Komkommer, graag niet inpakken!

Geplaatst op 03 juni 2015 in Lifestyle

Gebruik van verpakkingsmateriaal, het gaat steeds vaker tegenstaan in de supermarkt. Het lijkt dat tegenwoordig alles maar dan ook alles ingepakt moet zijn. Je kent het wel ingepakte komkommers, avocado’s in een bakje met folie en grapefruits apart verpakt in een foamnetje? De verhouding product versus verpakking is soms helemaal zoek. De hoeveelheid en waarde van de verpakking overstijgt meerdere malen de kostprijs van het daadwerkelijke product en dat voelt niet goed.

Verpakkingsmateriaal groente en fruit in supermarkt

Gelukkig lijkt het erop dat de verpakkingsfetisjisten een halt worden toegeroepen. Mensen hebben geen zin meer om na het boodschappen doen eerst alles uit te pakken en vervolgens met een berg aan folies en plastic te blijven zitten.

Reductie, hergebruik en recycling van verpakkingsmateriaal

Consumenten geven steeds vaker een signaal af dat ze er genoeg van hebben en dit begint door te dringen bij de retailers. Zo heeft begin dit jaar de bekende supermarktketen Albert Heijn haar beleid aangepast. Sinds kort wordt bij ieder product gekeken of de verpakking simpeler kan en verse producten worden vanaf nu alleen verpakt als dit voor de versheid of houdbaarheid noodzakelijk is. De nadruk bij het verpakkingsmateriaal ligt op reductie, hergebruik, recycling en de inzet van hernieuwbare grondstoffen.

Seizoensgroenten zonder plastic

Albert Heijn heeft op de groente- en fruitafdeling onderzocht welke producten zonder verpakking zouden kunnen. Daar zijn producten als spitskool, winterpeen en koolraap uit komen rollen en deze liggen vanaf nu heerlijk ‘naakt’ in de schappen. Daarnaast is er voor gekozen om seizoensgroente en fruit zo weinig mogelijk te verpakken. Deze producten zijn vaak lokaal geproduceerd onder de beste omstandigheden waardoor ze extra ‘sterk’ zijn.

Geen plastic en voorverpakt voedsel

Maar het liefst willen we natuurlijk helemaal geen loos verpakkingsmateriaal. Goed nieuws dat kan binnenkort! Nog dit jaar is er een supermarkt in Utrecht te vinden zonder verpakkingsmateriaal. Bag & Buy heeft met behulp van crowdfunding genoeg steun ontvangen om van start te gaan. In Bag & Buy zal helemaal geen plastic en voorverpakt voedsel te vinden zijn. Alles zit in bakken, kannen en dispensers. Het leuke van dit concept is dat je zelf de hoeveelheid per product bepaalt. Dit maakt het mogelijk dat je alles heel laagdrempelig kunt uitproberen en dat je veel minder hoeft weg te gooien. Bag & Buy is de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland en de verwachting is dat deze na de zomer open zal gaan.

verpakkingsvrije supermarkt

Reacties (6)
Joost
02/07/15 • 12:58

Het ergste vind ik nog dat waar een biologische groente (of fruit) naast de niet-biologische variant wordt verkocht, de biologische vaak wordt ingepakt in plastic.

Martijn
27/07/15 • 11:42

Voor sommige producten (zoals komkommers) neemt de houdbaarheid enorm toe als ze verpakt zijn. Ik weet niet zeker of dit in plastic moet zijn of dat andere verpakkingen ook werken.

Harma Haan
14/09/15 • 08:17

Mooi niet!
De eerste verpakkingsvrije winkel is in februari van dit jaar geopend in GRONINGEN !!!
De naam: Opgeweckt Noord
Adres: A-straat 16
Postcode: 9718CR GRONINGEN.
winkel@opgewecktgroningen.nl

14/09/15 • 16:25

Blij dat Nederland er ook mee bezig is! Ik zelf leef al enkele maanden zero waste, mede dankzij de verpakingsvrije winkel Ohne in Gent.

Grietje
28/06/16 • 06:30

Nu vind ik dat verpakte komkommers sneller rotten. ze stikken. Rn worden bitter. Ik bewaar mijn komkommers buiten de koelkast. En kan er wel twee werken mee doen. Als hij gaat verschrompelen doe ik het in een water azijn kruiden oplossing in een potje. En dan heb ik er nog een week plezier van.

13/03/19 • 18:34

[…] wordt er zoetjes aan steeds meer aandacht besteed aan het hele gedoe om plastic. Het kan ons alleen best wat sneller, en daarom zijn we op zoek […]

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld