Veel mensen zouden dolgraag hun eigen windenergie produceren Het probleem is alleen dat windmolens en bebouwde omgevingen zelden goed samengaan. De laatste jaren hebben we heel veel kleinere windmolens en verticale ontwerpen voorbij zien komen die beter toepasbaar zijn in een dichtbevolkt gebied. Nu we net dachten de meeste slimme designs wel gezien te hebben kwamen we de RidgeBlade tegen. Een windenergiesysteem wat gebruik maakt van de schuine helling van een dak. Door middel van een cilindrische turbine op de nok van het dak kan energie opgewekt worden met minimale impact op het ontwerp van het huis. Wat ons betreft zou dan ook ieder nieuwbouw huis verplicht uitgerust moeten worden met deze slimme turbine.

Windturbine op nok van je dak

Hoe werkt de RidgeBlade?

De RidgeBlade is een schoepenrad wat op de nok van het dak wordt geplaatst. De wind die tegen het dak waait wordt omhoog gestuwd en brengt zo een rotor in beweging. De grote voordelen van dit systeem zijn:

  • Windfoto manier van windgang op dakDe wind wordt via het schuine dak omhoog gedrukt. Daardoor is de windsnelheid op de nok ongeveer drie keer harder dan de feitelijke windsnelheid. Hierdoor gaat de RidgeBlade enorm efficiënt met wind om.
  • De RidgeBlade is ‘geïntegreerd’ in het dak waardoor deze nauwelijks opvalt. Dit voorkomt horizonvervuiling.
  • Het systeem springt zeer efficiënt met energie om, zelfs bij lage windsnelheden.
  • Het is makkelijk te combineren met zonnepanelen. Zo kun je ook op donkere en winderige dagen in je eigen energie voorzien.
  • Het wind systeem is eenvoudig te integreren in zowel nieuw- als bestaande bouw.
  • Door een slimme constructie is er weinig geluidsproductie welke nauwelijks waarneembaar is.

Kosten RidgeBlade windenergiesysteem

Op een woonhuis kunnen ongeveer 4 of 5 units worden geplaatst. De gemiddelde opbrengst zou hiermee ongeveer op 2000 kWk per jaar uitkomen. De kosten voor dit systeem  zijn nu nog vrij hoog met 8500 euro. De verwachting van de producent is wel dat door schaalgrootte de kosten snel zullen zakken.

Meer informatie over RidgeBlade

RidgeBlade is ontwikkeld door de ex Rolls Royce ingenieur Brit Dean Gregory. In Nederland is Libra Energy de distributeur van deze windgenerator. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van de RidgeBlade voor je eigen situatie ga dan naar Libra Energy