Hoe kun je genetisch gemodificeerd voedsel vermijden?

Genetisch modificatie, genetische manipulatie of gentech(nologie) zijn allemaal termen voor het veranderen van de eigenschappen van planten. In planten worden op kunstmatige wijze genen ingebracht van andere organismen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld sneller groeien, grotere vruchten dragen of resistent zijn tegen schadelijke insecten. Maar niet iedereen is onverdeeld enthousiast over deze technologie. Lange termijn gevolgen voor mens, dier en milieu zijn onbekend.

genetisch-gemodificeerd-GM-voedsel

Gezondheidsrisico’s genetisch gemanipuleerd eten

Maar waarom zouden we gentech willen vermijden? Het voedingscentrum noemt genetisch gemanipuleerde voedingswaren toch veilig? Onderzoek bij ratten vertelt daarentegen iets anders. Frans onderzoek laat zien dat ratten, die alleen gevoed worden met gemodificeerd voedsel, na verloop van tijd vrijwel allemaal kankergezwellen en afwijkingen aan de organen ontwikkelen. Zwangere ratten met hetzelfde voedsel kregen zelden levende of gezonde jongen. De Rijksoverheid noemt het risico op resistentie tegen antibiotica. Deze antibiotica worden gebruikt om tijdens het modificatie proces cellen van elkaar te scheiden. Er is een (theoretische) kans dat deze resistente genen overgedragen worden op de mens bij het eten van de producten. Antibiotica werkt dan niet meer als men ziek wordt. Daarnaast is er een gevaar voor de biodiversiteit. Ook gemanipuleerde gewassen zaaien zich voort en zullen zich mengen met de reguliere planten. Door de manipulatie is het gewas sterker en zal het uiteindelijk andere soorten doen verdwijnen. Een ander aspect is de toename voor allergieën. Soja-producten waren ooit een product dat voor veel allergische mensen een uitkomst was. Maar sinds er vrijwel alleen gemodificeerde soja op de markt is gaat dat niet meer op. Sindsdien roept ook soja meer reacties op in het lichaam.

Eet biologische producten!

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schrijft voor dat het gebruik van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) in producten moet worden vermeld op het etiket. De grenswaarde is daarbij 0,99%. Omdat er ook in traditionele gewassen al sporen van genetisch gemodificeerde organismen te vinden zijn kan die waarde niet op nul gesteld worden. Op het etiket moet duidelijk ‘genetische gemodificeerd (GM)’ of ‘product op basis van genetisch gemodificeerd (ingrediënt)’ staan. Alleen als een product als ‘biologisch’ wordt aangemerkt weet je zeker dat er geen genetische manipulatie heft plaatsgevonden. In alle andere gevallen is een blik op het etiket raadzaam. Meer over biologische voeding

gentechnologie-soja-mais

Risico producten met genetisch gemodificeerde ingrediënten

Vooral mais en soja (waaruit meel, zoetstoffen en zetmeel gemaakt worden) zijn vaak gemodificeerd. Ze komen vooral voor in samengestelde producten. Kijk op de verpakking van sauzen, soepen en kant en klare maaltijden en je zult ontdekken dat bijna overal genetisch veranderde ingrediënten zijn gebruikt.

  • Vlees: er worden in Nederland geen genetisch gemodificeerde dieren gebruikt voor voedsel. Wel krijgen de meeste (tussen de 90 en 100%) dieren wel genetisch gemodificeerd voedsel. 
  • Melkproducten en eieren: vrijwel alle melkproducten en eieren in Nederland komen van dieren die GGO’s te eten krijgen.
  • Verse groente en fruit: deze bevatten geen GGO’s
  • Koekjes, chips en andere tussendoortjes: samengesteld, dus veel gemodificeerde zoetstoffen en zetmeel
  • Kant-en-klare maaltijden: samengesteld, dus veel gemodificeerde ingrediënten
  • Oliën en plantaardige vetten: olijfolie is niet gemodificeerd. Veel andere ‘plantaardige’ vetten bevatten wel GGO’s. De kans is ook groot dat in de margarine in je koelkast GM-ingredienten te vinden zijn.
  • Pasta, rijst en bonen: deze zijn vooralsnog meestal GGO-vrij
  • Brood, crackers en toast: ook in bakkerijgrondstoffen worden genetisch gemodificeerde organismen gebruikt zoals meel, eiwit of vet uit sojabonen, olie uit gemodificeerd katoen- of raapzaad, meel of glucosestroop uit GM-mais of suiker uit GM-suikerbieten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volledig met u eens Christian; ‘t is toch onbegrijpelijk dat er nog altijd zulke domme kwakkels rondlopen die ondanks alle onderzoeken en bewijzen nog durven beweren dat genetisch gemanipuleerd voedsel onschadelijk is. Ofwel werken ze inderdaad voor zulk een duivelse corporatie ofwel hebben ze maar twee hersencellen. William Engdahl schreef al een hele tijd geleden het boek “Seeds of destruction”, een goede auteur. Voor de domme kwakkels alhier: hij geeft veel referenties; maar ja wat baten kaars en bril …

GMO is gefinancierd door de Rockefellers, die in de jaren ’30 grondlegger waren van de “Eugenicist” organisatie. Deze organisatie, had als doel minderheden(working pigs) te reduceren, zodat de elite(hoog begaafd,erudiek enz.)de massa kon blijven controleren. Uit deze beweging kwam Plannet Parenthood(begon in achterstandswijken waar veel “negers”woonde), later populatie controle als onderdeel van ontwikkelingshulp(World Health Organization (WHO), Wereldbank, IMF). Zij zijn ook de aanjagers samen met Henry Kissinger (1990 vrijgegeven document), dat opkomende landen bevolking reductie zou moeten doen, daar de hulpbronnen,grondstoffen voor het Westen dienen te zijn.(Zie hier dan ook waarom na 70 jr geen enkel ontwikkelingsland er boven op is gekomen).
Genetics study(gen studie), is ook een onderdeel van deze bovenstaande. Hier een link waarbij alles wordt uitgelegd in een presentatie door F. William Engdahl https://www.youtube.com/watch?v=s4qA0Ue_sI4

Monsanto is inmiddels overgenomen door europees BAYER – wordt daarmee ook de monsanto productlijn in europa verkocht!?

Je hebt volkomen gelijk Brigitte. De wetenschap maakt alles onnodig ingewikkeld. We zijn helemaal van het natuurlijke afgedwaald met alle desastreuze gevolgen. Ziekte van plant,dier of mens komt altijd voort uit het tegenwerken van onze natuur. Als we terug natuurlijker eten en leven op een natuurlijk ritme zullen de meeste ziekten verdwijnen. Ik spreek uit grote jarenlange ervaring. Be the change hou want to wee in the world. Al wat wij doen en zeggen beïnvloed de hele wereld. Laat ons dus voor het goede kiezen.

Iedereen zoekt altijd maar naar bewijzen. Wij wonen in een landbouwgebied. En als daar gespoten is en ik wandel er langs dan krijg ik haast geen lucht. De insekten vallen door op de grond. Dan heb je toch maar twee hersencellen nodig om te kunnen bedenken dat dit allemaal nooit goed kan zijn voor een mens. Een kleuter kan je dit vertellen.
Als de insekten dood uit de lucht vallen en er dode vogels liggen naast het bespoten land dan kan dat niet goed zijn voor een mens. Maar iedereen mag op zijn eigen tempo ontwaken.

Zoek op google naar “most evil companies”. Je zult versteld staan van deze resultaten en de verhalen erachter. En laat niemand je niks wijs maken dat t niet zo is. Dat zijn robots die reacties plaatsen dat het niet zo is. Of men die een plek aan werd beloofd na het afmaken van deze populatie. En geloof me of niet de elite discrimineert niet. Iedereen krijgt.doe je research ik spreek uit ervaring en heel veel research.

Volgens mij werk hans echt daar ja. Monsato is pure evil. Cash rules everything around them.

https://www.vib.be/nl/nieuws/Documents/703_RATTENSTUDIE%20NL%20for%20web.pdf

ondertussen zelf een link gevonden naar het artikel waar waarschijnlijk naar verwezen word met ” een frans onderzoek”

Ik ben ook erg benieuwd naar dat franse onderzoek, een naam of een link naar het artikel zal fijn zijn., ben het met Hans eens, leuk verhaal maar enig bewijs ontbreekt. verder moet hier de nuance gemaakt worden of de GMO’s zelf caricogeen zijn of de herbicide waarmee deze bespoten worden. als dit zo is zijn GMO’s dus per definitie niet slecht.
Ik heb nog meer vragen bij de andere beweringen en zou daarom graag de bronnen van dit verhaal in willen zien.

Volgens mij werkt onze fanatieke Hans zelf voor Monsanto.

Wat een lariekoek hier allemaal. Pure pseudowetenschap. Ik betwijfel zeer sterk dat dat Franse onderzoek überhaupt bestaat. Het is in ieder geval niet door de filter heen gekomen van kwalitatief wetenschappelijk onderzoek. De natuur muteert genetisch zelf. Als je een beetje verstand hebt van evolutie weet je dat als je genetische modificatie goed toepast het een uitkomst is en zelfs vaak gezonder dan biologisch voedsel kan zijn.

Hoi Nick,

de genetisch gemodificeerde planten worden besproeid met pesticiden en andere stoffen om ze te beschermen tegen insecten (deze gaan hieraan dood). De stoffen waarmee de planten besproeid worden zitten dus ook in het eten wat van deze planten gemaakt wordt.. De documentaire GMO-OMG is erg interessant! (en staat op netflix :) ) hopelijk heb ik je een beetje overtuigd.

Wat heeft een mens aan geld en macht als je ziek gemaakt word door ongezond voedsel. Als we allemaal kanker krijgen en eerder dood gaan, wauw wat leven we toch in een prachtige wereld. Ik wou dat ik een eeuw eerder geleefd had.

Een eeuw geleden werden de mensen nog veel minder oud. Durf je eens in te lezen..

Ik vraag me dan wel af waardoor je kanker krijgt van gm’s iemand die dat weet

Ik zou graag wat concretere reden en bewijzen willen dan een Frans onderzoek die niet echt een rede heeft. Ik ben een beetje sceptisch over het GM eten is slecht

Ik heb vorige week een anoniem gesprek gehad met iemand die na verder doorvragen van mijn kant aangaf voor Monsanto te werken. Hij zei dat hij veel onderzoeken heeft gedaan voor het bedrijf en dat uit alles blijkt dat GMO’s kanker veroorzaken en op een veel grotere schaal dan al was gedacht.
Hij zegt dat hij whistleblower wil worden en uit de anonimiteit treden maar eerst moet hij zijn gezin en zichzelf veilig stellen. Hij heeft al bedreigingen gehad voor het geval dst hij naar buiten treedt.

Goed verhaal alleen totaal ongeloofwaardig.

Zoals je ziet staat er geen bron of link naar het onderzoek. We kunnen het dan ook niet verifiëren wat het niet geloofwaardiger maakt. Een hoax is waarschijnlijker

En wie is die plotseling reagerende Hans, ook zonder bron of link of verwijzing! Is Hans een hoax?

Weer geen linkjes naar wetenschappelijke publicaties. Fake news

I beschik over videoopnamen van de wetenschappers Dr.Anthony Samsel , waaruit blijkt dat Roundup(Glyphosate) een van de grootste bedreigingen voor het voorbestaan van de mens is .Al in 1981 was bij Monsanto ook al bekend dat het kankerverwekkend is . Monsanto is een oorlogsindustrie! Ook de wetenschapper Dr,Russell Blaylock bevestigd dit: It’s worse than we thought.
Groet, Bert Albronda

Hoe kan ik de opname waar jij het over heeft bekijken? Ik ben daar wel heel erg benieuwd naar.

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.