Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Pelletketel als volwaardige cv installatie

Pelletketel als volwaardige cv-installatie

De pelletkachel is tegenwoordig helemaal hip. Het nadeel is alleen dat je slechts één ruimte verwarmt. De grotere broer, de pelletketel, daarentegen neemt de volledige functie van een gasgestookte cv-ketel over. Deze cv-installatie plaats je dan ook niet in de woonkamer, maar in een ‘stookruimte’ zoals een bijkeuken of garage. Kook je op inductie en combineer je de ketel met een buffervat? Dan kun je zelfs helemaal van het gas af en hoef je jaarlijks niet meer voor de gasaansluiting (vastrecht) te betalen. Pelletketel E-compact

Voordelen pelletketel

 • Voor zowel verwarming als warm leidingwater.
 • Werkt ook in combinatie met hoge temperatuur verwarming (traditionele radiatoren).
 • Je helpt de CO2 uitstoot te verminderen. A-kwaliteit houtpellets zijn namelijk 100% CO2-neutraal.
 • Je bent niet afhankelijk als de gas opraakt of prijsstijgingen bij commerciële energieleveranciers.
 • Te combineren met zonnecollectoren.
 • In 2017 ontvang je minimaal € 2.500 ISDE subsidie.

Nadelen pelletketel

 • Is groter dan een gasgestookte cv-ketel. Je hebt dus iets meer ruimte nodig.
 • In de winterperiode moet je de ketel iedere week bijvullen. Je kunt ervoor kiezen om een extra houtpelletopslag te koppelen zodat je minder hoeft bij te vullen.
 • De investering in een pelletketel is duurder dan een gasgestookte ketel.
Pelletketel Technea Duurzaam

Houtpellets in plaats van gas, olie en propaan

Voor sommige is de kostenbesparing een beweegreden om te kiezen voor houtpellets. De ander vindt het juist belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Houtpellets zijn tot 30% goedkoper dan gas en bovendien 100% CO2-neutraal. Dat komt omdat een boom CO2 uit de atmosfeer haalt en dit omzet in zuurstof. Het CO2 slaat de boom op in het hout. Door restmateriaal uit de houtverwerkingsindustrie te gebruiken, komt slechts een heel kleine deel van de opgenomen CO2 weer vrij. Er komt dus geen extra CO2 vrij bij de verbranding en dat heet CO2-neutraal. Bovendien als je niets met dat restmateriaal doet en het laat verrotten, dan komt er methaan vrij. Dit gas is veel schadelijker voor het milieu dan CO2. Het verbranden van houtpellets is vanuit dat oogpunt daarom milieuverantwoord.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een pelletketel?

In andere landen zoals Italië en Frankrijk is de pelletketel een veel gebruikte installatie. Maar de laatste jaren verovert de pelletketel ook de Nederlandse markt. Er zijn dan ook veel soorten te koop, maar waar moet je op letten?
 • Bij de goedkopere pelletketels heb je vaak meer onderhoud zoals het wekelijks reinigen van de branderpot en de warmtewisselaar. Bij a-merken zoals Woodco en OkoFen is dit niet het geval.
 • Combineer vanwege de levensduur, de pelletketel altijd met een buffervat. De ketel heeft daardoor een stuk minder start’s en stop’s wat ten gunste komt van de ketel.
 • Heeft de ketel een zelfreinigende warmtewisselaar en branderpot.
 • Kies liever een iets groter buffervat (aantal liters) dan een te kleine.

Wat kost een pelletketel?

De prijs hangt van verschillende factoren af en met name de kwaliteit, maar de prijs van een goede ketel start bij ongeveer € 6.000,-. Let op dat je dan alleen een ketel hebt. Je hebt dan nog een buffervat nodig, een rookgasafvoer, regelingen, materialen en installatieuren. In vele gevallen betaal je snel een bedrag van € 12.500,-. Je krijgt op sommige ketels nog wel € 2.500 subsidie.
Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Jammer dat op deze verder goede site nog pallet kachels worden aangeprezen, anno 2021 Het is niet voor niets dat de subsidie is afgeschaft voor deze kachels. Dit vanwege het CO2 en fijnstof probleem. Veel hout verbranden is echt niet duurzaam, zeker niet in een woonwijk. Ik zou zeggen, niet promoten en niet aanschaffen.

Wat is de totale levensduur van zo een pelletketel?

klinkt idd zoals ik het elders voorstel, het is er dus. Ervan uitgaande dat het CO2 gedoe (maar ik lach om die onzin) waar is dan vraag je je wel af waarom er zo weinig overbekend is want als de prijs 50% zakt met deze voordelen (beter: geringe nadelen) dan zou onze gif-groene overheid toch meteen de subsidie pot (belastinggeld dus) open trekken? Want je voorkomt nogal wat ellende in duizenden huizen die er plaats voor hebben. Maar het is de hypocrisie in al dit gelieg over menselijk invloed want al die leveranciers en installateurs (glas, iso, vloer etc.) verdienen er dan niets aan en daarvoor hebben ze niet zitten meehuilen aan die klimaattafels. We worden grandioos voorgelogen: in Duitsland krijg je € 750,00 START-geld als je AAN het gas wil (!!) (buitenhof17.mrt) want dan hoeven ze minder bruinkool op te graven voor de energiecentrales om stroom te leveren. Vergeet… Lees verder »

Waarom bomen? Als u zich verdiept in MISCANTHUS of wel Olifantengras dan is bovenstaand verhaal voor een groot deel dus niet waar. De plant maakt takken van twee tot drie meter hoog nemen tijdens de groei co 2 op. In het voorjaar worden ze afgesneden en machinaal verhakseld tot kleine snippers en kunnen tot pellet korrels geperst worden die een zeer goed rendement geven bij het stoken (1 kub is ongeveer 360 ltr stookolie.) De plant komt in de zomer weer tot wasdom en dat vijftien tot meerdere jaren achtereen. De boer hoeft zijn land vrijwel niet te bewerken (bemesting) geen ploegen (bodemstructuur met wormen etc blijft prima) en krijgt Landbouwsubsidie.Enige probleem is dat de plant pas in derde jaar rendabel wordt. Zoek op Google maar bij Bio stoken en U bent misschien minder negatief. Laten de Hout gestookte kolencentrales maar hierop overgaan. Is er veel werk inkomsten voor Boeren… Lees verder »

Opvallend detail is, dat er – tenzij mij iets is ontgaan – niets vermeld wordt over de uitstoot van fijnstof.

Het valt mij op dat er hier ontzettend veel mierenneukers present zijn.

Men gaat er gemakshalve maar van uit dat het verbranden van houtpellets duurzaam is. Dit staat niet ter discussie en er wordt verder niet over nagedacht. De waarheid is dat de vraag naar houtpellets zo groot is dat deze onmogelijk allemaal van afvalhout geperst kunnen zijn. Er worden dus gewoon bossen voor gekapt. Ik denk dat zelf de grootste idioot kan bedenken dat het onmogelijk is alle gasgestookte cv ketels te vervangen door pelletketels en dat we die allemaal duurzaam kunnen stoken met afvalhout. Als je dus overgaat op een pelletketel ben je een gemakzuchtige ijdeltuit die op een makkelijke manier wil koketteren met zijn/haar groene inborst of je bent een idioot die in een wel heel doorzichtig marketing verhaal getrapt is. Ik weet dat dit wat bot gesteld is maar dit is wel de manier zoals ik er tegen aan kijk. Het verbranden van hout stoot CO2 uit en… Lees verder »

Ja he legt precies de vinger op de zere plek. Bij schaalvergroting zijn de meeste “duurzame” oplossingen niet duurzaam meer.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.