Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
waterzijdig inregelen gasverbruik verminderen

  Gasverbruik verminderen door waterzijdig inregelen: dit is hoe dat werkt

  Impact
  Milieuwinst
  20% gasvermindering
  Kosten
  vanaf 199 euro
  Terugverdientijd
  1 - 2 jaar
  Gemak
  1 dag
  Subsidie
  Ja

  Je gasverbruik verminderen is een hot topic nu de gasprijzen enorm stijgen. Natuurlijk kun je zelf de verwarming lager zetten en goed opletten, maar er zijn ook andere manieren. Een daarvan is je CV beter laten instellen – dat wordt ook wel waterzijdig inregelen genoemd. 80% van de CV’s is namelijk niet goed genoeg ingesteld, waardoor je gas verspilt. Door het beter in te laten stellen kun je tot 20% gas besparen. Dit is alles wat je wilt weten over waterzijdig inregelen.

  waterzijdig inregelen gasverbruik verminderen

  Waterzijdig inregelen: wat is dat precies?

  Wat is waterzijdig inregelen precies? Het betekent letterlijk het instellen van je radiatoren. Dat is nodig, aangezien 80% van de radiatoren in Nederland niet goed zijn ingesteld. Waar het vroeger altijd werd gedaan bij het installeren van nieuwe verwarming, gebeurt dat nu vaker niet dan wel. Dat is jammer, want op het gebied van duurzaamheid valt daar juist veel te winnen. Je bespaart er namelijk gas mee – tot 20% (!) – en daarmee ook geld op je energierekening. Kortom: een goede optie om voor je gasverbruik verminderen.
   
   
   

  Wat gebeurt er bij waterzijdig inregelen?

  1
  De monteur laat je CV leeglopen.
  2
  Het plaatsen van voetventielen of thermostaatkranen op je CV.
  3
  Je CV-ketel wordt opnieuw gevuld en daarna ontlucht.
  4
  De monteur past je instellingen van je CV-ketel aan. De aanvoertemperatuur wordt hierbij verlaagd.
  5
  De vloerverwarming wordt eventueel gecontroleerd.
  6
  Je CV wordt opnieuw gevuld en vervolgend weer ontlucht.
  7
  Als je CV ouder is dan 5 jaar kan het expansievat vervangen worden. Dat is handig om te doen als je CV leeg is en kost zo'n 125 euro.

  Check hoeveel jij kunt besparen in huis

  Waterzijdig inregelen via Zoovy.nl

  Onze keuze
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to
  Kwaliteit
  7,5
  CO2
  20% minder gas
  Prijs
  €199 euro
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  Goed voor het milieu
  Je bespaart er maximaal 20% gas mee per jaar
  Je bespaart er geld mee op je energierekening
  Nadelen
  Het is relatief duur, maar je haalt de kosten er zeker uit
  Omschrijving
  Een CV ketel wordt doorgaans geplaatst met standaard instelling. Met een paar simpele wijzigingen stel je een cv installatie af op jouw eigen woning. Zo bespaar je energie en zorg je voor een beter comfort in het huis.
  ...
  waterzijdig inregelen gasverbruik verminderen

  Meestgestelde vragen over waterzijdig inregelen

  1
  Waterzijdig inregelen kosten: hoeveel kost het?

  De waterzijdig inregelen kosten hangen samen met het aantal radiatoren dat je hebt. Hoe meer radiatoren je wilt laten afstellen, hoe meer het kost. Om de kosten af te wegen tegen de besparingen, is het verstandig om te kijken naar wat voor type woning je hebt. Hierboven hebben we een overzicht van de waterzijdig inregelen kosten gemaakt inclusief de besparingen bij een tussenwoning, hoekwoning en een vrijstaande woning.

  2
  Waterzijdig inregelen van oude radiatoren: kan dat?

  Het waterzijdig inregelen van oude radiatoren is een verhaal apart. De meeste radiatoren kunnen worden ingeregeld, dat komt omdat ze een inregelventiel hebben. Hiermee sluit je het water af en kan de verwarming leeglopen. Het waterzijdig inregelen van oude radiatoren kan alleen als je radiator zo'n ventiel heeft. Als die er niet is, bij sommige oudere cv-installaties, is waterzijdig inregelen helaas niet mogelijk.

  3
  Waterzijdig inregelen vloerverwarming: kan dat ook?

  Je kunt een monteur ook vragen naar het waterzijdig inregelen van je vloerverwarming. De meeste bedrijven doen dit namelijk ook. Hoe werkt dat precies? Het waterzijdig inregelen van de vloerverwarming gaat via je CV-ketel. De monteur kijkt naar je ketel of warmtepomp waardoor je vloerverwarming ook beter kan worden ingesteld nadat de ketel is leeggelopen. Als er andere aansluitingen zijn die enkel voor je vloerverwarming van toepassing zijn, regelt je monteur dit natuurlijk ook. Kortom: waterzijdig inregelen vloerverwarming kan zeker.

