Jij hebt vast ook een heel berg plastic bakjes en schalen in de kasten. Net als wij. Maar we hebben besloten om deze te vervangen. Door RVS en glas. De laatste heeft, vanuit duurzaam oogpunt, de voorkeur. Hieronder een aantal redenen waarom je er eens over na zou kunnen denken om ons voorbeeld te volgen.

duurzaam-glas

1. Beter voor je gezondheid

We kennen allemaal de verhalen over de hormoonbalans verstorende stoffen in plastics. Bisphenol A (BPA) is niet goed voor onze gezondheid. Daarom wisselen wij onze plastic voorraadbakjes graag in voor glazen exemplaren.

2. Gemakkelijk schoon te maken

Zowel kunststof als glas kan in de vaatwasser. Maar terwijl het vocht op het glas vanzelf verdampt, moet je plastic bakjes altijd nadrogen. Verder lijkt er altijd een vettig laagje achter te blijven op de kunststof bakjes en bekers. Na langer gebruik of door sterk ruikende etenswaren kunnen plastic bakjes gaan stinken. Iets dat je niet meer weg krijgt. Daar heb je geen last van met glas. Bijkomend voordeel is dat glas zwaarder is, plastic bakjes willen nog wel eens ondersteboven in de vaatwasser terecht komen door de druk van het water waardoor ze vol zitten met vies afwaswater.

3. Goed voor de portemonnee

Is de investering in eerste instantie wat hoger, dat haal je gemakkelijk terug door de veel langere levensduur van glazen producten. Plastic vervormt, beschadigt en wordt na verloop van tijd minder fris. Glas is veel duurzamer. Gaat jaren mee. En nee het breekt helemaal niet snel.

4. Minder rommelige kastjes

Plastic spullen zijn niet te stapelen! Er vallen regelmatig bakjes en deksels spontaan uit de kast als een deurtje geopend wordt. Glas blijft door zijn gewicht beter op z’n plek.

5. Less is more

Je hebt minder bakjes en schalen nodig. Want in glas kun je bakken, opdienen, opwarmen en invriezen. Minder kastruimte nodig en minder afwas!

6. Veilig opwarmen

Als je voedsel invriest in kunststof bakjes moet je de inhoud weer in een andere schaal (aardewerk of glas) overdoen om het te kunnen opwarmen in oven en magnetron (denk aan de BPA’s!). Wat zou het handig zijn als het eten al in een glazen bak ingevroren zou zijn.

7. Het oog wil ook wat

En zeg nou zelf. Glas is toch veel mooier dan kunststof.

Hier kun je meer lezen over de voordelen van glas.