Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Huizen rij

Nieuwsbrief: Ontmoet ons op de Huis & Energie beurs!

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni vind je alle informatie over duurzaam wonen op de Huis & Energie beurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Op deze grootste beurs voor duurzame energie en duurzaam wonen ervaar je alle mogelijke oplossingen, van de meest comfortabele warmtepompen tot de prachtigste zonnepanelen. Wij van Duurzaam Thuis zullen ook aanwezig zijn. En we hebben goed nieuws: ga naar www.huisenenergie.nl en gebruik de code DRZMTHUIS2022 voor €7,50 korting op entreetickets!

Extra goed nieuws: je kunt vrijkaartjes voor deze beurs winnen! Mail jouw beste duurzame tip naar ons op contact@duurzaamthuis.nl en maak kans. We ontvangen je tip graag voor zondag 29 mei 12.00 uur.
We zijn altijd benieuwd naar jouw ideeën. Zo helpen we mensen samen met verduurzamen. Inspiratie nodig? Hieronder vind je onze huidige top 10 met acties voor duurzaam wonen! 

Onze top 10 van tips voor duurzaam wonen is opgesteld op basis van de hoeveelheid CO2 die een gemiddeld persoon in Nederland per jaar kan besparen. Maar let op: dit is natuurlijk afhankelijk van hoe zuinig je al bent. De verschillen zijn binnen Nederland zeer groot: 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met een verbruik van 1.700 kWh per jaar, terwijl een andere 10% zeer onzuinig leeft met een verbruik van meer dan 5.000 kWh per jaar.

Natuurlijk isoleren

1. Je huis isoleren

Milieuwinst: 4600 kilo СО2 p/j

Goede isolatie is de beste eerste stap voor duurzaam wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee. Isolatie verdien je in zo’n 8,8 jaar terug. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Kortom: tijd om aan de slag te gaan!

Wind park

2. Duurzame energie

Milieuwinst: 4000 kilo СО2 p/j

Overstappen op groene stroom is de makkelijkste stap met grote impact. Er zit geen verschil tussen ‘grijze’ elektriciteit of ‘groene’ elektriciteit, behalve dat het anders is opgewekt. Het is ook niet duurder. Toch komt 93% van de stroom die huishoudens verbruiken nog uit fossiele bronnen!

Duurzaam vervoer

3. Duurzaam vervoer

Milieuwinst: 3800 kilo СО2 p/j

Door dichter bij je werk te gaan wonen, wordt het aantrekkelijker de auto minder te gebruiken. Misschien kan je auto zelfs wel helemaal weg! Tegenwoordig kun je met de combinatie van openbaar vervoer, (OV-)fiets en deelauto’s gemakkelijk en duurzaam heel Nederland doorkruisen. 

zonnepanelen huren of kopen

4. Overweeg zonnepanelen

Milieuwinst: 1600 kilo СО2 p/j

Zonnepanelen installeren is een enorme stap in duurzaam wonen. Je bent zeker van duurzame energie, en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.

subsidies

5. Energie besparen

Milieuwinst: 1500 kilo СОp/j

Veel energie wordt verspild. Door op te letten kan je soms wel de helft van je energieverbruik besparen! Dat hangt er natuurlijk wel vanaf hoe zuinig je al bent. Door de verwarming wat lager te zetten bijvoorbeeld, door over te stappen op inductiekoken, of simpelweg met een waterbesparende douchekop. 

Water lucht warmtepomp

6. Overstappen op het gebruik van een warmtepomp

Milieuwinst: 600 kilo СО2 p/j

Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. En dat is best een uitdaging in Nederland. Maar let op: bij veel huizen moet eerst nog het nodige veranderd worden. 

Recycle glas

7. Minder afval produceren en recyclen

Onze omgeving zit vol met energie. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur (aardwarmte) worden gebruikt als verwarmingswarmte of voor de verwarming van water. Deze bron van warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar: buitenlucht, en grond- of oppervlaktewater zijn immers altijd toegankelijk. Wij leggen op deze pagina uit wat de 5 verschillende soorten warmtepompen zijn, en wat het verschil tussen deze systemen is. 

vloerverwarming aanleggen voordelen

8. Een duurzaam interieur

Milieuwinst: vanaf 300 kilo СО2 p/j

Bij een duurzaam interieur kun je denken aan meubels die lang mee gaan, die niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn. Tweedehands meubels vallen hier ook onder, aangezien deze een minimale belasting van grondstoffen hebben. 

boom

9. Vergroen je omgeving: plant bomen

Milieubesparing: 22 kilo СО2 p/j per boom

Van alle planten vangen bomen verreweg het meeste CO2 op. Door meer bomen te planten, komt er dus minder CO2 in de lucht. En dat helpt tegen klimaatverandering. Een bijkomend voordeel: bomen zijn ideale natuurlijke thermostaten. 

Online shoppen

10. Consuminderen

Milieuwinst: vanaf 100 kilo СО2 p/j

Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet-materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren. Het grootste deel van de uitstoot die jij veroorzaakt ligt in de indirecte uitstoot die je veroorzaakt met het kopen van spullen.

Deze blog is gemaakt op basis van onze maandelijkse nieuwsbrief. Wil jij ook bijblijven met de laatste duurzame artikelen? Abboneer je dan en laat hier je mailadres en je gemeente achter! 

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.