  4
  Kun je waterzijdig inregelen ook zelf doen?

  Wij van Duurzaam Thuis adviseren je om een monteur in te schakelen, omdat een expert meer kennis heeft over dit specifieke onderwerp. Dat kun je bijvoorbeeld doen via Zoovy vanaf 199 euro. Als je een ervaren klusser bent en vaker met verwarmingen hebt gewerkt, zou je het zelf kunnen proberen. Toch adviseren we je zeker om informatie in te winnen bij een expert. Zo kom je namelijk tot de meeste besparing en weet je zeker dat alles goed is ingesteld. Wel zo veilig. Toch zelf doen? Hieronder hebben we een how-to voor je gemaakt.

  CV-installatie waterzijdig inregelen? Leer het in 20 minuten!

  How to: zelf waterzijdig inregelen

  1
  Demonteer je oude radiatorkraan
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Als eerste ga je je oude radiatorkraan demonteren. Leg een handdoek op de grond om het water dat uit je cv komt op te vangen (of gebruik een speciale waterstofzuiger). Emmers bij de hand houden is ook altijd een goed idee, want er zitten liters water in je cv. Alles klaar voor het water? Dan is het tijd om de kraan open te draaien met een waterpomptang. 

  2
  Draai de radiatorbocht los en laat het water uit je cv lopen
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Als je kraan open is, gaat het demonteren verder bij de radiatorbocht. De radiatorbocht kun je meestal zonder gereedschap losdraaien van je radiator. Hierbij komt meestal het meeste water vrij, dus zorg dat je goed bent voorbereid met handdoeken en emmers.

  3
  Draai de moer van je nieuwe radiatorkraan aan je nieuwe radiatorbocht
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Gebruik de moer van het staartstuk dat bij de nieuwe radiatorkraan wordt geleverd en draai dit om je nieuwe radiatorbocht. Zo weet je straks zeker dat je de goede maat hebt.

  4
  Verpak het staartstuk van je nieuwe radiatorbocht
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Verpak het staartstuk van je nieuwe radiatorbocht met afdichtingsmateriaal. Hiervoor kun je Loctite 55 gebruiken, hennep of speciale tape die bedoelt is voor water. Zorg dat het staartstuk goed wordt bedekt en breng het materiaal aan door met de schroefdraad mee te gaan van voor naar achter. Hierna maak je een kruis met de loctite om ervoor te zorgen dat het materiaal niet meedraait met de kraan straks. Hierna breng je het materiaal weer aan door het om het staartstuk heen te draaien, van voor naar achter, net zoals in het begin. Knip de loctite dan af en draai het nog even aan met je vingers zodat het strak genoeg om het staartstuk zit.

  5
  Plaats de nieuwe radiatorbocht
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Zorg dat al het water uit je cv is gelopen. Dat kan soms even duren. Ook kan er nog meer water komen als je denkt dat je cv al leeg is. Klaar? Plaats dan een nieuwe radiatorbocht met de waterpomptang. Draai de bocht goed vast.

  6
  Plaats de nieuwe radiatorkraan
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Haal eventueel de knelring weg van de leiding. In deze video hierboven vind je hiervoor een handige lifehack. Draai hiervoor een deel van de leiding los, leg op een hamer of ander stevig voorwerp en tik voorzichtig in het midden met een hamer om de knelring los te laten komen zonder de leiding te beschadigen. Na een paar keer tikken draai je de knelring er zo vanaf. Schuur hierna eventueel verf weg van de leiding. 

  Plaats de moer om de leidingbuis heen, daarna de knelring en daarna de nieuwe radiatorkraan. Draai de moeren aan de boven- en onderkant aan zodat de kraan stevig zit.

  7
  Kijk wat voor type radiator je precies hebt en meet je radiator op
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Om je radiator goed in te kunnen stellen, moet je een berekening maken. Hiervoor is het eerst belangrijk om uit te zoeken wat voor type radiator je precies hebt. Hiernaast hebben we een plaatje voor je neergezet waar jouw radiator ongetwijfeld bij zit. Meet daarnaast ook de lengte, breedte en hoogte op van je radiator en schrijf dit op.

  8
  Gebruik de app HyTools om het vermogen van je radiator uit te rekenen.
  radiator vermogen uitrekenen

  Kies in de app of je een peneelradiator hebt of een kolomradiator.

  Begin met de aanvoer. Dit kun je meestal op zo'n 50 graden zetten voor een normale huiskamer, adviseert de Consumentenbond. De retour kun je 20 graden lager zetten. Hierna vul je bij 'ruimte' in hoeveel graden je wilt dat het wordt in je woonruimte. Vul hierna de lengte en hoogte in van je radiator en het type radiator dat je hebt.

  Hierna berekent de app voor je wat het vermogen van je radiator is: hoeveel liter water de kachel per uur nodig heeft.

  9
  Draai de radiatorkraan aan en plaats de thermostaatknop
  zelf waterzijdig inregelen uitleg how-to

  Draai je kraan aan met een doppensleutel of een sleutel die je bij je kraan krijgt geleverd. Op de kraan staan cijfertjes. Zet het op 5 of 6. Hierna plaats je de thermostaatknop eroverheen.

  10
  Stel je ketel of warmtepomp in
  warmtepomp instellen

  We hebben net het vermogen uitgerekend. Hou de app bij de hand en stel je ketel of warmtepomp hierop in. Voer dus de aanvoertemperatuur in en eventueel ook het retour. In de video hierboven vind je meer uitleg.

  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.