Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energie

Nieuwsbrief: meten is weten

In huishoudens zijn steeds meer elektrische apparaten te vinden. En dat is heel begrijpelijk: ze maken ons leven vaak een stuk gemakkelijker en leuker! Maar, hoewel de meeste apparaten de laatste jaren steeds zuiniger zijn geworden, blijft het gemiddeld elektriciteitsgebruik per huishouden stijgen. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je duurzamer kunt omgaan met de apparaten in huis. Een van de manieren om energie te besparen is door middel van het meten van je verbruik. Door je verbruik inzichtelijk te maken, kom je er achter welke apparaten en acties veel energie verbruiken, kun je tussentijds bijsturen en energieslurpende factoren verminderen. In deze nieuwsbrief lichten we een aantal manieren uit waarop meten jou kan helpen om energie te besparen. Je kunt heel gemakkelijk beginnen, met een slimme meter. Deze geeft gemakkelijk meer inzicht in je energieverbruik, wat kan leiden tot een lager verbruik. De slimme meter is ook te koppelen aan andere slimme faciliteiten, zoals de slimme thermosmeter. Het is met de tussentijdse inzage makkelijker om je eindafrekening in te schatten.

Thermal leak detector review

Meten met een thermal leek detector

Warmte lekt uit huis weg via kieren en gaten, met het open- en dichtdoen van deuren, via (open en dichte) ramen en zelfs via goed geïsoleerde muren. Door goed geïsoleerde muren lekt maar een kleine hoeveelheid weg, door een open deur natuurlijk een stuk meer. Waar (en hoe snel) warmte weglekt via kieren en gaten is vaak moeilijk te zien. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden: de Black en Decker Thermal Leak Detector. Dit apparaat laat snel en gemakkelijk zien waar warmte weglekt. Tenminste, dat belooft de verpakking. In dit artikel lees je wat wij vinden van deze warmteverliesmeter en we delen tips over het slim meten van warmte en tocht.

Slimme thermostaat

Besparen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming van jouw huis automatisch af op jouw behoeften. Je hoeft niet meer continu zelf de temperatuur in te stellen en je kunt de thermostaat op afstand bedienen. Dus, als je er onderweg naar kantoor achter komt dat je vergeten bent de thermostaat uit te zetten, kun je dit op afstand doen. Daardoor kun je energie besparen. Een slimme thermostaat kent alle verwarmingssystemen en kan inschatten hoe je met zo min mogelijk energie toch de optimale temperatuur in huis kunt bereiken. Op basis van patronen in je gedrag wordt ‘’leert’’ de thermostaat zo energiezuinig mogelijk verwarmen.

Meer weten met een energiemeter

Een energiemeter is een apparaatje waarmee je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten kunt meten. Zowel van apparaten die voor een korte tijd stroom gebruiken en daarna weer uit gaan (een wasmachine of waterkoker bijvoorbeeld) als voor apparaten die eigenlijk nooit uit gaan (denk aan de koelkast, of de wifi-modum). Ook het verbruik van een groep apparaten kan opgemeten worden, door alle apparaten via een stekkerdoos met elkaar te verbinden, en de meter hier op aan te sluiten. En dat kan best interessant zijn, want uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat mensen die een energiebverbruiksmanager hebben, gemiddeld 50 euro per jaar op stroom besparen. In dit artikel over de energiemeter leggen we uit wat voor soort meters er zijn, hoe ze werken, en waar je ze kunt kopen. Er zijn namelijk best veel opties! Om het je extra gemakkelijk te maken hebben we daarom in het artikel ook alvast een top 3 van de beste energiemeters verzameld.

Energiemeter

Deze blog is gemaakt op basis van onze nieuwsbrief. Wil jij de laatste duurzame artikelen ook maandelijks in je mailbox? Abonneer je dan hier door je mailadres en je gemeente achter te laten.

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.