Een tijdje geleden onderzochten we de RidgeBlade: een systeem wat gebruik maakt van de schuine helling van een dak om duurzame energie op te wekken. Een windturbine op de nok van je dak dus. In dit artikel lees je alles over hoe dit slimme product werkt. Helaas wordt dit artikel op dit moment niet meer verkocht. 

Windturbine op nok van je dak

Hoe werkt de RidgeBlade?

De RidgeBlade is een schoepenrad wat op de nok van het dak wordt geplaatst. De wind die tegen het dak waait wordt omhoog gestuwd en brengt zo een rotor in beweging. De grote voordelen van de windturbine nok dak zijn:

Windfoto manier van windgang op dak

  • De wind wordt via het schuine dak omhoog gedrukt. Daardoor is de windsnelheid op de nok ongeveer drie keer harder dan de feitelijke windsnelheid. Hierdoor gaat de RidgeBlade enorm efficiënt met wind om.
  • De RidgeBlade is ‘geïntegreerd’ in het dak waardoor deze nauwelijks opvalt. Dit voorkomt horizonvervuiling.
  • Het systeem springt zeer efficiënt met energie om, zelfs bij lage windsnelheden.
  • Het is makkelijk te combineren met zonnepanelen. Zo kun je ook op donkere en winderige dagen in je eigen energie voorzien.
  • Het wind systeem is eenvoudig te integreren in zowel nieuw- als bestaande bouw.
  • Door een slimme constructie is er weinig geluidsproductie welke nauwelijks waarneembaar is.

Kosten RidgeBlade windturbine nok dak

Op een woonhuis kunnen ongeveer 4 of 5 worden geplaatst. De gemiddelde opbrengst zou hiermee ongeveer op 2000 kWk per jaar uitkomen. De kosten voor de windturbine nok dak zijn nu nog vrij hoog met 8500 euro. De verwachting van de producent is wel dat door schaalgrootte de kosten snel zullen zakken.

Meer informatie over RidgeBlade

RidgeBlade is ontwikkeld door de ex Rolls Royce ingenieur Brit Dean Gregory. In Nederland is Libra Energy de distributeur van de windturbine nok dak. Op dit moment (2021) is de Ridge blade helaas niet meer beschikbaar voor verkoop. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de RidgeBlade en of de verkoper het product in de nabije toekomst weer op de markt zal brengen? Neem dan contact op met Libra Energy. 

Alternatieven

Op dit moment wordt de windmolen op nok van je dak dus niet verkocht. Mocht je toch duurzame energie via je dak willen opwekken, dan kun je het best investeren in zonnepanelen. Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? Lees dan ons artikel met alles wat je moet weten over zonnepanelen.  

Als je toch de productie van duurzame energie uit wind stimuleren, dan kan je een aandeel kopen in een windenergieproject. Zo kun je bijvoorbeeld mede-eigenaar worden van een windmolen bij jou in de buurt. Je koopt dan een stukje windmolen via het project Winddelen. 

Gerelateerde artikelen

Duurzame windenergie winddeel
Energie

Je eigen windmolen op afstand

Koop stukjes windmolen en produceer je eigen duurzame energie. Met zeven stukjes, winddelen, wordt er voldoende windenergie geproduceerd om een gemiddeld huishouden van stroom te

Lees verder
Kleine windmolen
Energie

Kleine Windmolens voor Thuis

Niet alleen met zonnepanelen, maar ook met een kleine windmolen op je dak kun je zelf duurzame stroom opwekken. Maar wanneer geeft een kleine windturbine milieuwinst? En is deze manier van energie opwekken wel rendabel voor jou? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over kleine windmolens voor thuis.

Lees verder