Waterbesparing kan op vele manieren bijvoorbeeld door spoelonderbrekers, een waterbesparende douchekop of door een zuinige wasmachine. Waar veel mensen niet direct aan denken is het benutten van regenwater, of beter: hemelwater (ook hagel en sneeuw). Ook wel regenwaterrecuperatie genoemd.

We zouden bijna vergeten dat zoet water uit de lucht is komen vallen voordat het uit de kraan komen kan. Hemelwater is van nature zacht en schoon en heeft een aantal interessante voordelen. Het is immers milieuvriendelijk en gratis tegelijk. Planten doen het beter op regenwater en er komen geen strepen op de ramen of op de auto bij het wassen (er zit geen kalk in het water).

Regenton subsidie

Regenton

Het meest logische, goedkope en laagdrempelige als men hemelwater wil benutten is het plaatsten van een regenton. Die beginnen bij enkele tientjes voor een bescheiden formaat kunststof ton en via grotere tonnen en wijnvaten houdt het op bij de Regenzuil. Een van de grootste regenton-varianten. Regentonnen worden over het algemeen gebruikt voor het water geven van tuinbeplanting, maar ook de planten binnen zijn er erg blij mee.

Hemelwatersysteem

Wil je nog meer uit regenwater halen dan zijn er hemelwatersystemen waarbij zowel de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan structureel van hemelwater kunnen worden voorzien. Het water wordt gefilterd, opgeslagen in een tank in de grond of in een zak in de kruipruimte en gaat via een pomp naar de gebruikspunten. In theorie kan hiermee op jaarbasis tot 50% van het totale waterverbruik bespaard worden. Om een dergelijk systeem te ontwerpen dient er een waterbalans te worden gemaakt. Een berekening die aangeeft hoeveel regenwater een huishouden dagelijks nodig heeft. De vraag moet kleiner zijn dan het aanbod want andersom heeft het geen zin en wordt er structureel met drinkwater bijgevuld.

Hemelwatersysteem

Afhankelijk van omgevingsomstandigheden: dak(terras), bladafval, soort dakbedekking is filtering van het water meer of minder noodzakelijk. Een buffertank moet als die vol is ongeveer een maand “mee kunnen”. Een pomp brengt het water meestal via leidingen naar de toiletten etc.

Hierboven een afbeelding van heen regen/hemelwatersysteem zoals die nu ongeveer 25 jaar verkrijgbaar zijn in ons land. Kostentechnisch is een hemelwatersysteem eigenlijk niet interessant omdat ons drinkwater erg goedkoop is. Vanuit milieu opzicht ook discutabel omdat het in Nederland niet veel energie en grondstoffen kost om drinkwater te maken. Indien er grondig gerenoveerd wordt of bij nieuwbouw is het een overweging om, bij voorkeur voor meerdere woningen gezamenlijk, hemelwaterbenutting toe te passen.

Artikelen

Laad meer

4 Comments

 1. Gaby

  Goedemiddag,

  Wij moeten een profielwerkstuk een kraampje gebruiken om een presentatie te geven over ons profielwerkstuk. We hebben als onderwerp dat we regenwater willen gebruiken voor het toilet. Zou het mogelijk zijn om een demonstratie model te gebruiken van u om een beeld te geven? Wij vinden het namelijk erg leuk en interessant.

  Wij horen graag snel van u.

  Met vriendelijke groet,
  Examenkandidaten

 2. Richard van der Veer

  Goedenavond,

  Het klinkt erg mooi zo een regenwatersysteem. Ik zou er graag dan ook meer van willen weten wat de kosten er van zijn omdat te instaleren in een nog te bouwen huis? Daarbij zou ik het ook erg fijn vinden om te weten welke partijen dat instaleren in Heiloo en om streken.

  Ik hoop hier een mooi en positief bericht snel van te mogen ontvangen.

  Vriendelijke groet,

  Fam R.P.van der Veer

  1. gep regenwater

   kijk gerust op http://www.regenwater.nl daar staan een aantal verschillende systemen, daarvan maken we graag een offerte

Comments are closed.