Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Water Besparen

Water besparen in huis: Elke druppel telt

Als kind werd ik woest, als mijn vader in de keuken de warme kraan openzette wanneer ik te lang onder de douche stond. ‘Weet je wel wat dat kost?’ kreeg ik dan te horen. Nee, dat wist ik niet. Jaren later begreep ik dit natuurlijk wel. En wij allemaal.
Meer dan ooit is de energie en waterprijs ons duidelijk. We moeten minderen. Bewust worden van onze gewoontes. Want, een groot verschil maken doen we door samen kleine aanpassingen te maken. En niet alleen voor onze portemonnee. De toekomst van onze planeet is afhankelijk van onze keuzes!

1
Hoeveel water gebruiken we thuis?

In 2021 gebruikten we (per persoon) 129 liter schoon drinkwater per dag. Hiervan stroomt meer dan een derde (46.2 L) door het doucheputje en spoelen we meer dan 30 liter per dag door de w.c. Op de derde plaats staat de wasmachine. Die is verantwoordelijk voor ongeveer 13% (16.9L) van ons dagelijks waterverbruik.

En dat kan allemaal best een beetje minder. Een koude douche is zeker niet meer de enige manier. Het wordt ons door de nieuwste waterbesparende technieken steeds makkelijker gemaakt om wél te besparen, maar zonder comfort in te leveren. 

2
Hoe kun je water besparen in huis?

Water besparen in huis doe je door enerzijds minder te gebruiken, anderzijds door water te hergebruiken. Elke druppel telt!

3
Zo bespaar je thuis:

1
Onder de douche
Douchekop Grohe Met Knop

Kies voor een waterbesparende douchekop met een doorstroombegrenzer. Zo´n begrenzer is een kunststof ring die aan het einde van de kraan geplaatst wordt. Deze ring zorgt ervoor dat de kraan tot wel 50% minder water verbruikt. Toch voel je daar niets van, want een beluchter in de waterbesparende douchekop voegt lucht toe aan het water. Hierdoor ervaar je nog steeds een volumineuze douche.

2
Aan de wastafel
Koudwaterstart Kraan Grohe

Vaak zetten we de warme kraan onbewust aan, terwijl we net zo goed ook met koud water onze tanden kunnen poetsen. Om je te helpen bewust te worden van het (onnodig) gebruik van warm water, bedacht Grohe de slimme koudestarttechnologie. Deze kraan staat standaard op koud. Wil je warm water? Dan moet je bewust de hendel draaien. En daarmee bespaar je niet alleen op je water, maar ook op je energierekening!

3
Op het toilet
Wc Doorspoelen Met Emmer Water

Twee knoppen op het toilet. Dat is gelukkig al geen uitzondering meer. Echter, we gebruiken onbewust vaak de grote knop, terwijl de kleine volstaat.  Kies bewust voor de hoeveelheid water die nodig is om door te spoelen. Wil je écht besparen? Vang dan regen, douche of wasmachine water op en zet het in een emmertje naast de w.c. Dat is een dagelijkse besparing van 23% (30 liter!).

4
In de keuken
Water Flushing In Sink

Van mijn moeder leerde ik om ´s ochtends een sopje neer te zetten in de wasbak. Daar spoelde ze dan gedurende de dag haar vaatdoekje in uit. Heb jij wel eens stilgestaan bij alle keren dat je de (warme) kraan aanzette om je doekje uit te spoelen? Daarmee stroomt al gauw 2-3 liter water per keer weg. En dat om even een lapje over de tafel te halen. Sopje vies? Dan kun je daar de tuin weer mee bewateren (mits je biologische middelen gebruikt).

5
Met de was
Water In Wasmachine

Wist je dat je wasmachine per wasbeurt rond de 50 liter water gebruikt? Dat is ongeveer net zoveel als een riante douchebeurt. Besparen met wassen doe je door de machine alleen aan te zetten als deze vol is. Vraag je ook eens vaker af of kleding wel echt in de was moet? Even laten wapperen aan de lijn doet ook wonderen voor items zoals wollen truien.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grohe

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook