Kies voor echte groene stroom

goedkoopste-groene-stroom-aanbiederNiet alle groene stroom is even duurzaam. Er zijn verschillen in de manier waarop de stroom gewonnen wordt en er zijn zelfs energieleveranciers die grijze stroom als groen verkopen. Het selecteren van een groene en duurzame energieleverancier is dan ook best lastig. Op de site  www.energievergelijken.nl is het sinds kort een stuk makkelijker. Naast de keuze voor groene stroom is het ook inzichtelijk of de stroom ook daadwerkelijk uit Nederland komt. Dit is namelijk de enige garantie dat door jouw keuze voor groene stroom de totale hoeveelheid opgewekte groene energie in de wereld groter wordt. 

Onvoldoende groene stroom in Nederland

Hoe zit het nu met groene stroom in Nederland.? De Nederlandse windmolens en biomassa produceren nog niet genoeg groene stroom om aan de vraag te voldoen. De energiemaatschappijen gaan hiervoor daarom naar het buitenland. Door de eenvoudige handel in groene stroomcertificaten mist echter de stimulatie voor de energiemarkt om met meer duurzame initiatieven te komen.

Groencertificaten

Wanneer je als energieproducent groene stroom opwekt krijg je groencertificaten. Dit systeem is echter niet waterdicht. Doordat de Scandinavische landen altijd groene energie produceren en de certificaten niet nodig hebben, verkopen ze de certificaten aan Nederland. Hiervoor wordt er dus geen extra groene stroom geproduceerd, terwijl het percentage `groene stroom` in Nederland stijgt. Het certificaat wordt zo dubbel geteld. Deze handel houdt investeringen in duurzame energieopwekking tegen. Kies je dus voor een aanbieder die via certificaten groene stroom inkoopt dan wordt de wereld dus eigenlijk niet groener!

Echt duurzame stroom vinden

Echt groene energie is afkomstig van duurzame Nederlandse energiebronnen. Er zijn een aantal energieleveranciers die dit als norm hebben en echt duurzame stroom hebben. Op www.energievergelijken.nl vind je deze groene stroom aan de hand van het HIER Klimaatbewust logo. Voor deze energie geldt dat minimaal 80 procent in Nederland geproduceerd wordt. Deze norm is ingesteld omdat de productie afhankelijk is van Nederlandse zonne- en windenergie en daarom niet altijd 100 procent kan zijn. Ga dus op de site van Energievergelijken op zoek naar een leverancier met een hoge ‘groenwaarde’ en het HIER klimaatbewust logo dan weet je zeker dat je goed zit. Vervolgens kun daarbinnen nog selecteren op prijs en je hebt de groenste en de goedkoopste!

Aanbieders vergelijken

Wanneer je wilt bijdragen aan een duurzamere wereld kan je dus het beste voor klimaatbewuste groene stroom kiezen. Om te voorkomen dat je voor grijze stroom met een groencertificaat betaalt is het belangrijk om aanbieders te vergelijken. Energievergelijken.nl geeft een duidelijk overzicht van alle energieleveranciers van Nederland. Daarnaast worden goede aanbiedingen geboden die dankzij afspraken met energieleveranciers mogelijk zijn. Duurzame stroom is daarom geen hogere kostenpost dan grijze stroom.

Doelstellingen Nederland

Nederland loopt in Europa achter op het gebied van het opwekken van duurzame stroom. In ons land wordt nu 4 procent van de energie duurzaam opgewekt, terwijl dit in 2020 al 16 procent moet zijn. Het gemiddelde in Europa is echter 13 procent en in Duitsland ligt dit percentage zelfs al op 25 procent. Het is tijd voor Nederland om ook te investeren in de groene stroomvoorziening. Door als consument nu te kiezen voor echt duurzame stroom neemt de vraag toe en moeten energieleveranciers wel echt veranderen.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

dit is egt stom hoooooooooooor!

1
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.