Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam glas

7 redenen om te kiezen voor Glas

Jij hebt vast ook een heel berg plastic bakjes en schalen in de kasten. Net als wij. Maar we hebben besloten om deze te vervangen. Door RVS en glas. De laatste heeft, vanuit duurzaam oogpunt, de voorkeur. Hieronder een aantal redenen waarom je er eens over na zou kunnen denken om ons voorbeeld te volgen.

duurzaam-glas

1. Beter voor je gezondheid

We kennen allemaal de verhalen over de hormoonbalans verstorende stoffen in plastics. Bisphenol A (BPA) is niet goed voor onze gezondheid. Daarom wisselen wij onze plastic voorraadbakjes graag in voor glazen exemplaren.

2. Gemakkelijk schoon te maken

Zowel kunststof als glas kan in de vaatwasser. Maar terwijl het vocht op het glas vanzelf verdampt, moet je plastic bakjes altijd nadrogen. Verder lijkt er altijd een vettig laagje achter te blijven op de kunststof bakjes en bekers. Na langer gebruik of door sterk ruikende etenswaren kunnen plastic bakjes gaan stinken. Iets dat je niet meer weg krijgt. Daar heb je geen last van met glas. Bijkomend voordeel is dat glas zwaarder is, plastic bakjes willen nog wel eens ondersteboven in de vaatwasser terecht komen door de druk van het water waardoor ze vol zitten met vies afwaswater.

3. Goed voor de portemonnee

Is de investering in eerste instantie wat hoger, dat haal je gemakkelijk terug door de veel langere levensduur van glazen producten. Plastic vervormt, beschadigt en wordt na verloop van tijd minder fris. Glas is veel duurzamer. Gaat jaren mee. En nee het breekt helemaal niet snel.

4. Minder rommelige kastjes

Plastic spullen zijn niet te stapelen! Er vallen regelmatig bakjes en deksels spontaan uit de kast als een deurtje geopend wordt. Glas blijft door zijn gewicht beter op z’n plek.

5. Less is more

Je hebt minder bakjes en schalen nodig. Want in glas kun je bakken, opdienen, opwarmen en invriezen. Minder kastruimte nodig en minder afwas!

6. Veilig opwarmen

Als je voedsel invriest in kunststof bakjes moet je de inhoud weer in een andere schaal (aardewerk of glas) overdoen om het te kunnen opwarmen in oven en magnetron (denk aan de BPA’s!). Wat zou het handig zijn als het eten al in een glazen bak ingevroren zou zijn.

7. Het oog wil ook wat

En zeg nou zelf. Glas is toch veel mooier dan kunststof.

Hier kun je meer lezen over de voordelen van glas.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kwam “toevallig” op deze site terecht en wil graag even het volgende kwijt ::: Alle rotzooi (plastics in dit geval ) die ons door de industrie opgedrongen zijn met pure kletspraat of andere zogenaamde “bewijzen” ,dat dat dan “beter” of “gezonder” zou zijn, kan je maar beter voor natuurlijke materialen vervangen….zal je misschien hier en daar een “probleempje” moeten oplossen maar ieder die dat wil nagaan kan bevestigd zien dat op termijn elk kunststof materiaal giftig blijkt te zijn….Je kan plastic niet “acceptabel” maken , gelukkig maar….Gezondheid begint en eindigt met gezonde voeding…denk aan de kinderen..

Ik realiseer me dat dit artikel al van een paar jaar geleden is, maar wie weet lees je dit toch nog..

Glas heeft een betere naam dan plastic. Dit komt, denk ik, vooral door de verhalen van plastic soep .e.d.
ik heb zelf ook een positiever gevoel bij glas dan bij plastic. Maar toch is plastic vaak duurzamer dan glas!
Glas heeft per kilo minder uitstoot, maar is erg zwaar. Als je het per potje vergelijkt, is de uitstoot van een plastic potje dus kleiner!

Er is wel verschil in wat voor plastic bakjes je koopt. Sommigen gaan inderdaad snel kapot, maar als je bijv. Tupperware koopt, kun je er je hele leven mee door. Overigens is plastic vaak handiger dan glas bij kinderen. Green Evelien heeft hier ook over geschreven: https://www.greenevelien.com/blog/afval-dilemma

Je kunt glas kiezen voor je gezondheid, maar niet omdat het duurzamer is…

De risico’s van BPS /BPF enz (de vervangende stoffen van BPA)zijn net zo schadelijk als BPA zelf. Dus des te meer reden om glas te gebruiken.

@gotbass: er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat BPA wel schadelijk is.

Vanuit milieu oogpunt worden hier in huis ook geen plastic bakjes meer gekocht als de oude aan vervanging toe zijn. Die we hebben zijn al wel BPA vrij. Het produceren van al die soorten plastics heeft ook zijn nadelen voor het milieu.

Redenen om wel kunststof te gebruiken. 1. Heel de heisa om BPA’s zijn zó overtrokken. Ja, BPA’s zijn niet goed voor je en zitten in sommige kunststoffen, maar de hoeveelheden die hierbij ‘vrij’ zouden komen zijn zo gering dat je daar met normaal gebruik nooit iets van gaat merken. Meer dan 7 liter water in een dag is dodelijk, en denk eens aan hoeveel zout je op een dag binnenkrijgt? alles is giftig of ongezond, in de juiste hoeveelheden. Met deze anti-BPA hype wordt iedereen opeens panisch als ze iets van kunststof zien, wat absoluut niet nodig is. 2. Kunststof en glas komt net zo nat uit de vaatwasser, maar geloof me, ook het vocht op kunststof droogt gewoon, dat hoef je helemaal niet af te drogen. Het vettige laagje wat je op je kunststof bakjes krijgt komt waarschijnlijk van de theedoek die al een maand aan het haakje hangt… Lees verder »

Ga naar de kringloop Voor een schijntje kun je daar voor glas en roestvrij staal terecht. Schroom niet.

Glas breekt misschien niet zo snel bij jullie, maar ik heb gisteren al 2 keer iets van glas uit mijn handen laten vallen, neemt niet weg dat ik ook denk dat het plastic een risico kan zijn als je er (zeker verhitte) voeding in bewaart.

Hoi,

Ik probeer ook voeding zoveel mogelijk in glas te kopen. Plastic verpakkingen zijn over het algemeen ook heel slecht voor je gezondheid, met name door de grote hoeveelheden die we tegenwoordig verbruiken.

Bijvoorbeeld olijfolie en honing.

Verder gebruik ik een combinatie van Tupperware en glas thuis, Tupperware komt steeds goed uit de gezondheidstesten en gaat lang mee. Magnetron heb ik niet eens, veel straling en hoog energieverbruik.

@Anneke: Juist voor gezinnen met kleine kinderen is glas en RVS veel veiliger dan plastic!
BPA-vrij plastic kan net zo goed schadelijk zijn. Doe mij, maar zeker mijn kinderen liever glas en RVS dan plastics!

wat flauw dat je mijn vorige reactie niet geplaatst hebt over de nadelen van glas m.n. in gezinnen met kleine kinderen.

Het hele BPA verhaal is nieuw voor mij. Toch maar eens in gedoken. Blijkt dat er ook BPA vrij kunststof is.

En het weggooien van al dat plastic, is dat geen vervuiling?

Hoi, op een aantal punten ben ik het met je eens maar er is mij (als oud Tupperware demonstratrice) altijd geleerd dat de kunststof Tupperware producten die bedoelt zijn voor het bewaren, invriezen en/of bereiden van voedsel, “100% veilig zijn”. Ook heeft Tupperware een schitterende collectie schalen die zowel in de diepvries als in de magnetron kunnen voor opwarmen. En een anders soort materiaal wat geschikt is voor diepvries, magnetron én oven zodat je voedsel niet over hoeft te doen in andere schalen en die ook heel mooi zijn om op tafel te zetten. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan deze producten. Lijkt me dus een beetje onzinnig om die te gaan vervangen voor glas. https://www.tupperware.nl/xchg/nl/hs.xsl/738.html Glas heeft ook een nadeel als je in de magnetron opwarmt of kookt. De randen en hoeken van glazen schalen zijn vaak flink dikker en daardoor krijg je ongelijke warmteverdeling. Gevolg is, lauw of… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.