Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dak

Windturbine op nok van je dak

Een tijdje geleden onderzochten we de RidgeBlade: een systeem wat gebruik maakt van de schuine helling van een dak om duurzame energie op te wekken. Een windturbine op de nok van je dak dus. In dit artikel lees je alles over hoe dit slimme product werkt. Helaas wordt dit artikel op dit moment niet meer verkocht. We vinden het echter een mooi concept en houden je via dit artikel op de hoogte over de ontwikkelingen. Wil je toch aan de slag met een kleine windmolen voor jouw dak? In dit artikel hebben we alles rond een kleine windmolen op een rij gezet.  

Hoe werkt de RidgeBlade?

De RidgeBlade is een schoepenrad wat op de nok van het dak wordt geplaatst. De wind die tegen het dak waait wordt omhoog gestuwd en brengt zo een rotor in beweging. 

  De grote voordelen van de windturbine op de nok van je dak zijn:

  • De wind wordt via het schuine dak omhoog gedrukt. Daardoor is de windsnelheid op de nok ongeveer drie keer harder dan de feitelijke windsnelheid. Hierdoor gaat de RidgeBlade enorm efficiënt met wind om.
  • De RidgeBlade is ‘geïntegreerd’ in het dak waardoor deze nauwelijks opvalt. Dit voorkomt horizonvervuiling.
  • Het systeem springt zeer efficiënt met energie om, zelfs bij lage windsnelheden.
  • Het is makkelijk te combineren met zonnepanelen. Zo kun je ook op donkere en winderige dagen in je eigen energie voorzien.
  • Het wind systeem is eenvoudig te integreren in zowel nieuw- als bestaande bouw.
  • Door een slimme constructie is er weinig geluidsproductie welke nauwelijks waarneembaar is.  

Kosten RidgeBlade windturbine nok dak

Op een woonhuis kunnen ongeveer 4 of 5 worden geplaatst. De gemiddelde opbrengst zou hiermee ongeveer op 2000 kWk per jaar uitkomen. De kosten voor de windturbine zijn nu nog vrij hoog met 8500 euro. De verwachting van de producent is wel dat door schaalgrootte de kosten snel zullen zakken. 

Windmolen nok dak

Meer informatie over RidgeBlade

RidgeBlade is ontwikkeld door de ex Rolls Royce ingenieur Brit Dean Gregory. In Nederland is Libra Energy de distributeur van de windturbine nok dak. Op dit moment (2021) is de Ridge blade helaas niet meer beschikbaar voor verkoop. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de RidgeBlade en of de verkoper het product in de nabije toekomst weer op de markt zal brengen? Neem dan contact op met Libra Energy. 

Ridgeblade windmolen

Ridgeblade: wel of niet?

Op dit moment wordt de windmolen op de nok van je dak dus niet verkocht. Wij vinden het echter een interessant product, en zullen je daarom op de hoogte houden over de ontwikkelingen op de markt van kleine windturbines. 

Alternatieven

Mocht je toch duurzame energie via je dak willen opwekken, dan kun je het best investeren in zonnepanelen. Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? Lees dan ons artikel met alles wat je moet weten over zonnepanelen.  

Als je toch de productie van duurzame energie uit wind stimuleren, dan kan je een aandeel kopen in een windenergieproject. Zo kun je bijvoorbeeld mede-eigenaar worden van een windmolen bij jou in de buurt. Je koopt dan een stukje windmolen via het project Winddelen. 

Meer in deze categorie

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
1 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

16 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

L.S.
Dit is nou zoiets waarmee we aan de gang moeten, heb zelf een spaarpomp in m’n huis met een grote boiler waar ook de retour van de verwarming doorheen loopt. Lijkt mij als de regering dit systeem omarmt en op zoveel mogelijk nokken kan plaatsen en zo ter plekke stroom maakt waar het nodig is op tijdstippen dat het nodig is ,dat veel beter is dan nieuwe kabels en accu’s. Spaarpomp van inventum en wat cv pompjes vragen 0,5 kw per uur en levert dan op jaarbasis rond de 10.000kw aan warmte in 6000 draaiuren. Zeg een besparing van 1000m3 aan gas. Als zet lijkt me dat een mooie combi en vraag me dan af in hoever het dan in een subsidieregeling te krijgen is.

Hello, all old reactions !
Hoe is it today with this system ? And the price ?

Geachte Heer/Mevrouw

volgens mij is het kwh en niet kwk.

groetjes frans jan

zijn er nog nieuwe ontwikkelingen met dit systeem?

8500,- voor 5 units en een opbrangst van 2000Kw per jaar..
Maar laten we zeggen 1500Kw per jaar.
Dat is dus 1500 x .010 (want meer krijg je niet voor teruggeleverde stroom)
is dus 150,- per jaar, dus over ruim 56 jaar heb je de investering eruit.
Toch, als de opbrengst hoger wordt en de prijs lager, kan het interessant zijn. Meer onderzoek is nodig lijkt me.

Tegenwoordig kan je met heavy duty accu’s en EMS systeem je kWh opslaan

Set van 3 heb je nodig
– laden standaard
– ontladen
– piek belasting

Accu cap 200ah en hoger zijn verkrijgbaar met wat enige kennis hbo+ kan je helemaal stand alone worden

Als het systeem goed functionereerd ben je volgens mij net als bij zonnepanelen stroompruducent en voor de omzetbelasting ondernemer en kun je bij aanschaf de btw terug vragen.

Heb je een vergunning nodig van de gemeente om dit op je dak te kunnen plaatsen?

Afgelopen jaar is op Vlieland ook een test opstelling geplaatst op een woonhuis en heb dit van dichtbij gevolgd.
Voor tijdens en na de plaatsing heb met inbedrijfsteller van Libra gesproken over dit systeem.
Mijn vraag was ook wat zijn de kosten?
Voor de opstelling op Vlieland met een nok opstelling van van 5 mtr 30cm is een dikke 5000 €
De zaak draait nu bijna een half jaar maar er wordt weinig tot geen energie geleverd door allerlei technische probleemtjes.
Wil je informatie van de test opstelling volgen op Vlieland dan kun je Antoine Maartens van Urgenda volgen via Twitter hij bericht maandelijks over het duurzaam project op het eiland.

Ik heb laats een programma gezien waarbij de kosten werden geschat op 2500 euro.
klopt dat of was het iets anders.
Grt…J.J.Saitch

heb ook een aanvraag gelanceerd, dan vanuit BE, ook geen reactie … Ben sterk geinteresseerd, zolang het betaalbaar is en mag in BE. Meer info altijd welkom.

Waarom reageert libra energy niet op de mail? Wij willen actief aan de gang als politieke partij binnen onze groene gemeente maar ontvangen geen elke reactie

Hoeveel is die prijs, Roger?

Ik heb zojuist een alleraardigste dame gesproken van Libra Energy. Zij wist mij te vertellen dat er momenteel één testopstelling draait nabij Castricum. In mei/juni kon ze meer zeggen over de resultaten en is het mogelijk langs te komen.
Potentiële klant? Jazeker, maar die prijs moet wel flink omlaag…

Helaas werd er op mijn vraag via het contactformulier over de prijs van het systeem bij Libra niet gereageerd. Blijkbaar gaan de zaken zo goed dat het niet nodig is een potentiële klant antwoord te geven.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.