Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Slow food moet de economie redden

Slow Food, lokale bedrijven moeten economie redden

Vorige week was helaas de laatste uitzending van het kunstprogramma ‘Trendspotting’ van de VPRO op tv. Deze uitzending ging over Slowfood. Slow Food is een beweging die vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Slowfood is letterlijk een reactie op de opkomst van fastfood. Naast dat voedsel lekker moet smaken moet de productie zo weinig mogelijk schade aan de leefomgeving veroorzaken. Vooral datgene is steeds meer punt van discussie. De steeds verdere globalisering van de voedselproductie gaat ten koste van de biodiversiteit en stabiliteit in de wereld, met enorme milieu- en voedselproblemen tot gevolg. Volgens de oprichter van Slow Food Carlo Petrini en een aantal anderen moet de oplossing voor dit probleem gevonden worden in lokale productie van voedsel. Het hele economische model moet om en dat biedt heel veel nieuwe kansen  Kortom een erg inspirerend verhaal! Slow food moet de economie redden

decentrale voedselproductie

Volgens de bekende milieuactiviste Vandana Shiva is gecentraliseerde voedselproductie enorm inefficiënt en door monocultuur ook nog eens zeer risicovol voor de toekomst. We vervoeren voedsel over de hele wereld. Voedsel komt terecht op plaatsen waar het niet nodig is. En om het te vervoeren is enorm veel energie en verpakkingsmateriaal nodig. Momenteel wordt de helft van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Slow Food is ervan overtuigd dat lokaal geproduceerd voedsel uiteindelijk  goedkoper is, als ook de kosten van transport en allerlei chemische bestrijdingsmiddelen worden doorberekend in de prijs. Volgens de Chileense econoom Manfred Max Neef is het huidige economische model niet houdbaar, het zal hoe dan ook uit elkaar vallen. Maar hij is positief, want hij ziet overal in de wereld kleine gemeenschappen ontstaan. Gemeenschappen bestaande uit kleine bedrijven. Consumenten die kiezen voor puur en eerlijk i.p.v. extreem en grensverleggend. Consumenten die de pastinaak uit de achtertuin verkiezen boven de platgespoten, de hele wereld overgevlogen, meloen. Het is een nieuwe stroming die van onderaf het economisch denken zal veranderen. Ik moet zeggen dat ik me uitstekend kan vinden in de denkwijze van Manfred Max Neef. Ook ik wordt enthousiast van een meer lokale/regionale benadering van de markt gedragen door een netwerk van kleine organisaties i.p.v. door één multinational. Dit is veel efficiënter en vooral veel robuuster.
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.