Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dak

Winturbine thuis op de nok van je dak

Met z´n allen zijn we hard op zoek naar een duurzamere energievoorziening. Zonnepanelen hebben een flinke groeispurt gemaakt en dat is heel erg mooi. Maar zo zonnig is Nederland natuurlijk niet. Wind daarentegen, die is er eigenlijk altijd wel. Zeker op het dak! Vraag jij je ook af, óf en hoe we meer gebruik kunnen maken van windenergie? Wij zochten uit of een windturbine op de nok van je dak een zinvolle investering is en geven hier een stappenplan hoe je aan de slag kan.     

1
Heeft het zin een windturbine op de nok van je dak te zetten?

Windturbines kunnen zowel 's nachts als op bewolkte dagen elektriciteit opwekken. Hierdoor zijn ze een welkome aanvulling op zonne-energie. Op grote schaal zorgen de grote windturbines in Nederland voor een collectieve (gemiddelde) energieopbrengst van 18.5 TWh per jaar. Hiermee draagt windenergie op land voor meer dan 50% bij aan de nationale doelstelling uit het Klimaatakkoord: de opwek van 35 TWh hernieuwbare (duurzame) energie op land.

1
Hoge molens vangen meer wind
Winmolen vergelijking gorte en kleine wieken

 Die grote windmolens, die we zien op heuvels en dijken, zorgen voor een significante hoeveelheid groene stroom. Dat komt vooral door de hoogte en de lengte van de wieken. Hoe hoger en groter de molen, des te meer wind, en dús meer energie.

Een onderzoek van Pure Energie toonde aan dat 63% van de elektriciteitsproductie wordt verzorgd door windmolens met een ashoogte van 71 meter en hoger. Ook bleek, dat als de wieken van een windmolen twee keer zo groot zijn, de opbrengst (in kWh) vier keer zo hoog is.Je wilt dus een windmolen die zo hoog en groot mogelijk is.

2
Windturbine voor stedelijke omgeving minder effectief dan zonnepanelen en grote

In Nederland mag je thuis geen grote windmolen plaatsen. Het is toegestaan een molen van max. 15 meter te plaatsen, mits je vrij van omliggende woningen woont (vanwege geluidsoverlast). De meeste Nederlanders wonen in een meer bebouwde omgeving, waar een zo´n windmolen plaatsen geen optie is. Daarom zijn er voor in stedelijke gebieden windturbines ontwikkeld die je op het dak plaatst.

Maar of je nu een molen op je dak of in je tuin zet, de investering weegt eigenlijk niet op tegen de opbrengst. We kunnen de molen niet hoog genoeg plaatsen, de wieken zijn te kort én gebouwen en huizen om ons heen houden veel wind tegen. Omdat deze kleine windturbines simpelweg niet veel opleveren, is het voor ons als particulier, op dit moment vooral zinvol om te investeren in zonnepanelen.

Hier vind je de beste zonnepanelen installateur

3
Toch een windturbine op de nok van je dak voor een duurzamere energiemix?

We blijven met interesse naar de windmolens voor thuis kijken en we volgen hoopvol de ontwikkelingen op dit gebied. Ook al is het rendement van een windmolen minder dan die van zonnepanelen, een windmolen nog steeds een mooie duurzame aanvulling zijn als aanvullende energiestroom voor momenten dat er weinig zon is.

Op de nok van je dak waait de wind het hardst. Helemaal wanneer je een schuin dak hebt. De wind wordt dan via het dak omhoog gestuwd en bouwt daarmee nog meer kracht op. De nok van je dak is dus een logische plek om je windmolen te installeren. Deze modellen zijn vanwege hun ontwerp stiller dan een windmolen met wieken. Wel zo prettig voor je buren!Ben jij ook benieuwd naar wat op dit moment de opties zijn? 

Op deze pagina vind je de 6 beste kleine windmolens voor thuis. En wij hebben hier voor je uitgezocht wat je praktisch kan doen om een windmolen op je dak te zetten en wat de ontwikkelingen in de techniek zijn.

2
In 6 stappen een windturbine op de nok van je dak

1
Bepaal de windsnelheid in het gebied waar je woont.
Windkaart

Je kunt dit doen aan de hand van een (interactieve) windkaart. Wil je een meer nauwkeurige meting? Dan kun je ook een windmeter kopen. De gemiddelde windsnelheid moet meer dan 3 meter per seconde zijn om enige opbrengst te hebben. Maar, doordat veel wind door bebouwing wordt tegengehouden, kun je beter uitgaan van minimaal 5m/s. Een windmolen met een vermogen van 400 watt levert in de praktijk met die windsnelheid zo rond de 80 watt op.

