Mensen en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dieren vergroten het welzijn van mensen. Het leert mensen bewuster te leven. Het is dan ook bekend dat mensen met dieren langer leven. In Nederland kennen we natuurlijk de gezelschapsdieren. Onze honden en katten komen over het algemeen niets tekort en het is zelfs de vraag of we soms niet iets te ver gaan in onze domesticering?

De grootste groep zijn echter de dieren die dienen als onze voedselbron. Met de laatste groep is het door de intensieve veehouderij slecht gesteld. In tegenstelling tot vroeger, toen mens en dier nog samen opgroeide en automatisch wederzijds respect ontstond, vindt de ‘productie’ van dieren  nu letterlijk achter gesloten deuren plaats waardoor het contact verloren is gegaan. Dit is er mede de oorzaak van dat deze industrie zich op deze dieronvriendelijke manier heeft kunnen ontwikkelen.

Kippen

Het zelf houden van dieren op kleine schaal kan mensen weer bewuster maken van het leven van dieren. Of het nu gaat om huisdieren of het houden van bijvoorbeeld kippetjes of konijnen, het leert kinderen van jongs af aan na te denken over de herkomst van hun eten. En wat is er heerlijker dan een vers eitje van je eigen kip. Natuurlijk heeft niet iedereen voldoende ruimte voor het houden van dieren. Zoek in dat geval de dieren op in de natuur of op de kinderboerderij, dit heeft hetzelfde effect.

Ongedierte bestrijden

Helaas zijn niet alle diertjes onze beste vriend. In en rondom het huis komen ook regelmatig ongewenste dieren voor. Sommige beestjes zijn alleen hinderlijk, maar ze kunnen ook schade aan je huis veroorzaken of schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker wanneer u huisdieren heeft, of kleine kinderen, kan het ronduit gevaarlijk zijn om ongedierte met gif te bestrijden. Grijp niet meteen naar de chemische bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk per definitie giftig en doden naast de plaagdieren vaak ook andere dieren. Er zijn legio manieren om op een natuurlijke manier de aanval in te zetten. Hieronder vind je allerlei tips om muggen, motten, mieren en andere lastige beestjes… op een milieuvriendelijke en natuurlijke manier aan te pakken.

Artikelen

Laad meer

3 Comments

 1. Fam Breedijk

  We hebben 2015 de spauwmuren van ons hoekhuis laten isoleren.
  De kruipruimte onder ons huis is afgedekt met een dekzeil over de soms vochtige zandgrond.

  We hebben van dec 2016 tot april 2017 overwinterd in Spanje.
  Ons huis is deze wintermaanden konstand op ca 15 graden Celcius verwarmd.
  Toen we in April thuiskwamen lag ons huis vol met overwegend dode Pissebedden.
  De meeste op de beganegrond van het huis nabij de CV radiatoren.
  Ook op de 1 ste etage vonden we Pissebedden.

  Wij vermoeden dat het Pissebedden probleem is veroorzaakt door de spauwisolatie.

  Vraag:
  Hoe dit probleem op te lossen ???

  PS: Ook deze winter weggeweest en wederok overal overwegend dode Pissebedden.

 2. Francois van iersel

  Zelf houden van kippen, konijnen in de tuin en andere huisdieren zijn geweldig leuk en zeker leerzaam voor kinderen.De praktijk leert dat ze ook ongedierte aantrekken. Rondslingerend voedsel is daar meestal de oorzaak van.

  Heeft u kippen, konijnen of andere huisdieren dan zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om geen overlast van ongedierte in huis te krijgen.

  Enkele dingen die u kunt doen om ongedierte buiten huis te houden:

  1. Laat geen voedsel rondslingeren
  2. Sla diervoeder op in afgesloten bakken
  3. Voorkom nestelplaatsen
  4. Maak openingen in uw buitenmuur dicht
  5. Laat vuilnis niet onnodig lang buiten staan
  6. Zet diervoeding s’nachts weg

  Ik weet dat het niet altijd meevalt om alles hermetisch af te sluiten. Uw woning is echter wel goed dicht te maken. Hiervoor zijn diverse materialen te verkrijgen en het is ook belangrijk om te doen.

  Houdt u kippen of konijnen dan is overlast van muizen en/of ratten potentieel aanwezig. Deze prachtige beestjes horen in de natuur en bij ons ecosysteem, maar u wilt ze niet in huis. Muizen en ratten zijn dragers van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. U of uw kinderen kunnen er dus ziek van worden.

  Ga bewust om met huisdieren en neem ongediertepreventie serieus dan is overlast van ongedierte beheersbaar te houden.

Comments are closed.