Elektriciteit

In een duurzaam huis hoort natuurlijk groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals windmolens, zonnepanelen, biomassa- en waterkrachtcentrales. Momenteel wordt ongeveer de helft van de duurzame energie in Nederland opgewekt, de andere helft is geïmporteerde elektriciteit uit het buitenland. Bij de productie van groene stroom is er veel minder of geen CO2 uitstoot dan bij grijze stroom. Daardoor heeft groene stroom nauwelijks een negatief effect op het milieu en ons klimaat.

Verschil groene en grijze stroom
De namen groene en grijze stroom suggereren dat deze typen stroom van elkaar verschillen, maar dit is niet het geval. De elektriciteit uit je stopcontact is bij groen en grijs precies hetzelfde. Het is een mix van groene en ‘vieze’ stroom. Het enige verschil is de bron die is gebruikt om de elektriciteit mee op te wekken. De groene stroom mixt met normale ‘vuile’ stroom op het netwerk. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen.

Waar komt groene stroom vandaan

De meeste energiemaatschappijen bieden tegenwoordig groene stroom aan. Deze verkrijgen groene stroom door eigen productie of door groencertificaten te kopen. Deze certificaten staan er borg voor dat duurzame energie is opgewekt in Nederland of in het Buitenland. De overheid houdt in de gaten of een energiemaatschappij voldoende certificaten koopt om de groene stroom te kunnen leveren.

Kosten groene stroom

Duurzame elektriciteit is vaak niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom. Het is dus een eenvoudige stap naar een meer duurzame wereld. Voor een goed overzicht van het aanbod en de prijzen van energieleveranciers kun je terecht bij de site Energievergelijker

Waarom kiezen voor groene stroom

Door je  keuze voor groene energie wordt een groter percentage van de stroom groen. Wanneer iedereen kiest voor groen, is uiteindelijk alle stroom in Nederland groen. Bij de productie van groene energie komen minder of geen schadelijke stoffen vrij. Kiezen voor groene stroom is bijdragen aan de productie van duurzame energie en daarmee aan een beter milieu.

Aanbieders groene stroom

Bijna alle energieleveranciers bieden groene stroom aan. Dit zegt echter niets over of deze maatschappijen ook echt geloven in duurzame energie. Veel maatschappijen blijven momenteel investeren in centrales op fossiele brandstoffen. Wise maakt jaarlijks een top 3 van duurzame energiemaatschappijen die daadwerkelijk investeren in de productie van meer duurzame energie. De top 3 is:

 

Partners

Greenchoice

100% Groene Stroom en Gas

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld