Gisteren zaten we bij een bijeenkomst en daar werd de vraag gesteld wie er allemaal een boormachine in huis had. In een gezelschap van 80 mensen, waren maar 6 personen die zelf geen elektrische boor in bezit hadden. Een apparaat dat elk jaar gemiddeld maar 15 effectieve minuten gebruikt wordt, terwijl het gemaakt is voor een levensduur van 15 jaar met continu gebruik. Zou het niet zoveel beter zijn als we niet allemaal zo’n ding zouden hebben, maar met velen gebruik zouden maken van één exemplaar? De Nederlandse site en app Peerby schept de mogelijkheid daarvoor. Gewoon lenen van de buren. Een geweldig concept dat vorige week werd beloond met een investering van €1.7 miljoen.

Bank schoonmaken met stofzuiger

Buurtgenoten vinden elkaar

Dat Peerby daarom werd genoemd in het journaal had tot gevolg dat het aantal Peerby-berichtjes in onze mailbox flink opliep. Ik zie vragen om een fiets, een ladder, een draaibank en een Pantone-waaier voorbij komen. Als je iets nodig hebt maakt Peerby het mogelijk om te kijken of iemand in je directe omgeving dat ding misschien in huis heeft. Om het te lenen, voor incidenteel gebruik. Gewoon lenen bij de buurman eigenlijk. Een buurman die al kent, maar waarvan niet wist dat hij een aanhangwagen had. Of een tot dan toe ongekende buurtgenoot die de door jou gezochte discolamp heeft. Het systeem is een soort tweesnijdend mes. Je hoeft niet allemaal hetzelfde aan te schaffen. Dit bespaart geld en grondstoffen. Daarnaast worden er meer lijnen gelegd in de buurt. Je leert op een heel informele manier weer iemand kennen in je omgeving. Maakt een praatje bij het ophalen en nog een keer bij het terugbrengen.

Peerby een duurzame oplossing

Zelf hebben we tot nu toe 1x gebruik gemaakt van Peerby. Omdat de kinderen iets groter zijn, was het afgelopen zomer tijd om te kijken of we al die melk- en gepureerde fruitvlekken uit ons mooie designbankje zouden kunnen krijgen. Of dat we het toch echt opnieuw zouden moeten laten stofferen. We wilden het eens proberen met een stoomreiniger. Deze hadden we niet in huis. Kopen of huren is een optie, maar we besloten ons voor de gelegenheid in te schrijven bij Peerby. Binnen een half uur bood een buurtgenoot de gezochte stoomreiniger te leen aan. Het werkte als een trein. De bekleding van ons geliefde bankje was weer picobello. Nog meer duurzame besparing: geen nieuwe bekleding of nieuw meubelstuk nodig! En passant hebben we ook de schimmelige naden in de badkamer met hetzelfde apparaat gereinigd. Als dank hebben we na afloop een boeket dahlia’s uit eigen tuin meegenomen.

Dus schrijf je ook in bij Peerby en kijk of je iets kunt lenen voordat je het gaat kopen!