2
Kies de meest efficiënte locatie.
Hoogte Windmolens Effect Opbrengst

Hoe hoger je de turbine kan plaatsen, des te meer opbrengst je kunt verwachten. Kijk ook goed naar de windrichting.

3
Maak je keuze.
Windmolen Kiezen

Welke turbine sluit aan bij jouw behoefte? Wij hebben op deze pagina een vergelijking gemaakt van een aantal windmolens. Wat is je doel? Kun je eventueel collectief windenergie opwekken? Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een windmolen-coöperatie die een (grote) windmolen bezit. Je koopt dan een 'stukje windmolen'. 

4
Bestel de windturbine.
Man Using Smart Phone And Laptop At The Same Time. Sustainable Development Concept.

Informeer voor de aankoop naar garantie, levertijd, installatie en onderhoud. Houd rekening met een levertijd van weken tot maanden.  Ook is het raadzaam om de buren in te lichten, ondanks de vergunning.

5
Zoek uit of je een vergunning nodig hebt.
Aerial View Of A New Autonomous House With Solar Panels, Water Heating Radiators On The Roof And Wind Powered Turbine On Green Yard.

Dit doe je bij de gemeente. Je vraagt dan om een omgevingsvergunning. Soms heb je ook een bouwvergunning nodig.

6
Installatie.
Installation Of Wind Turbines

De meeste kleine modellen kun je zelf (of samen met een electriciën) op je dak installeren. Bij grotere turbines schakel je een professional in. Je kunt in dat geval het beste de leverancier vragen om advies. Soms sturen ze een installateur of raden iemand aan bij jou in de buurt. Wees er in elk geval zeker van dat de turbine goed en veilig bevestigd is, zodat het bij storm niet van je dak af kan waaien.

3
Interessante ontwikkelingen die (nog )niet leverbaar zijn

1
Ridgeblade
Ridgeblade Foto

Een van de eerste dakturbines op de markt is de Ridgeblade uit Canada. Van een molen heeft het model niks weg. Het systeem bestaat uit een lage kast van 1.20m breed, met daarin een schoepenrad, dat in serie op de nok van je dak wordt geplaatst. De wind waait tegen het dak en wordt omhooggestuwd. En zo brengt het een rotor in beweging. De windsnelheid op de nok is ongeveer drie keer harder dan de feitelijke windsnelheid. Dit slimme gebruik van de schuine helling van het dak maakt de Ridgeblade een erg interessant product.

Helaas wordt de ridgeblade op dit moment niet meer verkocht, maar gelukkig zijn er inmiddels ook een aantal inspirerende initiatieven bijgekomen op de markt. We volgen met veel interesse de onderstaande innovatie ontwikkelingen. Beide zijn nog in testfase, maar we houden je graag op de hoogte!

2
PowerNEST
Powernest van ibis power

Ibis Power, een specialist op het gebied van duurzame energie, ontwikkelde in Eindhoven de PowerNEST. Een hybride zonne-en windsysteem dat voor middelhoge tot hoge gebouwen is bedoeld.

Deze dakconstructie wordt in modules op het dak geplaatst en kan daardoor ook gebouwen met een beperkte dakoppervlakte van duurzame stroom voorzien. Het systeem maakt gebruik van het venturi-effect, waardoor de windstroom verbetert. Volgens IbisPower levert dit tot wel 40-60% meer wind op.

Hoeveel energie genereert de PowerNEST?

De PowerNEST kan alle elektrische energie genereren die nodig is voor maximaal 14 niveaus van een woongebouw, ontworpen voor bestaande en nieuwe gebouwen met een plat dak.

Voordelen van de PowerNEST:
  • Produceert ook met weinig wind al energie
  • Geïntegreerd zonne-en windsysteem
  • Modulair systeem voor optimaal gebruik van dakoppervlakte
Nadelen van de PowerNEST:
  • Niet geschikt voor schuine daken
  • Niet geschikt voor enkele woning (alleen grotere wooneenheden zoals een flat)
3
Aeromine
Aeromine windturbine lucht toevoer

Nog niet leverbaar, maar wij kijken uit naar meer nieuws over deze indrukwekkende nieuwkomer op de markt; het Amerikaanse bedrijf Aeromine. In de universiteit van Housten, ontwikkelde de professor Carsten H. Westergaard met zijn team een windturbine voor op de nok van je dak dat gebruik maakt van luchtfolies. Wanneer er lucht langs deze folies (verticale spoilerbladen) stroomt, ontstaat er een lagedrukzone tussen de folies. In de aerodynamische toren wordt de lucht door een verticale buis getrokken naar een propeller die zich onderaan het model bevindt. Die propeller zet uiteindelijk de wind om in energie.

Vernieuwend aan dit model, is dat deze propeller het enige bewegende deel is van de turbine. Daarmee is het een verassend stille windturbine van dit formaat.

Hoeveel energie genereert de Aeromine?

Volgens de professor kan één Aeromine-eenheid net zoveel energie genereren als een serie van 16 zonnepanelen, terwijl het 10% van de dakruimte in beslag neemt. En wanneer het op schaal wordt vervaardigd, zou het systeem aanzienlijk meer energie kunnen genereren dan een zonnedakinstallatie van dezelfde prijs.

Hoeveel kost de Aeromine?

Helaas is deze veelbelovende windturbine nog niet te koop. Het prototype wordt momenteel in Duitsland getest, maar de makers beloven dat de eerste exemplaren in de loop van 2023 al geleverd kunnen worden. Over de prijs is nog niets bekend. Maar we houden de startup goed in de gaten en laten je hier weten wanneer er nieuwe informatie is!

Voordelen van de Aeromine:
Nadelen van de Aeromine:
  • Niet geschikt voor schuine daken
  • Alleen geschikt voor hoge gebouwen
  • Nog niet leverbaar

Wij zien een positieve trend op het gebied van windturbines op je dak. En we verwachten in de nabije toekomst nog veel hoopvolle berichten en ontwikkelingen met jullie te kunnen delen. Hieronder nog even alle voor – en nadelen van een windturbine op de nok van je dak op een rij.

4
Voor -en nadelen van een windturbine op de nok van je dak

1
Voordelen van een windturbine op de nok van je dak
Verticale en horizontale windmolen
  • Toepasbaar in bebouwde gebieden.
  • Dak turbines hebben vaak verticale bladen (nr.2 in de afbeelding rechts), met als voordeel dat ze stiller zijn dan horizontale (nr.1) varianten.
  • Geschikt voor (de meeste) huurwoningen. In tegenstelling tot zonnepanelen, kan een windmolen op het dak eenvoudig worden meegenomen naar een volgende woning.
  • Verminderd gevaar voor dieren. De nieuwste modellen hebben geen wieken of bladen waarin vogels en andere dieren zich kunnen bezeren.
  • Energievoorziening ook ´s nachts en op bewolkte dagen.
  • Verticale turbines kunnen heel goed dicht op elkaar staan (molens met propellers niet). Hierdoor wordt een tunneleffect gecreëerd waarmee wind wordt versneld en het rendement omhoog gaat en maak je effectief gebruik van de beschikbare ruimte.
2
Nadelen van een windturbine op de nok van je dak
  • Alle windmolens maken geluid. De een minder dan de ander. Maar heb je directe buren? Of ben je zelf gevoelig voor omgevingsgeluiden? Dan kan het geluidhinder veroorzaken. Meestal heb je daarom ook een vergunning nodig voor het plaatsen van de windmolen.
  • De meeste dak turbines zijn ontworpen voor hoge gebouwen, zoals kantoorpanden, ziekenhuizen en flatgebouwen. Ze zijn vanwege omvang, prijs of geluid, niet altijd geschikt voor een woning.
  • In een stad of woonwijk wordt veel wind op je dak tegengehouden door omliggende gebouwen. Er is een stevige wind nodig voordat de turbine aanslaat en efficiënt energie opbrengt.

5
Ons advies

Een kleine windturbine genereert niet veel energie en op dit moment lijkt de aanschaf van een windmolen niet rendabel. Hoe hoger de molen én de rotordiameter, des te meer energie. In combinatie met zonnepanelen is de opbrengst op grote schaal interessant. Op kleinere schaal, zoals thuis, zou een windturbine op de nok van je dak een leuke aanvulling kunnen zijn op donkere dagen, mits je bereid bent dubbel te investeren. 

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!

2 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oh ja, en de Icewind (extreme energy solutions)

Ik mis de Flower Turbines en de Powerpod van Halcium Energy (nog niet leverbaar).

