Om eerlijk te zijn worden wij nooit zo enthousiast als het gaat om waterbespaarders. Als je doucht is het heerlijk om even lekker te genieten van het kletterende water. De meeste van ons verkiezen dan ook liever een korte douchebeurt boven een miezerig straaltje. Maar toch horen we ook veel enthousiaste mensen over de bespaarmogelijkheden van perlators oftewel waterbespaarders. Door slimme bijmenging van lucht aan de waterstraal zou je kunnen genieten van een goede straal en liters kunnen besparen. Daarom hebben we als Duurzaam Thuis besloten om ons eens te verdiepen in de wereld van waterbespaarders. Hieronder onze bevindingen.
Waterbespaarder kraan

Bomen het bos

Waar we al snel achter kwamen was dat er enorm veel op dit gebied te koop is en dat het vaak lastig is om te bepalen welk voordeel het daadwerkelijk oplevert. Daarnaast komen er allerlei termen voorbij waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo moet er eigenlijk onderscheid gemaakt worden tussen een doorstroombegrenzer en een perlator. De eerste zorgt ervoor, zoals het woord al zegt, dat er minder water wordt doorgevoerd. En een perlator is het mondstukje van een kraan die extra lucht toevoegt aan het water waardoor het lijkt dat er meer water uit de kraan komt. In de meeste gevallen is dit om te besparen, maar dit hoeft niet want het kan ook gebruikt worden voor extra comfort. Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van een combinatie van beide, dus perlators met een doorstroombegrenzing.

Om alles tot op de bodem uit te zoeken hebben we voor dit onderzoek gekozen voor producten van een specialistische partij op dit gebied Neoperl. Welke o.a. te koop zijn bij Bespaarbazaar

Standaard waterbesparende straalregelaar

Het grote voordeel wat wij hadden met deze test is dat we de beschikking hadden over een groot aantal waterbespaarders met verschillende doorvoercapaciteiten. Daardoor konden we deze goed met elkaar vergelijken en per situatie beslissen wat de beste combinatie was tussen comfort en besparing. De beste mix tussen beide was de Neoperl Cascade slc met een debiet (doorvoersnelheid water) van 7.5 liter per minuut. Voor ons gevoel behoud je hiermee het comfort. Voor een hogere debiet zouden wij niet kiezen omdat dan de besparing te minimaal wordt. Wij zijn zelf thuis nog iets verder gegaan en hebben gekozen voor de Neoperl PCA care zonder perlatorfunctie (geen lucht) en een debiet van 5 liter per minuut. Om eerlijk te zijn was dat nog wel even wennen omdat dan de straal zichtbaar minder wordt. Vooral als je de badkamerkraan van de tweede bak ernaast (zonder bespaarder) lekker ziet klateren. Maar op een gegeven moment ga je er aan wennen en weet je niet beter en is het eigenlijk niet meer storend. Sterker nog je gaat je aan de volle straal van de andere kranen irriteren omdat het te overdadig voelt. Kortom na 3 weken zijn we eigenlijk heel enthousiast.

Variabele doorvoer snelheid waterbesparende kraan

Naast de standaard waterbespaarders hebben we ook de Ecobooster getest. Het voordeel van deze waterbespaarder is dat je deze zelf kunt regelen (zie ook filmpje hieronder). Op de zijkant zit namelijk een knopje waarmee je actief de doorvoersnelheid kunt vergroten en verkleinen. Standaard staat de waterbespaarder op de spaarstand, maar door het knopje in te drukken kun je gebruik maken van de originele doorvoer van de kraan. Dit is op punten waar regelmatig veel water wordt getapt zoals bijvoorbeeld in de keuken een geweldige oplossing. Normaal is de spaarstand genoeg, maar wil je bijvoorbeeld een emmer of de wasbak vullen dan is het wel lekker dat je de doorvoersnelheid even kunt verhogen. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat je vervolgens niet met hetzelfde knopje weer terug kunt naar de spaarstand. Daarvoor moet je de kraan weer even af en aan zetten zodat hij weer ‘automatisch’ terug gaat in de spaarstand.

 

Waterbesparende douchekop

De bovengenoemde Neoperl Ecobooster is er ook in een speciale douchevariant die de bestaande douchekop kan omtoveren in een ware waterbespaarder. In eerste instantie waren we erg enthousiast over de functionaliteit om te kunnen switchen tussen de beschikbare hoeveelheid water. Als je bijvoorbeeld je haar aan het wassen bent is de spaarstand voldoende. Uitspoelen doe je weer liever met meer water. Alleen zoals hierboven al aangegeven moet je om weer terug te keren naar de spaarstand de kraan weer even aan en uit zetten en daar ga je je heel snel aan irriteren. Resultaat was dat de overige gezinsleden al snel begonnen te klagen over de Ecobooster Douche. Mocht Neoperl ooit op de markt komen met een versie waarmee je wel automatisch kunt switchen tussen de verschillende doorvoersnelheden, dan zijn we de eerste die hem in huis halen want het idee blijft geweldig.

Samengevat zijn wij eigenlijk heel enthousiast over de meeste waterbesparende straalregelaars. Wel zijn wij van mening dat je eerst goed vooronderzoek moet doen om tot de juiste keuze te komen en moet kiezen voor producten met een lager debiet. Hieronder de belangrijkste tips:

Kies de juiste maat

Hou er rekening mee dat alle kranen verschillende maten hebben. Zo heb je kranen met een buitendraad en een binnendraad. De meest voorkomende maten zijn 24mm (M24) als buitendraad en 22mm (M22) als binnendraad (kun je gewoon opmeten met een meetlat). Maar let op er zijn ook slankere kranen en dan heb je te maken met 18 mm en 16 mm. Onze tip is dan ook schroef eerst de kop van de kraan eraf en bepaal welke maat je moet hebben.

Waterbesparende kraan bespaart niet altijd!

Het grootste leerpunt van dit onderzoek naar waterbesparende straalregelaars is dat we er achter zijn gekomen dat deze niet altijd besparend werken! Voorbeeld… wij hebben thuis twee badkamerkranen. Het bleek dat deze standaard kranen met perlators (hebben bijna alle kranen tegenwoordig) minder verbruikte dan de meeste waterbespaarders die we erop hadden geschroefd. Hier kwamen we achter door 1 minuut lang een emmer vol te laten lopen. In ons geval zat er dan 7.5 liter in de emmer. De meeste straalregelaars hadden echter een doorvoersnelheid die hoger ligt dan 7.5 liter per minuut. Dus de grote tip is, test thuis eerst wat de doorvoersnelheid is van de bestaande kraan met de emmertest en kies vervolgens een waterbespaarder die daar qua doorvoersnelheid (debiet) onder ligt.