Vanwege klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande toename van kortere pieken van neerslag in de zomer tussen langere droge perioden staat hemelwater benutten meer dan voorheen in de belangstelling. Dit blijkt door een toename in de verkoop van regentonnen en regenzuilen en de groei van de markt voor hemelwatersystemen.
Voor hemelwatersystemen geldt dat het gevoelsmatig voor de hand liggend is om zowel het toilet als de wasmachine en ook de buitenkraan op het systeem aan te sluiten, maar in de praktijk is dit zelden raadzaam. Dit komt omdat het nagenoeg continue gebruik van hemelwater van wasmachine en toilet de waterbuffer leeg maken tijdens droge perioden. Indien na een of meer weken droogte de tuin flink wat water nodig heeft is de buffer dus grotendeels leeg.
De meeste hemelwatersystemen suppleren dan drinkwater waar de gebruiker niets van merkt. Zo verliest drinkwater ongemerkt de druk waarmee het aangeleverd wordt en wordt vervolgens weer door middel van een pomp naar de buitenkraan gestuurd. Het netto resultaat is geen toename in waterbesparing en wel extra energieverbruik. Het is daarom van groot belang om bij de keuze voor een hemelwatersysteem te letten op de waterbalans: vraag en aanbod van water waarbij het dakoppervlak een constante is en het aanbod bepaald. De vraag is daarop aan te passen door het aansluiten van een of meerdere toiletten en al dan niet de wasmachine.
Alleen indien het aanbod erg groot is vergeleken bij de vraag is het raadzaam na te denken over een systeem wat naast de grootverbruikers toilet en wasmachine ook de buitenkraan van hemelwater voorziet. Waar dat niet het geval is, kan men kiezen voor een hemelwatersysteem voor het huis of een veel eenvoudiger en goedkopere variant daarvan voor de tuin.