Gebruik van verpakkingsmateriaal, het gaat steeds vaker tegenstaan in de supermarkt. Het lijkt dat tegenwoordig alles maar dan ook alles ingepakt moet zijn. Je kent het wel ingepakte komkommers, avocado’s in een bakje met folie en grapefruits apart verpakt in een foamnetje? De verhouding product versus verpakking is soms helemaal zoek. De hoeveelheid en waarde van de verpakking overstijgt meerdere malen de kostprijs van het daadwerkelijke product en dat voelt niet goed.

Verpakkingsmateriaal groente en fruit in supermarkt

Gelukkig lijkt het erop dat de verpakkingsfetisjisten een halt worden toegeroepen. Mensen hebben geen zin meer om na het boodschappen doen eerst alles uit te pakken en vervolgens met een berg aan folies en plastic te blijven zitten.

Reductie, hergebruik en recycling van verpakkingsmateriaal

Consumenten geven steeds vaker een signaal af dat ze er genoeg van hebben en dit begint door te dringen bij de retailers. Zo heeft begin dit jaar de bekende supermarktketen Albert Heijn haar beleid aangepast. Sinds kort wordt bij ieder product gekeken of de verpakking simpeler kan en verse producten worden vanaf nu alleen verpakt als dit voor de versheid of houdbaarheid noodzakelijk is. De nadruk bij het verpakkingsmateriaal ligt op reductie, hergebruik, recycling en de inzet van hernieuwbare grondstoffen.

Seizoensgroenten zonder plastic

Albert Heijn heeft op de groente- en fruitafdeling onderzocht welke producten zonder verpakking zouden kunnen. Daar zijn producten als spitskool, winterpeen en koolraap uit komen rollen en deze liggen vanaf nu heerlijk ‘naakt’ in de schappen. Daarnaast is er voor gekozen om seizoensgroente en fruit zo weinig mogelijk te verpakken. Deze producten zijn vaak lokaal geproduceerd onder de beste omstandigheden waardoor ze extra ‘sterk’ zijn.

Geen plastic en voorverpakt voedsel

Maar het liefst willen we natuurlijk helemaal geen loos verpakkingsmateriaal. Goed nieuws dat kan binnenkort! Nog dit jaar is er een supermarkt in Utrecht te vinden zonder verpakkingsmateriaal. Bag & Buy heeft met behulp van crowdfunding genoeg steun ontvangen om van start te gaan. In Bag & Buy zal helemaal geen plastic en voorverpakt voedsel te vinden zijn. Alles zit in bakken, kannen en dispensers. Het leuke van dit concept is dat je zelf de hoeveelheid per product bepaalt. Dit maakt het mogelijk dat je alles heel laagdrempelig kunt uitproberen en dat je veel minder hoeft weg te gooien. Bag & Buy is de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland en de verwachting is dat deze na de zomer open zal gaan.

verpakkingsvrije supermarkt