbrengst van de zonnepanelen. Stel van te voren vast wat je verwacht qua opbrengst en of dit strookt met de realiteit. Het komt voor dat zonnepanelen kapot gaan tijdens het transport naar je woning of tijdens de installatie van de zonnepanelen. Vlak na de plaatsing van de zonnepanelen is het goed om de opbrengst te controleren.

Bij zonnepanelen hoort een omvormer: een kastje dat de opgewekte energie omzet in stroom. Deze omvormer registreert het vermogen en de opbrengst van de zonnepanelen. Via de website of App van jouw fabrikant kan je de opbrengst controleren. Het vermogen van zonnepanelen neemt gedurende de eerste 25 jaar heel geleidelijk af. Loopt de opbrengst opvallend veel terug – zonder logische verklaring zoals weersomstandigheden – dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

2
Identificeer het probleem

Zonnepanelen Schoonmaken

Controleer de zonnepanelen eerst op zichtbare schade, zoals gebroken glas, losse bedrading, viezigheid of beschadigde montagesystemen. Na de identificatie van het probleem kan je zelfstandig aan de slag gaan of een expert inschakelen. Zo is een omvormer gemakkelijk te plaatsen en vereist een schoonmaakbeurt geen hogere wiskunde.

Gaat het om complexere zaken dan raden we je aan om een expert in te schakelen. Deze vind je snel door in je online zoekopdracht ook jouw regio te vermelden. Bijvoorbeeld ‘zonnepanelen installateur Emmen’, voor de regionale specialist van het Noorden. 

3
Tijd voor een nieuwe omvormer

Zodra de opbrengst terugloopt, kan het zijn dat de omvormer versleten of defect is. Omvormers gaan gemiddeld zo’n twaalf jaar mee. Een omvormer is dus eerder aan vervanging toe dan zonnepanelen. Merk je dat de omvormer achteruit gaat dan is het tijd om deze te vervangen om zo verlies van jouw duurzame energie-opbrengst te voorkomen. Op de meeste omvormers wordt een fout aangegeven via een rood of knipperend lampje. Via de gebruiksaanwijzing ontdek je hoe jij de omvormer reset of vervangt.

4
Het schoonmaken van zonnepanelen

Schoonmaak Zonnepanelen

Het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel in het onderhoud ervan. Het is raadzaam om de zonnepanelen één keer in de vijf jaar grondig schoon te maken. Woon je in een omgeving met veel stof, pollen of vuil dan is het raadzaam om dit vaker te doen. Regent het een periode minder dan gemiddeld? Ook dan verstoffen de zonnepanelen sneller en vragen ze om meer schoonmaakwerk.

Met deze vijf simpele stappen maak je de zonnepanelen grondig schoon. Zodoende verhoog je het rendement en verleng je de levensduur van de panelen. 

1
Controleer de veiligheid: voordat je begint met het schoonmaken van de zonnepanelen zorg je ervoor dat je veilig kunt werken. Schakel de zonnepanelen uit en controleer of er geen schade of losse bedrading is. Noodzakelijk tijdens een schoonmaak-sessie is een stabiele ladder waarop je makkelijk bij de zonnepanelen komt.
2
Verwijder los vuil: voor het verwijderen van los vuil, zoals bladeren, takken en stof gebruik je een zachte borstel of bezem. Doe dit zachtjes om diepe krassen op de panelen te voorkomen.
3
Reinig de panelen met sop: vul een emmer met lauwwarm water en voeg een mild schoonmaakmiddel toe, zoals natuurlijk afbreekbare zeep. Gebruik een zachte spons of doek om de panelen schoon te maken. Vermijd schurend schoonmaakmiddel of harde borstels die de panelen mogelijk beschadigen.
4
Spoel af: Na het insoppen van de zonnepanelen spoel je deze grondig af met water om alle zeepresten te verwijderen. Gebruik bij voorkeur een tuinslang met een zachte straal.
5
Droog de zonnepanelen: Easy, de wind doet haar werk. Zonnepanelen laat je gewoon aan de lucht drogen. Check wel even of echt alle soprestjes verdwenen zijn, want deze kunnen de energieopbrengst van de panelen verminderen.

5
Controleer de bedrading

Het kan zijn dat de elektrische bedrading van de zonnepanelen de productie van zonne-energie verstoort. Zo kan de conditie van de elektrische bedrading (meestal pas na enkele jaren) verslechteren. Tijdens de installatie van de zonnepanelen moet de bedrading vakkundig worden weggewerkt. Kabels en connectoren moeten goed beschermd worden tegen de elementen: water, wind en zonlicht. Is de bekabeling niet goed vastgezet onder de panelen, dan kan er oxidatie ontstaan. Ook komt het voor dat ongedierte, zoals ratten de bedrading kapot knagen. 

Je kan zelf op het dak klimmen om te controleren of de bedrading nog goed vastzit en er geen sprake is van voorgaande situaties. Mocht je kapotte of losse bedrading ontdekken schakel dan direct een elektricien in. 

6
Schakel een expert in voor het repareren van zonnepanelen

Als je omvormer nog uitstekend werkt en de zonnepanelen schoon zijn horen ze voldoende en frequent energie op te leveren. Merk je dat er iets niet klopt? Dan kan je het beste een expert inschakelen om zonnepanelen te repareren. Het repareren van zonnepanelen kan complex zijn en vereist gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Als je niet zeker bent, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele zonne-energie-installateur of een specialist in zonne-energiesystemen. Wij adviseren hiervoor een lokale erkende specialist. Zonnepanelen in Drenthe kan je bijvoorbeeld laten vervangen door ‘Zonnepanelen Noord’ een erkend installateur vanwege de kwaliteitsregisters, zoals InstallQ en Techniek Nederland. Het laten repareren van zonnepanelen kan erg duur zijn. Als je zonnepanelen op het einde van hun levensduur zitten, dan kan je beter overwegen ze te vervangen.

Hopelijk kan je zelfstandig aan de slag met onze tips. Nadat je het schoonmaak- en/of reparatiewerk grondig hebt uitgevoerd kan je het zonnepanelensysteem weer inschakelen om te controleren of het goed functioneert. Monitor regelmatig de prestaties om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Zo blijf je voorzien van zonne-energie, draag je bij aan een duurzaam energysysteem en ga je uitputting van fossiele brandstoffen tegen!

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste en duurzame leefstijl. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar camper op het land van verschillende eco-communities in Europa. Hier leerde ze over permacultuur tuinieren, duurzame bouwtechnieken, upcycling, seizoensgebonden eten en consuminderen. Het liefst schrijft ze over creativiteit binnen de circulaire economie en een groene omgeving.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook