Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Shoeib Abolhassani Um Oy1zoa C Unsplash

Zes tips voor een langere levensduur van de smartphone

De Nederlandse Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een smartphone op 2,5 jaar. Dit is enorm kort, gezien de negatieve voetafdruk van smartphones op het milieu. De productie van smartphones vraagt om grondstoffen die op dreigen te raken, zoals goud, zink en indium. Deze zeldzame grondstoffen worden in lagelonenlanden met weinig milieuregels gewonnen door zeer vervuilende mijnbouw. Daarbij zorgt het productieproces van smartphones voor een fikse CO2-uitstoot en verdwijnt het giftige afvalwater vaak ongefilterd terug in de aarde. Vanuit deze kritische blik op het productieproces geven we zes tips voor een langere levensduur van jouw smartphone.

1
Laat je smartphone repareren

Zoek bij een kapotte smartphone niet direct naar een vervanger, maar laat het toestel repareren. De huidige tech-industrie biedt veel mogelijkheden voor reparatie en vaak is dit goed koper dan het aanschaffen van een spiksplinternieuwe smartphone. Natuurlijk is de aankoop van een nieuw exemplaar verleidelijk door de snelle opkomst van hypes en innovaties. Sta hierbij stil en kies bewust: wat heb je écht nodig? Voorziet je huidige smartphone nog voldoende in je behoefte laat het toestel dan repareren. Leuker voor het milieu en je portemonnee, win-win dus!

2
Je telefoon formatteren & nieuwe accu aanschaffen

Smartphones raken traag en onvoorspelbaar als er té veel bestanden op het toestel staan. Door veel verschillende Apps te downloaden en een overload aan foto’s en video’s op te slaan raakt het geheugen van een Smartphone vol. Is je batterij snel leeg? Ga bij een lokale smartphone winkel langs en koop alleen een nieuwe accu. Is je telefoon super traag? Dan kan je deze problemen vaak oplossen door de Smartphone te formatteren. Dit betekent dat je de telefoon terugzet naar de fabrieksinstellingen. Let op: je verliest hierdoor al je gegevens, zorg dus voor een back-up.

3
Refurbished een kwalitatieve én duurzame keuze

Clint Bustrillos K7ous6y Cm8 Unsplash

Refurbished smartphones zijn tweedehands telefoons die een technische opknapbeurt hebben gekregen, waardoor ze in een uitstekende staat zijn. De negatieve voetprint van smartphones zit vooral in het productieproces. De aanschaf van een refurbished exemplaar heeft daarom minder impact op het milieu dan een geheel nieuwe smartphone: uit onderzoek blijkt dat je bij aanschaf van één refurbished iPhone bespaard op 55,5 kilogram CO2 en 100liter water. Refurbished telefoons worden vakkundig gecontroleerd, schoongemaakt, opgeknapt en ge-update. Zodoende zijn ze kwalitatief betrouwbaar en hebben ze vanwege de opknapbeurt een verlengde levensduur.

4
Kies bewust voor een duurzame Fairphone

Ga je toch voor een nieuwe smartphone, dan is de innovatieve Fairphone de meest duurzame optie. De duurzame Fairphone is ontworpen om lang mee te gaan, vanuit eerlijke en gerecyclede grondstoffen. Zo is de behuizing van de telefoon gemaakt van ASI gecertificeerd verantwoord aluminium en heeft hij een achterkant van 100% gerecycled plastic. De Fairphone is elektronisch afval neutral: de vooruitstrevende makers zorgen ervoor dat materialen gerecycled worden en oude telefoons een tweede leven krijgen.

5
Gebruik je oude smartphone als reservetoestel

Een leven zonder smartphone is tegenwoordig voor velen ondenkbaar. Toch kan er natuurlijk altijd onverhoopt wat met je toestel gebeuren: hij gaat kapot of wordt gestolen. In dit soort situaties is het handig om je oude toestel als back-up te gebruiken. Zo ben je nog steeds bereikbaar en kan je gewoon onbeperkt blijven bellen en internetten. Let daarbij op dat je ook voor duurzame providers gaat, zoals vodafone of KPN

6
Recycle je smartphone

Wil je een oude smartphone niet meer bewaren? Dan kan je hem formatteren – ofwel terugzetten naar de fabrieksinstellingen – en verkopen via Marktplaats voor een tweede leven. Levert het niet zoveel meer op, laat hem dan recyclen door de smartphone in televeren bij een inzamelpunt. Denk hierbij aan de telefoonwinkel of doneer hem aan eengoed doel of de plaatselijke Kringloop. De Kringloop kan hem in sommige gevallen doorverkopen of de onderdelen eruit halen en hergebruiken. Recycling verkleint de elektronische afvalberg en zorgt ervoor dat schaarse grondstoffen een nieuw leven krijgen.

Kortom: de duurzaamste optie rondom smartphone gebruik is de levensduur van het toestel optimaal te benutten!

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste en duurzame leefstijl. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar camper op het land van verschillende eco-communities in Europa. Hier leerde ze over permacultuur tuinieren, duurzame bouwtechnieken, upcycling, seizoensgebonden eten en consuminderen. Het liefst schrijft ze over creativiteit binnen de circulaire economie en een groene omgeving.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook