Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Milieuvriendelijke glazen waterfles

Drinken uit glas is gewoon lekkerder

Eén van onze voornemens voor het net begonnen jaar is dat we ons dagelijks leven nog meer willen ‘vergroenen’. Deze wederom warme winter laat maar weer eens zien dat het nodig is. Duurzaam ondernemen, bouwen en leven is van het grootste belang! Op grote en kleine schaal. Hier hebben we weer een verandering van de laatste categorie doorgevoerd: de plastic drinkflessen van de kinderen en onszelf zijn vervangen door flessen van glas. Wij hebben nu allemaal een stevige glazen fles in een mooi siliconen jasje van Lifefactory in onze school- of werktas.

Glazen waterfles siliconen jasje

Weekmakers

Eerst kochten we regelmatig halve liter flesjes met water. Maar omdat we weten dat al die flesjes heel slecht zijn voor het milieu stapten we over naar meer duurzame flessen, die we gewoon vulden met kraanwater. 1000x (echt waar) goedkoper en de kwaliteitseisen voor kraanwater liggen in Nederland zelfs hoger dan die voor flessenwater. Maar deze hervulbare flessen waren nog steeds van plastic. En plastic en voedsel is geen goede combinatie. Plastics zijn in eerste instantie hard en breekbaar, maar door het toevoegen van weekmakers krijgt het materiaal meer veerkracht. Fijn voor het materiaal, maar slecht voor de gezondheid. De weekmakers komen vrij in het eten en drinken, vooral als de inhoud warm is. Weekmakers (bisphenol A en ftalaten) lijken op oestrogeen en brengen daardoor de hormoonhuishouding in het lichaam uit balans. Zie ook hoe giftig is plastic

Andere keuze

Er moest een alternatief komen. Vrienden hadden al glazen drinkflessen en waren daar erg tevreden over, dus de keus was snel gemaakt. Greenjump heeft verschillende verantwoorde producten. Naast glazen flessen is RVS ook een goede keus voor het verpakken van eten en drinken. Voor de kinderen bestelden we schoolbekers met rietje (350ml), met daarbij een classic cap omdat de dop met het rietje niet lekdicht is. En voor onszelf een maatje groter (470ml), alles van Lifefactory. We gebruiken ze nu een tijdje en kunnen de balans opmaken.

Duurzaam lekker

De bekers en flessen zien er mooi uit. De siliconen hoesjes en doppen hebben leuke kleuren en elke serie heeft eigen kleuren. In eerste instantie vinden we de flessen wel wat groot en zwaar. Maar als ik de kinderen, boven-bouwers basisschool, vraag of zij daar last van hebben, zeggen ze dat het wel mee valt. Zij zijn vooral heel enthousiast over de smaak. Het water smaakt na een halve dag gewoon naar vers water, zonder bijsmaak zoals bij de plastic flessen. Ze drinken op school zelfs meer dan voorheen. En we moeten ze gelijk geven. Dat is echt een hele grote winst. Met ander drinken zal het smaak-effect iets minder zijn, maar weet dan dat het in ieder geval gezonder is. De classic caps sluiten de flessen perfect lekdicht af en het is handig dat er een ‘hengsel’ aanzit. De doppen met rietjes zijn, zoals vermeld op de site, niet helemaal lekdicht. Omdat onze kinderen zo’n wildebrassen zijn en er flink gesmeten wordt met de tassen verliezen de bekers regelmatig een paar druppels. Maar als de het flesje enigszins rechtop blijft staan zijn ook de rietjes probleemloos te gebruiken. Wij gebruiken de deksels met rietje vooral in de auto. De kinderen vinden het fijn om uit te drinken en knoeien niet zomaar. De flessen kunnen met hoesje en al in de vaatwasser, net als de doppen. Lekker makkelijk.

Meisje drinkt uit glazen waterfles

Conclusie

Beetje zwaar, maar verder alleen maar voordelen. Wij zijn tevreden! De flessen blijven bij ons in gebruik. Onze ‘oude’ plastic flessen hebben we inmiddels naar de kringloopwinkel gebracht.

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Via de kringloop blijven de plasticm flessen dus toch in de omloop/kringloop.

Ook zou men eens moeten stoppen om elk tijdschrift van een plastic hoesje te voorzien.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.