De pelletkachel is tegenwoordig helemaal hip. Het nadeel is alleen dat je slechts één ruimte verwarmt. De grotere broer, de pelletketel, daarentegen neemt de volledige functie van een gasgestookte cv-ketel over. Deze cv-installatie plaats je dan ook niet in de woonkamer, maar in een ‘stookruimte’ zoals een bijkeuken of garage. Kook je op inductie en combineer je de ketel met een buffervat? Dan kun je zelfs helemaal van het gas af en hoef je jaarlijks niet meer voor de gasaansluiting (vastrecht) te betalen.

Pelletketel E-compact

Voordelen pelletketel

 • Voor zowel verwarming als warm leidingwater.
 • Werkt ook in combinatie met hoge temperatuur verwarming (traditionele radiatoren).
 • Je helpt de CO2 uitstoot te verminderen. A-kwaliteit houtpellets zijn namelijk 100% CO2-neutraal.
 • Je bent niet afhankelijk als de gas opraakt of prijsstijgingen bij commerciële energieleveranciers.
 • Te combineren met zonnecollectoren.
 • In 2017 ontvang je minimaal € 2.500 ISDE subsidie.

Nadelen pelletketel

 • Is groter dan een gasgestookte cv-ketel. Je hebt dus iets meer ruimte nodig.
 • In de winterperiode moet je de ketel iedere week bijvullen. Je kunt ervoor kiezen om een extra houtpelletopslag te koppelen zodat je minder hoeft bij te vullen.
 • De investering in een pelletketel is duurder dan een gasgestookte ketel.

Pelletketel Technea Duurzaam

Houtpellets in plaats van gas, olie en propaan

Voor sommige is de kostenbesparing een beweegreden om te kiezen voor houtpellets. De ander vindt het juist belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Houtpellets zijn tot 30% goedkoper dan gas en bovendien 100% CO2-neutraal. Dat komt omdat een boom CO2 uit de atmosfeer haalt en dit omzet in zuurstof. Het CO2 slaat de boom op in het hout. Door restmateriaal uit de houtverwerkingsindustrie te gebruiken, komt slechts een heel kleine deel van de opgenomen CO2 weer vrij. Er komt dus geen extra CO2 vrij bij de verbranding en dat heet CO2-neutraal.

Bovendien als je niets met dat restmateriaal doet en het laat verrotten, dan komt er methaan vrij. Dit gas is veel schadelijker voor het milieu dan CO2. Het verbranden van houtpellets is vanuit dat oogpunt daarom milieuverantwoord.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een pelletketel?

In andere landen zoals Italië en Frankrijk is de pelletketel een veel gebruikte installatie. Maar de laatste jaren verovert de pelletketel ook de Nederlandse markt. Er zijn dan ook veel soorten te koop, maar waar moet je op letten?

 • Bij de goedkopere pelletketels heb je vaak meer onderhoud zoals het wekelijks reinigen van de branderpot en de warmtewisselaar. Bij a-merken zoals Woodco en OkoFen is dit niet het geval.
 • Combineer vanwege de levensduur, de pelletketel altijd met een buffervat. De ketel heeft daardoor een stuk minder start’s en stop’s wat ten gunste komt van de ketel.
 • Heeft de ketel een zelfreinigende warmtewisselaar en branderpot.
 • Kies liever een iets groter buffervat (aantal liters) dan een te kleine.

Wat kost een pelletketel?

De prijs hangt van verschillende factoren af en met name de kwaliteit, maar de prijs van een goede ketel start bij ongeveer € 6.000,-. Let op dat je dan alleen een ketel hebt. Je hebt dan nog een buffervat nodig, een rookgasafvoer, regelingen, materialen en installatieuren. In vele gevallen betaal je snel een bedrag van € 12.500,-. Je krijgt op sommige ketels nog wel € 2.500 subsidie.