De markt wordt momenteel overspoelt met zonnepanelen uit alle windstreken. Ze claimen allemaal een hoog Watt Piek vermogen. Maar wat zegt dit eigenlijk…  In de praktijk blijkt dat er echter grote verschillen in kwaliteit zijn.  Zo blijken sommige zonnepanelen het aangegeven vermogen niet te halen en bij andere panelen loopt de opbrengst in jaren wel heel snel terug. En hoe zit het met de garantie van de onbekende Chinese merken? Heb je ook plannen om zonnepanelen aan te schaffen, dan hebben we hieronder een aantal punten waar je op kunt letten op een rijtje gezet.

Zonnepanelen kwaliteit
Nu de markt voor zonnepanelen meer volwassen wordt en er niet al te grote prijsverschillen meer zijn, wordt kwaliteit steeds belangrijker en moet er een vergelijk gemaakt worden in de daadwerkelijke opbrengsten van de diverse zonnepanelen. Een betere productiekwaliteit zorgt veelal voor een hogere opbrengst en dus meer KWh stroom per jaar. De volgende 3 factoren bepalen het verschil in opbrengst van PV systemen:

Vermogenstolerantie zonnepanelen

Vermogenstolerantie zonnepaneelDit is de tolerantie die een producent hanteert bij het vervaardigen van een PV paneel. De fotovoltaïsche cellen worden na productie getest en uitgeselecteerd om in een paneel te plaatsen. De betere module leveranciers kiezen ervoor om enkel cellen met een positieve afwijking te gebruiken. Een negatieve tolerantie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een paneel met een vermogen van 200Wp daadwerkelijk maar 196Wp levert. Een dergelijk paneel opgenomen in een PV systeem haalt de opbrengst van het gehele systeem naar beneden. Voor de maximale opbrengst is het dus belangrijk om een paneel te kiezen met een positieve vermogenstolerantie.

Degradatie van het vermogen zonnepanelen

Degradatie vermogen zonnepanelenIn de tijd neemt het vermogen van een PV systeem licht af. Elke module heeft een bepaald Watt-piek vermogen. Elke fabrikant geeft ook aan hoe dit vermogen zich minimaal houdt na verloop van tijd. Meestal wordt een minimaal vermogen gegarandeerd, uitgedrukt in een percentage van het oorspronkelijk vermogen, na 10, 20 of 25 jaar. Bovendien is er een verschil tussen lineair of niet- lineaire degradatie: elk jaar evenveel eraf, of veel in de eerste jaren en daarna stabieler. Over het algemeen komt het erop neer… hoe beter en hoe langer de garantie, hoe hoger de opbrengst.

Gevoeligheid voor diffuus licht zonnepanelen

Zonnepanelen diffuus lichtHet vermogen van een paneel wordt bepaald bij een vaste instraling van 1000W/m2. De zoninstraling is overal op de wereld verschillend. In West-Europa is er meer diffuus licht dan in Zuid-Europa, Azië of Noord-Amerika. Veel producenten in West-Europa optimaliseren het vermogen van hun panelen (via oppervlaktebehandeling, coatings, etc.) voor diffuus licht en lage zoninstraling (minder W/m2). Dit is niet af te lezen aan de hoeveelheid Watt-piek van een module, aangezien deze per definitie wordt getest bij 1.000 Watt/m2 directe instraling.

Voorbeeld verschillende merken zonnepanelen

Als voorbeeld zie je hieronder een tabel met de opbrengst van een aantal Europese en niet-Europese zonnepaneel systemen. Met een objectieve vergelijkingsmethode, Polysun 5.4, zijn de zonnepanelen met elkaar vergeleken. Deze methode houdt rekening met bovenstaande factoren. Als we van diverse merken een systeem met een vermogen van 4400Wp samenstellen en vergelijken zien we de volgende verschillen in opbrengst.
Kwaliteit zonnepanelen