6.0
Reviewscore

Voors

  • Goede handleiding

Tegens

  • Aansluiten
Impact footprint
6
Prijs
5
Snel geregeld
4

Deze maand kregen we de slimme thermostaat van Essent in handen. We hebben Ruben van der Horst een trouwe lezer van Duurzaam Thuis gevraagd om te kijken wat hij er van vond. Ruben is een kritische consument en als Industrieel ontwerper en Product innovator is hij scherp op wat producenten beloven en waarmaken. Kortom de ideale persoon om eens uit te vogelen wat de slimme thermostaat allemaal in huis heeft. In de komende reeks beschrijft hij stap voor stap in een review zijn ervaringen met de slimme thermostaat van Essent.

Slimme thermostaat

Deel 1 testverslag:

Ik heb hem!

Ik heb hem, ik heb hem! De slimme thermostaat van Essent, of eigenlijk van I.C.Y.   Een minder slimme verpakking zit er trouwens wel omheen, deze verpakking bestaat voor 80% uit lucht. En he…de originele verpakking van I.C.Y is wel heel klein en daarmee wel slim. FOEI Essent, zo verpruts je het totaalplaatje!

De doos bevat een goed geschreven Nederlandse gebruiksaanwijzing. Grote letters en begrijpelijke taal. Het zou maar zo kunnen dat dit een goed product is, hoop ik stilletjes. De slimme thermostaat is volgens het boekje makkelijk te bedienen en geeft slim weer hoe warm het is, en hoe warm je het wilt hebben. En dit alles is met twee knoppen + en -,  respectievelijk rood en blauw verlicht (dat vind ik echt slim!) in te stellen… Wow!

Hee, er is ook nog een DVD! Die ga ik eens lekker bekijken. Ook hier hele prettige, duidelijke communicatie. De DVD geeft duidelijke informatie over de voordelen van de thermostaat. Het aansluiten wordt helaas niet belicht, wel in vogelvlucht het bedieningsgemak. De slimme thermostaat zorgt voor een comfortabel verwarmd huis als het nodig is. Dat klinkt natuurlijk goed!

De thermostaat zelf daar heeft Essent niet aangezeten… ze hebben alleen hun logo er op gedrukt, nou vooruit dan maar. De thermostaat ziet er eigenlijk uit als een grote, zwarte, glimmende magische schijf met de vorm van een dikke roze glacé koek, die van 4 in een pak in het schap, maar dan iets groter. Zo op het eerste gezicht ziet ie er niet slim uit, maar zijn aanwezigheid aan de muur is denk ik niet te missen. Dit in tegenstelling tot mijn prachtige vintage kwikthermostaat (ja, ze zijn er nog) die ik nu nog heb… wat zal ik die nostalgische uitstraling, het verdraaien en zijn grove temperatuurschommelingen missen! Ik word een beetje melancholisch…

Installatie slimme thermostaat Essent

Dan maar snel gaan installeren voor ik me bedenk. En daar wordt je toch wel onzeker van. Want… alhoewel er bij mij, na verwijderen van de oude kwikthermostaat gewoon twee draadjes uit de muur komen, en je deze ook gewoon kan aansluiten, rijst er toch enige twijfel.  In de gebruiksaanwijzing wordt gesproken over een Sub-charging weerstand. Ai… die moet misschien in mijn CV ketel worden gemonteerd op klemmen 4 en 5… maar het kan ook zijn dat er al een weerstand zit voor mijn huidige thermostaat. Hmmm, hier word ik wel onzeker van. Want het laatste dat ik wil is dat deze pappa aan de verwarming gaat klooien, dat het vervolgens Siberisch koud wordt in huis en dat ik noch de slimme, noch de oude thermostaat weer aangesloten krijg… dan gaat mijn status “mijn papa kan alles maken” goed naar de filestijnen… paniek, wat nu?

Hulp loodgieter

Toch maar even mijn loodgieter gebeld. Enerzijds is deze verontwaardigd dat ik de slimme thermostaat niet bij hem heb gekocht voor 169 euro, anderzijds is hij toch wel bereid even telefonisch advies te geven. Ik moet me geen zorgen maken, gewoon de ketel even openschroeven en kijken of er al een weerstand zit op de klemmen. Jaja, doe ik alsof ik het helemaal begrijp en nu vol zelfvertrouwen aan de slag kan. Morgen, want: Eerst nog een avond, nacht en ochtend een lekker comfortabel huis.

Voorlopig vind ik mezelf de slimste.
Lees ook deel 2 testverslag

Lees ook deel 3 testverslag

Ruben van der Horst