Het is 2023 hebben jullie een update?

L.S.
Dit is nou zoiets waarmee we aan de gang moeten, heb zelf een spaarpomp in m’n huis met een grote boiler waar ook de retour van de verwarming doorheen loopt. Lijkt mij als de regering dit systeem omarmt en op zoveel mogelijk nokken kan plaatsen en zo ter plekke stroom maakt waar het nodig is op tijdstippen dat het nodig is ,dat veel beter is dan nieuwe kabels en accu’s. Spaarpomp van inventum en wat cv pompjes vragen 0,5 kw per uur en levert dan op jaarbasis rond de 10.000kw aan warmte in 6000 draaiuren. Zeg een besparing van 1000m3 aan gas. Als zet lijkt me dat een mooie combi en vraag me dan af in hoever het dan in een subsidieregeling te krijgen is.

De leverancier in Nederland is gestopt met de Ridgeblade in Nederland omdat het rendement te laag lag in verhouding met de kosten. Ook stond de doorontwikkeling van de Ridgeblade om dit door te ontwikkelen stil. Jammer want het idee sprak ons erg aan. Wil je meer informatie dan kun je contact opnemen met de fabrikant in Canada The Power Collective

Hello, all old reactions !
Hoe is it today with this system ? And the price ?

Geachte Heer/Mevrouw

volgens mij is het kwh en niet kwk.

groetjes frans jan

zijn er nog nieuwe ontwikkelingen met dit systeem?

8500,- voor 5 units en een opbrangst van 2000Kw per jaar..
Maar laten we zeggen 1500Kw per jaar.
Dat is dus 1500 x .010 (want meer krijg je niet voor teruggeleverde stroom)
is dus 150,- per jaar, dus over ruim 56 jaar heb je de investering eruit.
Toch, als de opbrengst hoger wordt en de prijs lager, kan het interessant zijn. Meer onderzoek is nodig lijkt me.

Tegenwoordig kan je met heavy duty accu’s en EMS systeem je kWh opslaan

Set van 3 heb je nodig
– laden standaard
– ontladen
– piek belasting

Accu cap 200ah en hoger zijn verkrijgbaar met wat enige kennis hbo+ kan je helemaal stand alone worden

Als het systeem goed functionereerd ben je volgens mij net als bij zonnepanelen stroompruducent en voor de omzetbelasting ondernemer en kun je bij aanschaf de btw terug vragen.

Heb je een vergunning nodig van de gemeente om dit op je dak te kunnen plaatsen?

Afgelopen jaar is op Vlieland ook een test opstelling geplaatst op een woonhuis en heb dit van dichtbij gevolgd.
Voor tijdens en na de plaatsing heb met inbedrijfsteller van Libra gesproken over dit systeem.
Mijn vraag was ook wat zijn de kosten?
Voor de opstelling op Vlieland met een nok opstelling van van 5 mtr 30cm is een dikke 5000 €
De zaak draait nu bijna een half jaar maar er wordt weinig tot geen energie geleverd door allerlei technische probleemtjes.
Wil je informatie van de test opstelling volgen op Vlieland dan kun je Antoine Maartens van Urgenda volgen via Twitter hij bericht maandelijks over het duurzaam project op het eiland.

Ik heb laats een programma gezien waarbij de kosten werden geschat op 2500 euro.
klopt dat of was het iets anders.
Grt…J.J.Saitch

heb ook een aanvraag gelanceerd, dan vanuit BE, ook geen reactie … Ben sterk geinteresseerd, zolang het betaalbaar is en mag in BE. Meer info altijd welkom.

Waarom reageert libra energy niet op de mail? Wij willen actief aan de gang als politieke partij binnen onze groene gemeente maar ontvangen geen elke reactie

Hoeveel is die prijs, Roger?

Ik heb zojuist een alleraardigste dame gesproken van Libra Energy. Zij wist mij te vertellen dat er momenteel één testopstelling draait nabij Castricum. In mei/juni kon ze meer zeggen over de resultaten en is het mogelijk langs te komen.
Potentiële klant? Jazeker, maar die prijs moet wel flink omlaag…

Helaas werd er op mijn vraag via het contactformulier over de prijs van het systeem bij Libra niet gereageerd. Blijkbaar gaan de zaken zo goed dat het niet nodig is een potentiële klant antwoord te geven.

Volg ons op Facebook