Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Alternative energies x

Wat is duurzame energie?

Milieuwinst
4000 kilo CO2 per jaar
Kosten
0 euro
Terugverdientijd
n.v.t.
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Bij overstappen krijg je bij veel maatschappijen tot honderden euro's eenmalige korting. Er is geen significant verschil in kosten meer tussen duurzaam en niet-duurzaam. Zie voor meer informatie over de berekening deze pagina van WISE

Wij zijn hier van een lagere besparing uitgegaan (3000 kilo), aangezien de berekening van WISE alweer enige jaren oud is en zelfs 'de grijze' energiebedrijven een duurzamere energiemix hebben. 

Wat is duurzame energie? Duurzame energie komt van uit duurzame (hernieuwbare) energiebronnen als de zon en de wind, in Nederland. Meer dan 70% van de mensen wil duurzame energie. Toch wordt er in Nederland minder dan 20% duurzaam geproduceerd! Hoe kan dat?Energieleveranciers mogen hun energie ‘duurzaam’ noemen door certificaten van duurzame energie te kopen in het buitenland. Ook als hun stroom niet echt groen is. Wil jij echte groene stroom? Vind hier een echt duurzame leverancier en lees meer over duurzame energie.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is niet duurder dan grijze energie. Er zit geen verschil tussen ‘grijze’ elektriciteit of ‘groene’ elektriciteit. Het is alleen anders opgewekt. Groene energie komt uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Grijze energie komt uit fossiele bronnen zoals kolen en gas.

De elektriciteit van bijv. een windmolen gaat niet via aparte kabels naar degene die deze duurzame energie hebben. Dit zou anders duur worden, omdat er dan veel extra kabels moeten worden aangelegd. Het gaat erom dat door jouw duurzame energieconsumptie er meer energie duurzaam wordt geproduceerd in Nederland. Het maakt niets uit voor het klimaat of voor de kwaliteit van de stroom of deze uiteindelijk bij jou of je buurman uit het stopcontact komt.

In Nederland wordt veel ‘duurzame energie’ verkocht. Toch komt 93% van de ‘ duurzame energie’ die huishoudens verbruiken nog uit fossiele bronnen. Hoe kan dat?

Dat zit zo: in Nederland mag een bedrijf de stroom ‘duurzaam’ noemen, als het een Garantie van Oorsprong (GVO) heeft. Maar bedrijven kunnen apart GVO’s kopen. Zo kan je grijze energie van een ‘groen etiketje’ voorzien. 

Groene stroom of sjoemelstroom: wat is het verschil?

Zijn GVO’s, Biokolen en Mestvergisters duurzaam?

Als de energieleverancier een Garantie van Oorsprong (GvO) heeft, mag hij zijn stroom groen noemen. Dat klinkt als een ‘garantie’ op groene stroom. Helaas zijn de GvO’s te koop, en komen ze in 60% van de gevallen van Scandinavische waterkrachtcentrales. De stroom die je gebruikt, is in feite fossiel geproduceerd door bijvoorbeeld een kolencentrale in Nederland. Eigenlijk zouden de energieleveranciers in Scandinavië hun stroom daarna niet meer groen mogen noemen. Maar daar let niemand op dit soort labels. Dit komt omdat men er daar vanuit gaat dat de stroom van een stuwdam in de buurt komt. Als je echt een bijdrage wilt leveren bij verduurzaming is het belangrijk dat je goed kijkt of jouw leverancier echt groene energie produceert.

Goed opletten dus. Naast het Europese ‘groenwassen’ met Garanties van Oorsprong, is er ook nog verschil tussen wat mensen onder ‘duurzame energie’ in Nederland verstaan. Wij vinden energie uit bio-kolen of een mestvergister niet ‘duurzaam’.

Bio-kolen komt vaak van ver. Het transport veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Daarnaast leidt het ertoe dat mensen meer hout verbranden. Terwijl het nog gebruikt had kunnen worden voor iets anders.

Een mestvergister gebruikt mest van de bio-industrie om energie op te wekken. Deze handel in mest is goed voor de bio-industrie: die verdient hier veel geld aan. Tegelijkertijd is de bio-industrie verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarom helpt ‘duurzame stroom’ uit mestvergisters een grijze industrie in stand te houden.

Kan dat: het hele jaar energie uit windmolens en zonnepanelen?

De energie-opbrengst uit zon en wind wisselt door het jaar. Soms is er immers geen wind of zon. Momenteel worden dit probleem nog opgevangen door fossiele centrales. Die produceren extra stroom als het niet waait, of de zon niet schijnt. Heeft het dan wel zin om duurzame energie te nemen?

Duurzame energie heeft zeker zin! Het grootste deel van het jaar kan je gewoon stroom uit zon en wind krijgen. Daarnaast zijn de stroomnetten van Nederland verbonden met andere landen. We kunnen daardoor zonne-energie uit Duitsland krijgen als het bij ons bewolkt is. Deze uitwisseling van stroom tussen landen wordt steeds belangrijker. Als jij duurzame stroom neemt, versnel je dit proces.

Hierbij komen technologische ontwikkelingen die uitwisseling van stroom efficiënter maken. Ten eerste kan de energieprijs worden aangepast aan het aanbod. Als er veel stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld op een zonnige dag, wordt het goedkoper om je auto op te laden. Ten tweede wordt het steeds gemakkelijker om stroom op te slaan. Bijvoorbeeld in je auto-accu. Zo zou je de elektriciteit uit je auto aan het net kunnen leveren als prijs hoger is en je de stroom niet nodig hebt. In waterkrachtcentrales kan, als er veel stroom over is, het water omhoog worden gepompt. Later, als er stroom nodig is, kan het water dan opnieuw door de centrale om stroom op te wekken.

Welke stroom is wel groen?

Milieukeur is een goede hulp bij het kiezen van een energieleverancier. Als een energieleverancier een certificaat van Milieukeur heeft, zit je goed. Milieukeur stelt extra eisen aan de kwaliteit van groene stroom. Zo verminder je echt CO2-uitstoot. Op basis van Wise, beoordelingen van gebruikers en onze vergelijking hebben we op deze pagina de groene stroom leveranciers naast elkaar gezet. 

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook